Cuma, 4.2 Milyar Dolar geliyor

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hazine`nin yabancı bankalardan alacağı 1 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile toplam 4,2 milyon dolar geliyor.

TÜRKİYE`YE TOPLAM 4.2 MİLYAR DOLAR TUTARINDAKİ KREDİNİN KADERİ PERŞEMBE GÜNÜ BELLİ OLUYOR -TÜRKİYE`YE CUMA GÜNÜ 4.2 MİLYAR DOLAR KREDİNİN GİRMESİ BEKLENİYOR

Türkiye`ye yaklaşık 4.2 milyar dolar tutarında mali yardım sağlanmasını öngören kredilerin kaderi 21 Aralık Perşembe günü belli oluyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası`nın mali yardım kredileri için şart koştuğu THY ile Türk Telekom`un özelleştirilmesi için ihaleye çıkılması, Elektrik Piyasası Kanunu tasarısının TBMM`ye sevk edilmesi ile kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarının Meclis`ten geçmesiyle, söz konusu kuruluşlardan gelecek yaklaşık 3.2 milyar dolarlık kredinin önü açıldı. Hazine Müsteşarlığı`nın önde gelen yabancı bankalardan alacağı 1 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile birlikte Türkiye`ye hafta sonuna kadar gelecek mali yardım kredisi 4 milyar 190 milyon dolara yükselecek. IMF Yönetim Kurulu`nun 21 Aralık Perşembe günü toplanarak, Türkiye`yesağlanan toplam 2.8 milyar dolar tutarındaki krediyi serbest bırakması bekleniyor. Türkiye`ye verilecek 2.8 milyar dolar kredinin 2 milyar 250 milyon doları, toplam 7.5 milyar dolar tutarındaki ek rezerv imkanlarından, 550 milyon doları da stand-by anlaşması kapsamında 3. ve 4. dilim toplamından oluşuyor.

-DÜNYA BANKASI...
Ayrıca, kamu bankalarının özelleştirilmesini olanak sağlayan yasa tasarısının TBMM`de kabul edilmesinin ardından, Dünya Bankası Yönetim Kurulu`nun da 21 Aralık Perşembe günü yapacağı toplantısında, Türkiye`ye verilmesi planlanan toplam 1.5 milyar dolarlık FSAL kredisinin 390 milyon dolarlık kısmının serbest bırakılması konusunda karar alması bekleniyor. Dünya Bankası 22 Aralık Cuma günü Hazine`ye FSAL kredisi kapsamında 390 milyon dolar ödeyecek. Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin kanun hükmünde kararname şeklinde yapılması ve kararnamenin Cumhurbaşkanı tarafından iade edilmesinin ardından, Dünya Bankası Yönetim Kurulu 29 Eylül`de yaptığı toplantısında konuyu müzakere edememişti. Dünya Bankası, iki eşit taksitle vereceği FSAL-1 ve FSAL-2 kredilerinden FSAL-1`i serbest bırakmak için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını, FSAL-2 için ise mali sektördeki tüm düzenlemelerin tamamlanmış olması şartlarını arıyor. Mali sektör uyum kredisi için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenleme dışında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanması ve Kurum`un faaliyete geçmesi şartı da yer alıyordu.

-SENDİKASYON KREDİSİ...
Hazine Müsteşarlığı, önde gelen yabancı bankalardan da 1 milyar dolarlık bir sendikasyon kredisi alacak. Sendikasyon, 6 ay vadeli olacak, yıllık Libor+1 (Libor artı yüzde 1) faiz üzerinden ve yüzde 0,5 komisyonla gerçekleştirilecek. Mali sisteme likidite sağlanması ve Türkiye`ye olan güvenin de teyid edilmesi anlamını taşıyan kredi, 6 ay vadeli, Libor+1 yıllık faiz üzerinden ve yüzde 0,5 komisyon ile gerçekleştirilecek. Bankalar krediye eşit miktarlarda ve 100 milyon dolar ile katılmak üzere davet edilirken, katılımın bu miktarın üzerinde olması durumunda bankaların payı azaltılacak. Kredinin 22 Aralık 2000 tarihine kadar serbest bırakılması öngörülüyor. Hazine, 15 Aralık`da Londra`da önde gelen yabancı banka temsilcileriyle 1 milyar dolar tutarında bir sendikasyon kredisi temini için toplantı düzenlemişti.




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.