Daewoo, 10 Milyar Dolarlık Borçla Battı

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Güney Kore`nin otomotiv devi Daewoo, kredi veren bankaların kredileri kesmesi sonucu iflas ettiğini açıkladı. Daewoo`nun bankalara olan 10 milyar dolarlık kredi borcunu ödeyememesi ve yeniden yapılanma çalışmalarına sendikanın karşı gelmesiyle iflas ettiği açıklandı.


Güney Kore`nin üçüncü büyük otomotiv üreticisi Daewoo`nun bankalara olan 10 milyar dolarlık ağır kredi borç yükünden kurtulmaya yönelik çabalarının sonuçsuz kalmasıyla iflas ettiğini açıkladı. 10 milyar dolarlık kredi borcu bulunan Daewoo, borçlarına karşı anlaşma yaptığı kredi şirketlerinin Daewoo çalışanlarını temsil eden sendikayla son anda görüşüp bu anlaşmayı iptal etmesiyle bir bakıma iflas etmeye zorlandı. Aylardır sendikayla savaş yaşayan Daewoo, General Motors (GM) ve Fiat ile anlaşmak ve şirketi satmak için yeniden yapılanmaya gitmişti. Daewoo`daki çalışanları temsil eden sendika, GM dahil potansiyel yabancı yatırımlarca talep edilen yeniden yapılanmaya son ana kadar karşı çıkarken Daewoo’ya kredi veren bankalarla yapılan anlaşmalarda etkili olarak şirketin iflas etmesini sağladı. Şirketin iflas etmesinde alacaklı bankaların şirket yönetiminin de yeniden yapılanmaya karşı çıkması sonucu kredileri kesmesi etkili oldu. 10 milyar dolarlık iflas Kore`de yaşanan en büyük iflas olayını da oluşturmasıyla dikkat çekti.


Daewoo şirketinin ana kreditörü Kore Kalkınma Bankası Direktörü Um-Nak-yong 4 Kasım`da yaptığı açıklamada, Güney Kore`nin üçüncü büyük otomotiv şirketi olan Daewoo Motor`un bir hafta içinde vadesi gelen 155 milyon dolar borç geri ödemesinde bulunması gerektiğini, kredi bulamadığı takdirde iflasa sürekleneceğini belirtmişti. Kreditör bankaların ‘Yeni fonlar temin edemez’ dediği Daewoo sendikanın yeniden yapılanmaya karşı çıkmasıyla iflas etti. Daewoo, Güney Kore`de yer alan 5 fabrikasında ve Polonya, Romanya, Özbekistan ile Hindistan`da ünitelerinde yılda 2 milyon araç üretiyordu. Güney Kore`nin en büyük otomotiv firması Hyundai’nin de iflas etmemek için büyük savaş verdiği gelen haberler arasında.


DAEWOO 33 YILDA DEVLEŞTİ VE BATTI;

1967`de Daewoo Industrial Co, Ltd. adıyla kuruldu. 1969`da ilk temsilciliğini Avustralya`nın Sdyney kentinde açtı. 1979`da, Güney Kore`de 1 milyar dolarlık ihracat barajını aştı. 1983`de adı Daewoo Corp. oldu. 1988`de Berlin`e yerleşip, Doğu Avrupa`ya giren ilk Güney Kore Şirketi ünvanını aldı. 1990`a gelindiğinde, otomotiv, tekstil ve kimya sektörlerinde yoğunlaşmış bir şirket olarak dokuz ülkede, temsilcilikleri veya üretim tesisleri olan bir şirket haline dönüştü. 2000`de battı. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.