Coca-Cola çaycı oldu

12.02.2008 - 14:45 | Son Güncelleme :

Dünyaca ünlü Coca-Cola, Doğadan Gıda ile siyah çay pazarına  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349cocacola.jpg" align="right" vspace="5">iddialı bir giriş yaptı.

HÜRRİYET

Doğadan`ın Coca Cola bünyesine katılması ve siyah çay pazarına girmesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Coca-Cola Avrasya Grubu Başkanı Ahmet Bozer, Doğadan`ın 2007 yılı içinde Coca-Cola tarafından satın alındığını, şirketin ürün, kalite ve müşteri hizmetleri anlayışının, Coca-Cola`nın stratejisiyle örtüştüğünü belirtti.

Doğadan`ın, Türk çay sektörünün itibarlı şirketlerinden biri olma konumunu güçlendirerek devam ettireceğini ifade eden Bozer, siyah çay projeleriyle de kaliteli ürünü teşvik ederek üreticiler için değer yaratacaklarını söyledi.

Satın almanın ardından önemli ek yatırımlar gerçekleştirdiklerini ve istihdam artırdıklarını bildiren Bozer, bunun bir “kazan-kazan” projesi olduğunu anlattı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bozer, Ülker ile aralarındaki rekabete ilişkin bir soru üzerine, “Aynı rekabet kriterlerinde bu sektörde de rakip olmaya devam edeceğiz, değişen bir şey yok” dedi.

Bozer, satın alımda karşılıklı değer katma ilkesinin önemine dikkat çekerek, Coca-Cola`nın Doğadan`a, Doğadan`ın da Coca-Cola`ya pek çok değer kattığını anlattı.

Satın alma fiyatına ilişkin bir soru üzerine Bozer, şirketin yüzde 100`ünün Coca Cola`nın olduğunu, ancak satın alma bedeline ilişkin bilgi veremeyeceklerini kaydetti.

TÜRKİYE ÇAYDA EN BÜYÜK 5. ÜRETİCİ

Doğadan Genel Müdürü Cem Pasinli ise dünyanın en büyük ikinci çay piyasasının Türkiye`de bulunduğunu belirterek, dünyada toplam çay tüketiminin 3 milyon 201 bin ton olduğunu, Türkiye`nin de 200 bin ton çay tüketimi ile toplam tüketimin yaklaşık yüzde 6`sını gerçekleştirdiğini söyledi.

Pasinli, Türkiye`nin dünyanın en büyük beşinci çay üreticisi olduğunu, Türkiye`de tonaj olarak yüzde 55 ve ciro olarak yüzde 21`lik pay ile çayın alkollü içecekler hariç içecek pazarının açık ara lideri olduğunu bildirdi.

Türkiye çay pazarının ağırlıklı olarak dökme çaydan oluştuğunu, poşet çay, bitki ve meyve çayları sınıflarının da hızla büyüdüğünü belirten Pasinli, sektörün toplam cirosunun ise 874 milyon dolar olduğunu, bunun yüzde 84`ünü dökme çayın oluşturduğunu kaydetti.

Doğadan`ın ise bitki, meyve, yeşil ve işlevsel çay kategorisinin ciro ve tonaj olarak lideri konumda bulunduğunu, 35 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Pasinli, Doğadan`ın ayrıca siyah çayda, tarladan bardağa kaliteyi ele alarak dünya standartlarında Türk çayı üretmeye başladığını söyledi.

ÇAYDA İKİNCİ HAYAT PROJESİ

Doğadan`ın “Çayda İkinci Hayat” projesi ile Türk çayında kalite artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını da anlatan Pasinli, projenin Okumuş Gıda ile birlikte yürütüldüğünü, amaçlarının dünya standartlarında Türk çayı üretmek olduğunu vurguladı.

Seylan tipi özel üretim yöntemi ile Rize Gündoğdu`da bulunan üretim tesislerinde günde 70 ton kapasiteyle üretim gerçekleştirdiklerini belirten Pasinli, Ankara Akyurt`ta ise yıllık 1 milyar poşet kapasitesine sahip tesisleri bulunduğunu söyledi.

Pasinli, Doğadan`ın siyah çay üretimi için yaptığı yatırıma ilişkin bir soru üzerine, istihdamlarını yüzde 30 oranında artırdıklarını, 40 milyon dolarlık da ek yatırım gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Doğadan Genel Koordinatörü Serhan Bahçelioğlu da Doğadan`ın, 30`dan fazla bitki, meyve, fonksiyonel ve yeşil çay seçeneğini tüketici ile buluşturduğunu, Coca-Cola ile ortaklaşa geliştirilen model sayesinde siyah çay alanında da başarılı uygulamalara imza atacağını söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.