Demir Celik Sektoru Ve Kriz.

27.05.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Izmir Demir Celik SanayiTicari Genel Mudur Yardimcisi Servet Erocal, Turk demir-celik sektorunun en onemli sorununun, uzun, yassi ve kaliteli celik uretim kapasitelerindeki dengesizlikten kaynaklanan yapisal bozukluk oldugunu bildirdi. Erocal, 1997 yilinda Uzakdogu`da baslayip Rusya ve Brezilya`ya da sicrayan ekonomik krizin, tum dunya pazarlarinda oldugu gibi Turkiye ic piyasinda da olumsuz etkilerde bulundugunu soyledi. Ozellikle yatirimlardaki gerilemenin demir-celik talebini de azalttigina isaret eden Erocal, `Stratejik onemi ve tum sektorlere girdi saglama ozelligi nedeniyle demircelik sektoru, butun ulkelerde ozel onem gosterilen ve sorunlarinin cozumune devletce yardimci olunan bir sektor durumundadir` dedi. Erocal, dunyada yassi uretimin yuzde 60, uzun uretiminin yuzde 40 olduguna dikkati cekerek, Ulkemizde yassi urun uretimi yuzde 17, uzun urun ve kaliteli celik uretimi yuzde 83`tur. Turk Demir-celik sektorunun en onemli sorunu, uzun, yassi ve kaliteli celik uretim kapasitelerindeki dengesizlikten kaynaklanan yapisal bozukluktur. Sektorun sorunlarinin cozumunun birinci kosulu, bu yapisal bozuklugun giderilmesidir. Iskenderun Demir Celik Tesisleri`nin yassiya donusturulerek ozellestirilmesi, bu konuda onemli bir adim olacaktir. Ancak gelisme hazi istenen seviyede olmamaktadir` dedi. Erocal, yapisal bozuklugun giderilmesinin bir diger onemli aracinin da yaptirim gucu olan bir Demir-Celik Birligi`nin kurulmasi oldugunun savundu. Sektorun gecen yil toplam ham celik uretiminin 14,1 milyon ton, istihdamin ise yaklasik 26 bin kisi oldugunu ifade eden Erocal, ayni yilda ihracatinin bir onceki yila gore, miktar bakimindan yuzde 12 deger bakimindan ise yuzde 20 azaldigini kaydetti. Erocal, ihracattati azalisin, uretime de yansidigini belirterek, `Bu yilin ilk 2 aylik uretimi, gecen yila gore yuzde 6 daha az gerceklesti` diye konustu. Erocal, Turkiye`de uretimin 2,5 kati az talep bulundugunu vurgulayarak, Ulkemizde yaklasik 10 yildan bu yana talebin cok uzerinde uretim yapiliyor. Sektorun var olmasi, ihracat yapabilmesine bagli. Yurtdisi piyasasi iyi oldugunda ihracatta sikinti yasanmiyor. Global kriz, dis piyasasi etkiledi. Ayni anda ic piyasada dugunluk yasanmamis olsaydi, dis piyasadaki acik kapatilabilirdi. Ancak bu da mumkun olmadi. 1997`in ikinci yarisindan itibaren sektor gerilemeye basladi ve 1998 yilini cok kotu bir yil olarak gecirdi. dedi. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.019 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.