Cimento Da Beklentiler 2000 Sonrasina Kaldi.

23.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Hizlikentlesme, nufus artisi ve ekonomik buyume beklentisi hala doyuma ulasmamis olan cimento sektorunu yatirimcilar acisindan cazip kiliyor. Ancak bu yil yasanan olumsuz gelismeler nedeniyle sektordeki canlanma beklentileri 2001 yilina kalmis gorunuyor. Bunun en onemli sebebi ise Marmara Depreminden sonra bakanlar kurulu`nun kanun hukmunde kararnameyle Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bartin, Bolu, bursa, Canakkale, Denizli, Duzce, Eskisehir, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kayseri, Kocaeli, kutahya, sakarya, Samsun, Tekirdag, Trabzon, Yalova, Zonguldak illerinde 10 Temmuz tarihine kadar insaat ruhsati verilmesini durdurmasi. Baharda yapilmasi beklenen insaatlarin yaza kalmasi cimento sektorunde faaliyet gosteren sirketlerin 2000 yili bkelentilerinin yilin son ceyregine sarkmasina neden oldu. Sektordeki asil patlamanin ise 2001 yilinada gerceklesmesi bekleniyor. Insaatlarin temmuz ayindan sonrasina sarkmasi her cimento sirketini ayni olcude etkilemeyecek. Ozellikle ihracata yonelik calisan ve limani olan sirketlerin bu durumdan daha az etkilenmesi bekleniyor. Dunya genelinde yasanan krizin etkisiyle gecen yil ureim ve satislarda dusus trendi icine giren cimento sektorunun 1998 yilindaki uretim ve satis miktarlarina 2000 yilinda ulasacagi tahmin ediliyor. Sektor cevreleri kit kaynaklarin daha verimli alanlarda kullanilabilmesi acisindan cimento sektorune mevcut tesislerde otomasyon, modernizasyon yatirimlari disinda yeni cimento fabrikasi, yeni ogutme ve paketleme yatirimlari icin tesvik erilmemesini istiyor. Sozkonusu tesviklerin verilmesi durumunda arz fazlasi olusacagi, bu durumun da sektoru zor duruma dusurecegi belirtiliyor. IMKB`de islem goren 16 cimento sirketi var. Bu nedenle sektorle ilgili beklentiler ve gelismeler borsa yatirimcilarini yakinda ilgilendiriyor. Uzmanlar bu gelismelerin borsadaki cimento sirketlerinin performanslarina da yansiyacagini belirtiyor. Ekonomist olarak borsada islem goren 16 sirketin bu yilki beklentileri ve yatirimlari konusunda bir arastirma hazirladik.
Adana Cimento: Bu yil gri klinkerde 2 milyon 40 bin ton, beyaz klinkerde ise 52 bin 10 ton uretim gerceklestirmeyi hedefliyor. Gri cimentoda 1 milyon 695 bin ton, beyaz cimentoda 55 bin ton uretim hedefleyen sirket, hazir betonda ise 1 milyon metrekup uretim gerceklestirmeyi planliyor. Sirket bu yil 9.1 trilyon lira tutarinda yatirim harcamasi yapacak.
Afyon Cimento: Cimento degirmeni yatiriminin yuzde 25`ini tamamladi. Insaat ve montaj calismasini kapsayan harcamalarini ise 2000 yili sonunda tamamlamayi planliyor. Bu yatirimla mevcut ogutme kapasitesinde 240 bin ton artis ongoruluyor.
Akcansa: Sektorunun lideri konumunda bulunan AKcansa, Ege Bolgesinde yuzde 6, Marmara bolgesinde yuzde 31 pazar payina sahip. sirket enerji maliyetlerinin artmasi sonucu Sabanci Grubu sirketlerinden Enerjisa`ya istirak etmeye hazirlaniyor. Ortaklardan CBR International`in dunya capinda taninmisligi, sirkete urunlerini yurtdisinda kolayla pazarlayabilme sansini veriyor. Sahip oldugu 3.5 milyon ton yukleme kapasiteli limani da Akcansa`nin ihracati icin avantaj olusturuyor.
Lafarge Aslan Cimento: 10 yil icinde iki fabrika daha kurmayi planliyor. Daha cok Orta Anadolu`da buyuyen sirketin Turkiye`de dokuz fabrikasi bulunuyor. Aslan CImento bu yil yeni ticari faaliyetler gelistirmeyi, maliyetlerini iyilestirici yatirimlarini ve yapilanma surecini devam ettirmeyi planliyor.
Bolu Cimento: Karadeniz, Marmara ve Ic Anadolu Bolgeleri`ne satis yapan sirket, icinde bulundugu Karadeniz Bolgesi`nin en buyuk ureticisi konumunda. Sirketin deprem bolgesine yapilacak satislardan cok fazla pay almasi beklenmiyor.
Baticim: 1999 yilini 39 trilyon lira ciro ile kapatti. 2000 yili sonunda 60 trilyon lira ciro gerceklestirmeyi hedefliyor. Ege Bolgesi`nin en buyuk ureticisi konumunda olan Baticim son olarak Kula`da 200 bin ton kapasiteli yeni ogutme degirmeni yatirimi gerceklestirecek. Sirket, bu projenin 2001 yilinda tamamlanmasini planliyor. 15 milyon dolar amal olacak bu yatirimla sirketin uretim kapasitesini 3.6 milyon tona yukseltmesi hedefleniyor. Baticim ayrica istiraklerinden Bati Soke`yi de halka acmayi planliyor.
Bursa Cimento: 2000 yilinda yillik 1 milyon 220 bin ton klinker, 1 milyon 650 bin ton cimento uretimi hedefliyor. Ic piyasada 1 milyon 250 bin ton cimento satisi hedefleyen sirketin ihracat hedefi ise 400 bin ton. Toplam pazarin yuzde 4`une sahip olan Bursa Cimento, Marmara bolgesi`nde ise pazarin yuzde 13.5`ini elinde bulunduruyor.
Cimbeton: Gecen yil 1 milyon 125 bin metrekup uretim gerceklestiren sirketin hedeflerinde daralan pazar nedeniyle yuzde 15 oraninda gerileme yasandi. Turkiye`de insaatlarin afete dayanikli yapilmasina yonelik yasalarin uygulanmaya konmasinin hazir betona olan ilgiyi artirmasi, bunun da sirkete pozitif etki saglamasi bekleniyor.
Cimentas: Onumuzdeki donemde ihracata agirlik vermeyi planliyor. Bu yil satislarinin yuzde 50`sini yurtidisina yapmayi amaclayan sirket, Gazbeton, ve Ytong ile insaat alaninda bir ortaklik kurabilmek icin gorusmeler yapiyor.
Cimsa: mersin`deki fabrikasinda 60 milyon dolarlik yatirimla kurdugu beyaz cimento uretim tesisinin acilisini yapti. Bu yatirimla, yillik 1 milyon ton kapasiteyle dunyanin en buyuk beyaz cimento ureticisi konumuna geldi. Sirket yilin ilk yarisinda 150 bin ton ihracat hedefliyor. Ayrica iki yil icinde yilda 500 bin ton, besyil icinde de yilda 750 bin ton cimento ihracatiyla Turkiye`ye 50 milyon dolarlik doviz girdisi saglamayi planliyor. Cimsa cirosunu da yuzde 20 oraninda artirmayi hedefliyor.
Goltas: Israil ve Ortadogu ulkelerine ihracat gerceklestiren sirketin, Israil`de Turk Kisan firmasi ile ortak cimento ogutme projesi bulunuyor. Bu yatirima Goltas yuzde 30 oraninda istirak etmeyi planliyor. Bu yatirimin ciroya yansimasinin ise birkac yil sonra olacagi tahmin ediliyor.
Konya Cimento: 1999 yili satis hedefinin yuzde 10 gerisinde kalarak 845 bin ton satis gerceklestirdi. bu yil 850 bin ton satis hedefi belirleyen sirket, sektorde yasanacak olumlu gelismelere gore hedefini artirabilir. Gecen yil birinci firinini devreye sokan Konya Cimento, ekim ayinda ikinci firinini da faaliyete gecirmeyi planliyor.
Mardin Cimento: 2000 yilinda bolgede lider olmayi hedefleyen sirket, ihracatta da iddiali. Kuzey Irak`a ihracat yapan sirketin cirosunun yuzde 8`ini ihracat olusturuyor. Bu oranin bu yil artirilmasi icin yeni projeler gelistiriliyor. Gecen yil baslamis oldugu klinker stokolu yatirimina bu yil da devam edecek.
Oysa-Nigde Cimento: Klinker ve cimentonun yani sira hazir beton uretimi de yapiyor. Onumuzdeki donemlerde hazir ebtona talebin artmasinin, sirketin satislarina olumlu yonde yansimasi bekleniyor.
Nuh Cimento: 1998 yilinda yuzde 6 oraninda ihracat yapan sirket, 1999`da bu orani yuzde 10`lar seviyesine yukseltti. Bu yil ise bu seviyelerin uzerine cikmayi planlayan sirket, halka arzdan sagladigi geliri yeni yatirimcilar ve ozellikle enerji uretimindeki yatirimlarda kullanacak.
Unye Cimento: 2000`de 575 bin ton klinker uretimi planlayan sirket, cimentoda uretim ve satista 895 bin ton, hazir beton uretim ve satisinda 345 bin metrekup hedefliyor. Bu yil icinde 28.9 trilyon lira kapasite artirimina yonelik yatirim gerceklestirmeyi planlayan sirket, bu yatirimi 2001 yilinda tamamlayacak. (EKONOMIST)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.