Çad`da kriz tırmanıyor

04.02.2008 - 09:55 | Son Güncelleme :

Çad`ın başkenti N`Camena`da ordu ile isyancılar arasındaki çatışmalar dün yeniden alevlendi.

REFERANS GAZETESİ

Geçen hafta 300 kadar kamyonetle Sudan`dan ülkeye giriş yapan isyancılar, 700 kilometreyi kolayca katederek başkente ulaştı. İsyancıların devlet başkanlığı konutunu da sardığı belirtilirken, Genelkurmay Başkanı Davud Sumain`in isyancılarla çıkan çatışmada öldürüldüğü kaydedildi.

İsyancılar ayrıca Sudan hava kuvvetlerinin helikopter desteğiyle Sudan ile Çad arasındaki sınırda bulunan Adre`ye saldırdığı bildirildi. Çad`ın doğusundaki Adre`den General Abadi Sair, Sudan ordusunun helikopterleri ve Antanov tipi uçakları desteğindeki isyancılar Adre`ye saldırdı. Sayıları çok fazla, ama direniyoruz dedi. İsyancıların bir lideri de General Sair`in açıklamasını doğrular nitelikte, Adre`ye saldırdık açıklamasında bulundu.

Fransa eski sömürgesi Çad`da ,iktidarı paylaşmak isteyen isyancılarla ordu arasındaki çatışmaların tırmanması üzerine 400 yabancıyı tahliye etti. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin,kuşatma altındaki Çad Devlet Başkanı İdris Debi`ye kendisini ülkeden çıkarma yönünde teklifte bulunulduğu ancak Debi`nin teklifi reddettiği bildirildi. Çin de Çad`daki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Yeni Çin Haber Ajansı, 210 Çinli ile 2 Tayvanlının Çad`ın komşusu Kamerun`a tahliye edileceğini açıkladı.  

Yolsuzluklarıyla ünlü

2003 yılında petrol ihraç eden ülkeler arasına katılan Çad`ın Doba boru hattından günlük 160 bin varil petrol akıyor. Çad geçen ekim ayında Çinli petrol devi PetroChina ile bir petrol anlaşması yapmış, şirket Çad`da en az 100 milyon ton petrol bulunduğunu açıklamıştı. Birkaç sene içinde petrol ihracatçısı konumuna gelen ülke, yine petrol ihracatçısı komşusu Sudan ile özellikle son dönemde büyük sıkıntı yaşıyor. İki ülke de birbirini mevcut iktidara karşı isyancıları desteklemekle suçluyor.

Çad`da son çatışmalara neden olan isyancılar da Sudan`dan ülkeye giriş yapmışlardı. Aralarında eski bakan ve üst düzey yöneticilerin de bulunduğu isyancılar Devlet Başkanı Debi`yi yolsuzluk ve iktidarını kendi ailesinin çıkarları için kullanmakla suçluyor. 2005`teki Uluslararası Yolsuzluk Algı endeksinde Çad, yolsuzluklarıyla en ünlü ülke seçilmişti. Bu arada petrol gelirlerine rağmen ülke Birleşmiş Milletler`in (BM) kalkınma endeksine göre, 177 ülke arasında sondan 6`ncı sırada bulunuyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.