Çukurova`da doğalgaz dağıtma yarışı

17.07.2007 - 12:13 | Son Güncelleme :

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2 milyar metreküp doğalgaz kullanımı, 300 milyon dolarlık yatırım beklenen en büyük doğalgaz dağıtım lisansı ihalesini 20 Temmuz`da Çukurova bölgesi için gerçekleştirecek. Dört il, 14 ilçenin doğalgaz dağıtım hakkının verileceği ihalede, Sabancı, Zorlu ve Çalık başta olmak üzere 12 şirket yarışacak. Sanayi için büyük rekabetin yaşanması beklenen ihalede, şirketlerin sıfır bedel teklif ederek, kâr payı koymaksızın dağıtım yapmayı talep etmesi, hatta lisans bedeli olarak üste para vermeyi teklif etmesi bekleniyor.
EPDK, Çukurova bölgesi ihalesini 20 temmuz Cuma günü gerçekleştirecek. İhalede Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay illeri ile İskenderun, Tarsus, Ceyhan, Dörtyol, Toprakkale, Payas, Karayılan, Sarıseki, Denizciler, Bekbele, Nardüzü, Azganlık, Belen ve Kadirli`nin doğalgaz dağıtım şehirlerinden oluşan dağıtım bölgesi için 30 yıllık lisans verilecek. İhalede; Enerjisa, Zorlu, Çalık, Aksa, Akpet, Metangaz, Palgaz, Koçoğlu İnşaat, Arsan, Setaş İnşaat, Tamgaz (Tokat, Amasya, Merzifon Dağıtım Şirketi), Teknotes yarışacak.
İhalede önce şirketler birim hizmet amortisman bedeli olarak talep ettikleri rakamları yazılı olarak verecekler. Bu teklifler içinde yapılacak eleme ile en düşük teklifler açık eksiltmeye geçecek. Kâr payı olan birim hizmet amortisman bedelinde sıfır çıkarsa, şirketler 180 dolarlık abone bağlantı bedelinden geriye doğru eksiltmeyle yarışacak. Bu rakam da sıfıra inerse, şirketler üste para vererek ihaleyi almaya çalışacak. Bu aşamada lisans bedeli olarak verilecek teklifler yazılı olarak alınacak. En yüksek parayı veren, ihaleyi kazanmış olacak.





Zorlu Trakya dağıtımını almıştı
Çukurova doğalgaz dağıtım ihalesi, Zorlu Grubu`nun, kâr payı, abone bağlantı bedeli almaksızın üzerine 2.5 milyon YTL. lisans ücreti vererek aldığı Trakya bölgesinden sonraki en büyük ihale olacak. Kapsam çok geniş olduğu ve bölgede sanayi tüketimi de fazla olduğu için şirketler arasında büyük rekabet yaşanacak.
Enerji terminali yapılmak istenen Ceyhan bölgesi söz konusu olduğu için de şirketlerin ihalede çok agresif davranması bekleniyor. Son dönemde enerji alanına büyük veren Sabancı Grubu`nun, Adana ağırlıklı yapısıyla ihalede öne çıkması beklenirken, ham petrol boru hattı yapımı ve rafineri kuruluşu ile bölgede milyar dolarlarla enerji yatırımı yapacak Çalık Enerji`nin de iddialı olacağı yorumu yapılıyor.
Trakya`da geri adım atmayarak üç hafta süren bir ihaleye neden olan Zorlu, 51 ilde yapılmış olan doğalgaz dağıtımında büyük orana sahip olan Aksa da dikkat çeken şirketleri oluşturuyor.

Aksama olur mu?
Doğalgaz dağıtım ihalelerinde fiyatların çok önemli oranlarda düşmesi ve şirketlerin kâr payını hesaba katmadan iş almaları beraberinde birtakım endişeleri de de getiriyor. Uzmanlar yatırımların tamamlanmasından sonra kâr payını hesaba katmayan şirketlerin zorlanabileceğini öne sürüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.