Cumhuriyet mitingleri sandığa yansımadı

23.07.2007 - 10:29 | Son Güncelleme :

Seçimlere tek başına iktidar iddiasıyla giren CHP umduğunu <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/cmiting.jpg" align="right" vspace="5">bulamadı. Cumhuriyet mitingleri, DSP ile işbirliği ve merkez sağa yapılan kısmi açılım nedeniyle bu seçimde oyunu ciddi şekilde artırmayı uman CHP`nin oyları yerinde saydı.

MANSUR ÇELİK Ankara  / MİLLİYET

DSP ise 5 yıl sonra CHP listelerinden TBMM`ye döndü. Seçim sonuçları, sol partilerdeki büyük erimeyi de gözler önüne serdi. CHP, DSP, İP, TKP, ÖDP, EMEP ve Ufuk Uras`ın aldığı toplam oy oranı yüzde 21.93`te kaldı. 1999`de yüzde 32 olan bu oran, 2002 seçimlerinde yüzde 22.8 düzeyine inmişti.

Oy oranını korumasına rağmen milletvekillerinin üçte birini kaybeden CHP`de buna neden olarak 2 partili Meclis`ten 3 partili Meclis`e geçilmesi gösterildi. Ancak beklenen atılımın yapılamadığı da yüksek sesle dile getirildi.

Baykal ile 4. yenilgi

1992`de yeniden açılması sonrası partinin genel başkanlık koltuğuna oturan Deniz Baykal, CHP lideri olarak girdiği dördüncü seçimde de beklediği sonucu alamadı. Baykal’ın yönetimindeki CHP 1995’te yüzde 10.71, 1999’da yüzde 8.71, 2002’de yüzde 19.39 oy aldı. DSP’nin 2002’de aldığı oy da yüzde 1.22 idi. Geçici sonuçlar, DSP’nin 2002`deki oylarının tamamının CHP’ye gelmemiş olabileceğini ve beklenen sinerjinin yaratılamadığını gösterdi. CHP ve DSP’nin 2002 seçimlerinde aldığı yaklaşık 6.5 milyon oyun bu seçimlerde 1 milyon dahi artmayarak 900 binde kalması, bu görüşü doğruladı.

Doğu ve Güneydoğu’da kan kaybeden CHP’nin oyları Orta Anadolu`da da düşerken, Mersin`de üçüncü, Adana`da ikinci parti oldu. Sadece 5 ilde ilk sırayı alabilen CHP’nin İzmir`de oylarını artırması da sonucu etkilemedi.
     
Cumhuriyet mitingleri yansımadı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Ankara Tandoğan’dan başlayan ve İzmir Gündoğdu`da finali yapılan cumhuriyet mitinglerindeki atmosfer de, CHP`nin oylarını arttıramadı. 1146 otobüsle tatil yörelerinden seçmen taşıyan CHP, yine de beklediği desteği alamadı. Ancak, cumhuriyet mitinglerinin simgesi haline gelen Prof. Dr. Nur Serter ile Prof. Dr. Necla Arat milletvekili seçildi.

Baykal’ın merkez sağa açılım politikası çerçevesinde partiye davet ettiği Edip Safder Gaydalı, Lütfullah Kayalar, Hüseyin Yaşar ve Şerif Bedirhanoğlu TBMM`ye giremedi. Sadece liste başı olan İlhan Kesici İstanbul’da kazandı.
     
Baytok seçildi, Kısacıkoğlu yok

Baykal’ın 18 yıl özel kalem müdürlüğünü yapan Nesrin Baytok Ankara 1. Bölge`den milletvekili seçilirken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in damadı Mustafa Kemal Kısacıkoğlu ve İsmet İnönü’nün torunu eski Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker Meclis’e giremedi.

Sonuçların en dikkat çeken yönlerinden biri de, parti yönetimindeki Doğu ve Güneydoğu miletvekillerinin yeniden seçilememesi oldu. Mahmut Yıldız, Şerif Ertuğrul, Sinan Yerlikaya ve Mesut Değer TBMM dışında kaldı. 3 Kasım seçimlerinde 178 milletvekiliyle TBMM’ye giren CHP, bu kez DSP’lilerle birlikte 110`u ancak aştı.
     
Yanlış strateji mi?

Partinin aldığı bu sonuçta DSP ile son anda işbirliğine gidilmesinin listelere giremeyenleri küstürmesi, önseçim beklentisinin boşa çıkması, AKP’nin `CHP demokrasi karşıtı` propagandasının etkili olması, yoksulluk ve ekonomik durumun düzelmesi yerine laiklik eksenli çalışma yürütmesinin etkili olduğu yorumları yapıldı.

Bu durumda, parti yönetiminin değişmesi için olağanüstü kurultayın gündeme gelebileceği konuşulmaya başladı.
     
DSP yeniden girdi

CHP ile seçim işbirliği yapan DSP ise, 22. Dönem`de dışında kaldığı TBMM`ye 13 kişiyle döndü. CHP listesinde DSP kontenjanından aday gösterilen tüm isimler milletvekili seçildi. DSP’den istifa ederek CHP’den aday olan Tayfun İçli, Hüseyin Pazarcı, Emrehan Halıcı, Ahmet Tan, Hasan Erçelebi, Hasan Macit, Jale Ağırbaş, Harun Öztürk, Recai Birgün, Hüseyin Mert, Mücahit Pehlivan, Süleyman Yağız ve Mustafa Vural DSP’yi yeniden Meclis’e taşıdı.

DSP lideri Zeki Sezer de, dün gece yeni milletvekilleriyl bir araya geldi. DSP Genel Merkezi`ndeki toplantıda, Meclis`te izlenecek strateji ele alınırken, DSP`lilerin partilerine dönüp dönmeyeceği kesinlik kazanmadı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.