`Darboğaz büyüyor, acil önlem lazım`

22.02.2008 - 09:20 | Son Güncelleme :

Hükümet, küresel finans krizinden Türkiye ekonomisinin etkilenmediği yönünde mesajlar vermeye devam ederken, sanayicilerden ekonomide bozulmaya yüz tutan dengeler nedeniyle `acil önlem` çağrısı geldi.
TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisinde, sanayicinin bir `darboğazda` olduğu ifade edilerek, Sanayimizin rekabet gücünün yükseltilmesine yönelik olarak çok acil tedbirlere ihtiyaç var uyarısı yapıldı.

`İşsizlik artacak`
Uygulanan kur ve faiz politikasıyla artan ithalat karşısında iç piyasada darboğazın büyüdüğü vurgulanan bildiride, büyüme ve sanayide kapasite kullanımına ilişkin sinyaller izlenerek gerekli önlemlerin alınması istendi.
İstihdama ilişkin son veriler ve piyasalardaki durumun işsizliğin artacağı yönünde sinyaller verdiği vurgulandı. TOBB Sanayi Odaları Konseyi, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle konsey başkanı Tanıl Küçük ve konsey üyesi sanayi odası başkanları ve konsey üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Yayımlanan ortak bildiride, ekonomideki sorunlara işaret edildi ve gerekli önlemlerin zaman yitirilmeden alınması istendi.

`Sinyaller çok kötü`
TOBB Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı`ndan çıkan ortak bildiride şöyle denildi:

Sanayimizin rekabet gücünün yükseltilmesine yönelik çok acil tedbirlere ihtiyaç vardır. Uygulanan kur ve faiz politikasıyla artan ithalat karşısında iç piyasada yaşanan darboğaz giderek büyüyor. Büyüme ve sanayide kapasite kullanım oranlarındaki sinyaller ciddi olarak izlenmeli ve gereken tedbirler vakit geçirilmeden alınmalıdır. İstihdam rakamlarındaki son veriler ve piyasalardaki durum işsizliğin artacağına dair ciddi sinyaller veriyor.

Üretim ve istihdam yaratmanın Türkiye için öneminin unutulmaması ve bu değerlerin ülkenin en önemli gündemi olması yönünde ortak bir irade oluşturulması şarttır.

Zorunlu istihdam konusunda yıllardır yaşanan sıkıntılar bir an önce çözülmeli, bu zorunluluk tamamen kaldırılmalıdır. Çalıştırdığı işçi sayısına göre ek istihdam sağlanması zorunluluğu, kayıt dışı işçi çalıştırmayı teşvik ediyor.

Haksız rekabetin yaratılmaması için doğru bir teşvik politikasına ihtiyaç vardır. Üreticilerimizin yurtdışına gitmesini önleyecek, sektörel ve proje bazlı doğru teşvikler, doğru bölgelerde uygulamaya konulmalıdır.

Üretime yönelik serbest bölgelerin hiçbir özelliği kalmamış, aksine serbest bölgelerde üretim daha pahalı ve zor bir duruma gelmiştir. Serbest bölgelerde üretim ve ticareti zorlaştırıcı uygulamaların ortadan kaldırılması ve uygulamaların günün şartlarına uygun hale getirilmesi şart.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.