Çin Pazarı Yeniden Keşfediliyor

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen: -220`Ye Yakın Ülkeye 17 Bin Kalem Mal Satıyoruz. Çin Pazarına Da Satacağımız Ürünlerimiz Var -Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay: -Çin`E Toplam İhracatımız Neredeyse Bu Ülkeden Yapılan Oyuncak İthalatının Altında


İSTANBUL (A.A) - 04.12.2000 - Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacminin Türkiye`nin aleyhine geliştiğini vurgulayarak, 220`ye ülkeye 17 bin kalem mal satan ülkemizin Çin pazarına da satacak ürünleri bulunduğunu bildirdi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Çin İş Konseyi tarafından düzenlenen Çin Pazarına Yönelik Strateji Geliştirme toplantısı İstanbul`da yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Tüzmen, Çin pazarında normal pazarlama teknikleri ile başarılı olmanın mümkün bulunmadığını kaydederek, doğru yerde doğru ortaklarla hareket etmenin büyük önem taşıdığını bildirdi. Çin`de kişi başına geliri 20 bin doların üzerinde 2 milyon kişinin, 20-10 bin dolar arasında Türkiye kadar bir nüfusun, 5-10 bin dolar arasında geliri olan 330 milyon kişinin olduğunu vurgulayan Tüzmen, Bence bu pazar çok iyi bir pazar. Zor bir pazar ama içinde olmamamız gereken bir yer şeklinde konuştu. Çin`in Türkiye`ye ihracatı artarken, Türkiye`nin ihracatını artıramadığını dile getiren Tüzmen, Bugün 220`ye yakın ülkeye 17 bin kalem mal satıyoruz. Çin pazarına da satacağımız ürünlerimiz var dedi.

-TÜRK-ÇİN İŞ KONSEYİ BAŞKANI YAVUZ ONAY-

Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay da, konuşmasında, Türk girişimcilerinin Çin`deki çalışmalarını, bir okyanusta, bir taka içinde kürek çekmeye çalışan ancak nereye gideceğini bilmeyen insanlara benzetti. Bu pazarda başarılı olmak için ortaklaşa çalışmanın önemine dikket çeken Onay, Ortak çalışırsak, bu okyanusta nereye gideceğimizi çok daha iyi bilebiliriz diye konuştu. Onay, Türkiye`nin Çin ile yaptığı ticarette açığının 1994 yılından itibaren katlanarak büyümeye başladığını kaydederek, bu yılın ilk 9 ayında Türkiye`nin Çin`e 60 milyon dolarlık ihracat yaparken, Çin`in ihracatının 933 milyon doları aştığını söyledi. Onay, Toplam ihracatımız neredeyse Çin`den yapılan oyuncak ithalatının altındadır dedi. Yavuz Onay, Çin`e ihracat yapmak isteyen Türk firmalarının karşılaştığı en önemli sorunların, pazar hakkında yeterli bilgiye sahip olmama, kültür ve iş yapma alışkanlıklarındaki farklılıklar, bankacılık, standart ve sertifika sorunu, telif hakları, iç dağıtım zorlukları ve Çin mevzuatından kaynaklandığını anlattı. Beyaz eşya, inşaat malzemeleri, otomotiv, traktör, gıda, perakende sektörü, deri, hazır giyim ve telekomünikasyon alanlarında işbirliği potansiyeli bulunduğunu belirten Onay, Çin`de yatırım yapmış 17 Türk firmasının, Türkiye`de de toplam 75 Çin ortaklı firmanın faaliyet gösterdiğini bildirdi. Daha sonra basına kapalı olarak sürdürülen toplantıda, son yıllarda ekonomisinde büyük bir gelişme gözlenen Çin pazarında başarılı olabilmek için neler yapılması gerektiği ele alındı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.