`Çağrı kamu bankaları için de geçerli`

25.02.2008 - 09:21 | Son Güncelleme :

Bugün, en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası`nın 2007 yılı bilanço rakamları, dolayısıyla kâr rakamı da açıklanacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/TevfikBilgin.jpg" align="right" vspace="5">Tevfik Bilgin`in yaptığı banka kârlarının temettü olarak dağıtılmayıp sermayeye eklenmesi çağrısının, sadece özel bankalar için değil, kamu bankaları için de geçerli olması gerekiyor.

Erdal SAĞLAM / REFERANS GAZETESİ

Bugün, en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası`nın 2007 yılı bilanço rakamları, dolayısıyla kâr rakamı da açıklanacak. Ziraat Bankası`nın kârının 1.5 milyar YTL`nin üzerinde olması bekleniyor ama bu kârdan Ziraat`e bir şey kalmayacak.

BDDK Başkanının sermayelerin güçlendirilmesi yönündeki çağrısı sektörde, banka yöneticilerince de destek bulurken, hükümetin, kamu bankalarının kârlarını temettü olarak Hazine`ye alıp, kamu harcamaları için kullanmayı planladığı biliniyor. Hem bu bankalar, hem bankacılık sektörü, hem de ekonominin tümü için kamu bankalarının kârlarının da temettü olarak dağıtılmayıp, sermayelerine eklenmesi gerektiği konusunda ise tüm bankacılar hemfikir gözüküyor.

Çünkü banka sermayelerinin güçlendirilmesi her açıdan büyük fayda sağlayacak. Her şeyden önce bu yolla, giderek ağırlığını daha fazla hissettirmesi kaçınılmaz olan küresel krizin olumsuz etkileri biraz olsun absorbe edilebilecek. Bunun hem finans sektörüne hem de reel sektöre katkısı olacak. Çünkü dışarıdan kaynak akışı sağlanamayınca, zorunlu olarak içkaynaklara ve özkaynaklara yönelmek zorunda kalınacak. Yani bankaların kredi vermeye devam etmesi için, sermayelerinin şimdi çok daha güçlü olması gerekiyor. Bu krediler sayesinde reel sektör de küresel krizden daha az etkilenmiş olacak. Bu da büyüme oranlarının bıçakla kesilir gibi düşmesini engelleyip, küresel kriz etkisini yumuşatabilir.

Yani bankaların, dolayısıyla kamu bankalarının kârlarının da temettü olarak dağıtılmayıp, sermayelerine eklenmeleri, makro ekonomi açısından da büyük önem taşıyor. Yanı sıra, bankaların Basel II kriterlerine uyumu için, zaten sermayelerini güçlendirmeleri gerekiyor. Uygulaması ertelenen bu kriterler 2009 yılında yürürlüğe girecek ve mümkün olduğunca bankaların yeni şartlara, bu arada ağır sermaye şartlarına da uyum sağlamaları gerekiyor. İşte bu nedenle de kârların sermayeye eklenmesi çok yerinde olacak.
 
Özelle aradaki fark açılıyor

Kamu bankalarının hem kredi hacmini artırabilmeleri hem de rakipleriyle rekabet edebilmeleri için, güçlü sermaye yapılarına sahip olmaları gerekiyor. Halbuki zaten şu anda da kamu bankalarının sermayeleri çok düşük düzeyde. Örneğin İş Bankası`nın özsermayesi 10.6 milyar YTL iken, Ziraat Bankası`nın özsermayesi 6.6 milyar YTL düzeyinde. Dolayısıyla aradaki fark giderek açılmaya devam ediyor. Kamu bankalarının özelleştirilmesi düşünülüyor ama bu sermaye yapılarıyla nasıl özelleştirilecekleri pek düşünülmüyor. Örneğin Halk Bankası`nın bu yıl içinde halka arzın dışında kalan yüzde 75 hissesinin blok satışı düşünülüyor. Ancak satışta çok önemli değer artışı yaratacak olan sermayesi güçlendirilme yoluna gitmiyor. Ziraat Bankası`nın halka arzı ya da blok satışı halinde de, yine aynı sıkıntı gündeme gelecek ve Bankanın değeri olması gerekenden düşük kalacak.

İşte bu nedenle, ne kadar kamunun gelire ihtiyacı olsa bile, kamu bankalarının ettiği karların bankaların karlarına eklenmesi gerekiyor.
 
Kırılganlık artabilir

Halbuki Ziraat Bankası`nın kârının tümünün temettü olarak Hazine`ye alınması planlanıyor. Maliye Bakanlığı 2008 yılında, 2007 kârları nedeniyle Ziraat Bankası`ndan 1.5 milyar YTL, Halk Bankası`ndan 400-5000 milyon YTL`yi temettü olarak bütçeye almayı planladığını biliyoruz. Yani Ziraat Bankası`nın bugün açıklayacağı kâr, zorunlu yedekler ayrıldıktan sonra, tümüyle Hazine`nin kasasına gidecek.

Halbuki temettü dağıtılmayıp, Genel Kurulda kârın sermayeye eklenmesi kararı çıkabilir. Bu kararı verecek olan Hazine Müsteşarlığı yani hükümetin ta kendisi. Ya da temettü olarak Hazine`ye 1.5 milyar YTL verilir ancak ayrı bir karar verilip Ziraat Bankası`nın 2.5 milyar YTL olan sermayesinin, örneğin 1 milyar YTL artırılması kararı çıkabilir. Yani o zaman Hazine 1.5 milyar YTL alıp, geri 1 milyar YTL`yi Ziraat Bankası`na geri koyabilir.

Özetle; BDDK`nın sermaye güçlendirme çağrısı kamu bankaları için de geçerli olmalı. Hatta BDDK bu konuda devreye bile girmeli. Aksi takdirde şu anda güçlü yapılarıyla övündüğümüz bankalarımız, krizin etkisiyle yeniden kırılgan hale gelebilir. Banka sermayelerinin güçlü olması, reel sektör üretimi için, dolayısıyla ülke ekonomisi için de hayati önem taşıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.