Devlet ihracatçıdan ikinci çeyrekte vergi beklemesin

22.07.2003 - 09:10 | Son Güncelleme :

Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Oran, düşük kurun yarattığı hasarın, ikinci çeyrek ihracat rakamlarında açıkça görüleceğini belirterek, Devlet ikinci çeyrekte vergi alamayacak dedi

Haziran ayı başında düşük kur politikasından yakınan hazır giyimcilerden, yılın ikinci çeyreğine ilişkin zarar ettik feryatları geliyor. Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Umut Oran, Türkiye`nin tekstil şehirlerinden olan Denizli`den bile eksi ihracat rakamları geldiğini belirterek, Firmalar maliyet artışı ve kur yüzünden fiyat tutturamıyor. Bu yüzden de siparişler kesildi. Hiçbir firmanın elinde ağustos sonrasına ait sipariş yok dedi. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin ihracat rakamları açıklandığında olumsuz tablonun ortaya çıkacağını söyleyen Oran, Devlet ihracatçıdan ikinci çeyrekte vergi alamayacak dedi.

HERKES ZARARDA
Türkiye`de ekonominin hala ilk çeyrek verileriyle değerlendirildiğini söyleyen Oran, Temmuz sonu itibariyle özellikle ihracata çalışanların -ki zaten ayakta duranlar onlar- dövizden dolayı ciddi bir kayıpları var. Bunlar bilançolarına yansıyacak. Benim yakın çevremde bu var, bende de var. Üç yıldır bende zarar çıkmıyordu, şimdi çıktı. İhracat rakamları haziran sonu itibariyle yüzde 25 arttı, ancak karlılıkta düşüş var. İhracatta artış sürdü, çünkü alınan siparişlerdi onlar. Şimdi yeni sipariş yok, bu, üçüncü çeyrekte ihracat artışı olmayacak demektir diye konuştu.

Yıllardır ABD`ye ihracat yapan sektör mensuplarının kotalardan yakındığını ancak bu yıl hassas kategorilerde bile sıkışıklık olmayacağını söyleyen Oran, Basic ürünler, pantolon, pijama ve yatak çarşafı gibi hassas kategorilerde kotaların yüzde 50`si boş. Bu gidişle pazarları kaybedeceğiz dedi.

Türkiye`de işçilik maliyetinin yüzde 43`ü istihdam vergilerine giderken bunun yüzde 16`lık artışla yüzde 47`ye çıktığını söyleyen Oran, Doğu ve Güneydoğu`daki yatırımların teşviki konusundaki önerilerini tekrarladı.

Yedi yıldır çalıştıkları Anadolu`da İstihdamı ve Yatırımı Teşvik Projesini hatırlatan Oran, özellikle hazır giyim sanayiinde, yeni yatırımların, batı bölgeleri veya son yıllarda sunulan olanaklar nedeniyle kaçtığı komşu ülkeler yerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri`ne gidebileceğini söyledi.

HÜKÜMET CESUR OLSUN
Oran, Hükümetin bu konuda cesur ve tarafsız davranması lazım. Ben hükümetin tarafsız davrandığını düşünmüyorum. Siirt milletvekili çıkıp diyor ki ben de teşvik istiyorum. Öyle olmaz, bunun kriterleri belli. OHAL kapsamında olan illerle sınırlansın mesela. Başka iller ben de istiyorum diye çıkmasın dedi.

Türk Hazır Giyim Sektörü Ufuk 2010 Yol Haritasını Ankara`da yetkili mercilere gönderdiklerini anlatan Oran, Siyasi irade, bürokrasi ve özel sektör üçgeninin somut adımlarla çalışması gerek. Ancak ben buraya ne atarsam yok oluyor. Şimdi 550 milletvekilinin tamamına bu çalışmamızı göndereceğiz diye yakındı.

İşte sorun ve çözüm önerileri
* İstihdam vergileri ağır, Türkiye kayıtdışında şampiyon. Anadolu`da belli bölgelere vergisel muafiyet getirilsin. Artık sanayici o bölgelere gitmeye hazır. Pek çok sektör mensubunda böyle bir hazırlık var. Giyim Sanayicileri Derneği de bu konuda 7 yıldır çalışıyor.

* Bölgelere göre farklı vergi uygulansın. Bugün Marmara`da alınan vergiyle Güneydoğu`da alınan0 aynı olamaz. Çünkü İstanbul`da asgari ücrete adam çalıştıramıyorsunuz. Ama Anadolu`da bir işçi bu paraya geçinebiliyor.

* İşçi sayısına göre vergi oranları değişmeli. 10 kişiyi çalıştıranla 3 bin kişiyi çalıştıranın yükü eşit değil. Burada kademeli bir vergilendirme uygulanabilir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.