Çin % 8 zam yaptı, Türk ihracatçılara gün doğdu

16.07.2007 - 10:27 | Son Güncelleme :

Çin, tekstil, ayakkabı, seramik, mobilya, plastik ve metal ürünler gibi ihracatının yüzde 37’sini oluşturan ürünlerde içinde bulunduğumuz temmuz ayından geçerli olmak üzere ihracat desteğini yüzde 8 oranında azalttı. Yani bu ürünlere yüzde 8 oranında zam yaptı. Bu da Türkiye’ye gelecek Çin mallarının giydirilmiş olarak yüzde 10 - 15 arasında ithalat maliyetini artıracak. Çin’in bu uygulamasında özellikle son

1 - 1.5 aydır dünyanın çeşitli yerlerinden gelen aşırı talebin etkili olduğu belirtiliyor. Dış Ticaret Uzmanı Melih Günaydın’dan edinilen bilgilere göre Çin’den gelen gemilerde yer bulmakta sıkıntı yaşanıyor ve bu nedenle geç yüklemeler yaşanıyor. Çin’deki kur rejiminin geçtiğimiz dönemde hafif de olsa ihracatın aleyhine geliştiğini belirten Günaydın, bu durumun Türkiye açısından önemli bir avantaj yaratacağını belirtiyor.

‘ÇİN CAZİBESİNİ YİTİRECEK’

Çin’in kesinlikle zamanla cazibesini yitireceğini belirten Günaydın, Çin’den ülkemize ithal edilen mallar konusunda “Kaliteli malı ucuza almak ülkemiz menfatinedir ancak ülkemize ne yazık ki gıda ve tekstil ithalatı bile vardır. Beş sene öncesine kadar Türkiye komşularına ve yakın ülkelere (Bulgaristan, Ukrayna, Romanya, Rusya vb) ithal ettiği Uzakdoğu mallarını da satmaktaydı. Üstelik de bavul ticaretiyle ihracat olduğu ve ithalde alınan KDV iadesi alınmadığı için ayrıca kamu ekonomisine katkısı vardı. Komşu ülkeler hem Türk malı hem de ithal malı alarak bavul ticaretiyle de olsa kaydadeğer bir ticaret hacmi oluşturuyordu. Ancak iç sanayiyi korumak adı altında Türkiye’de üretilmeyen mallara bile damping vergileri gelince pek çok ülke artık direkt Çin’den almaya başladı. Bu kendi ürünümüzün iharacatını da azalttı. Türkiyede özel sektör Türkiye şartlarının üzerine dinamizme sahip. Aynı şekilde Türk ithalatçıları da hem reeksport yapmış hem de aynı malı başka ülkeye nazaran daha uygun fiyat ve şartla alarak başarılı olmuşlardır. Kaldı ki Türk ithalatçılar ön plana çıkmadan önce başta İtalya olmak başka ülkeler üzere Çin mallarını kendi markaları altında Avrupa malı diye pahalıya satmışlardı” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.