"Buyume hedefi yuzde 35"

09.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
KEREVITAS: Geridebiraktigimiz, yil pek cok sektor gibi gida sektoru icin de parlak bir yil degildi. Ozellikle AB`nin Turkiye`den ithal ettigi bazi urunlerin onune cektigi `yasak` seti, gida ihracatcilarini oldukca zorladi. Bu sirketlerden biri de su urunleri ve dondurulmus gida sektorunde faaliyet gosteren Kerevitas`ti. Ancak 1999 yili sonlarinda AB`nin Turkiye`den ithal ettigi su urunlerine tekrar kapilarini acmasi, Kerevitas`in 2000 yili ihracatiyla ilgili olumlu beklentileri artirdi. bu yil hem ihracatini artirmayi, hem de yurticinde daha fazla yayilmayi planlayan sirket yuzde 35 buyumeyi amacliyor. Kerevitas Genel Muduru baydu Veznedaroglu ile sirketin onumuzdeki doneme iliskin projeksiyonlarini konustuk:
Veznedaroglu; Turkiye`ye 1998`in ortalarinda gelen kriz etkisini piyasada kuculme olarak gosterdi. Diger yandan Turkiye`deki faizlerin yukselmesi ve onun ardindan kaynaklarin daralmasina neden oldu. Bu da hem Turkiye`nin dengelerini degistirdi, hem de sirketleri olumsuz yonde etkileyen bir unsur oldu. AYrica 1999`da bizim sektorumuzle de yakindan ilgili olan turizm sektorunde de bir cok olumsuzluk yasandi. Butun bunlara baktigimiz zaman biz 1999 yilinda reel anlamda bir buyume gerceklestirdik, ama bu maalesef bizim planlarimizin gerisinde kaldi. Dolayisiyla 1999`u hem Turkiye acisindan, hem de bizim sirketimiz acisindan pozitif bir yil olarak gormuyorum. Zaten Turkiye`de olabilecek negatif etkilerin hepsi 1999 yilinin ilk 10 ayina sigdi. Ton bazinda satis buyumesi yuzde 6 civarinda oldu. 1999`da da yurtici satislar biraz daha yukseldi. Cunku ihracatta AB ile ilgili Turkiye`nin cesitli problemleri cikti. Biliyorsunuz, Turkiye`den yapilan su urunleri ithalatini AB yasakladi. Bu bizim ihracat rakamlarimizi 1999`da 5-6 milyon dolar geriye cekti. Yasak once gectigimiz haziran ayinda taze balikta kaldirildi. Diger su urunlerinde yasak devam ediyordu. Ekim ayinin sonunda Bruksel`deki komisyonun aldigi kararla diger su urunlerindeki AB`nin ithalat yasagi da kaldirildi. Dolayisiyla biz oradaki ihracat olanagindan 1999 yil boyunca yararlanamadik. Ancak aralik ayinda tekrar kum midyesi ihracatina basladik. Turkiye`nin, AB`ye yillik yaklasik 10 milyon dolarlik ihracat potansiyeli var. sektorun lideri olarak bizim bundan alacagimiz pay da minimum 5-6 milyon dolarlik ihracattir. Bu potansiyeli geri kazanmis olduk. Dolayisiyla 2000`de ihracatimizda 1999`a gore ciddi buyumeyi getirecegiz. 2000 yilinda bizim ciddi bir buyume hedefimiz var. bunun bir bolumunu ihracatla gerceklestirecegiz. Ayrica yurticinde de onemli buyumemiz olacak. Yurticindeki buyumenin bir bolumunu yeni kanallara ve yeni pazarlara girmekle elde edecegiz. Turkiye icerisinda faaliyet gosterdigimiz bolgeleri son uc aydir suratle artiriyoruz. Diger taraftan yeni urunlerle ilgili calismalarimiz devam ediyor. nisan ayindan itibaren de yeni urun lansmanlarimiz baslayacak. Mevcut urun yelpazemiz genisleyecek. Yuzde 35`li buyume hedefliyoruz.
Bu sene uygulanacak olan siki pazar politikasi ihracatinizi olumsuz etkileyecek mi?
Veznedaroglu; Hayir, bizim ihracatimizi olumsuz yonde etkilemez. turkiye`nin onune onemli bir firsat cikmistir. Turkiye`nin artik enflasyonu medeni ulkeler seviyesine cekmesi lazim. Dis etkenler su anda Turkiye`yi destekliyor. Hukumet son derece uyumlu, hizli bir sekilde radikal kararlar alip uygulamaya gecirebiliyor. Burada ihracatci acisindan dikkat edilmesi gereken nokta sudur, bir taraftan kur politikasini yuzde 20 ile gotururken diger taraftan enflasyonun da buna paralel bir sekilde asagi cekilmesi lazim. Bunun icin de saniyorum gerekli tedbirler aliniyordur ya da alinacaktir. Yuzde 60 civarinda yurtici satisimiz, yuzde 40 civarinda da ihracatimiz olacak. Yeni distributorlukler olusturuyoruz. Dogu Anadolu, Guneydogu Anadolu, Bati ve Dogu Karadeniz bolgelerine yayiliyoruz. Ic Ege`deki yayginligimizi artiriyoruz. Pazar payimiz yuzde 70`lere variyor. Turkiye`de bu pazar yillik en az yuzde 10 oraninda buyur. Turkiye capinda daha fazla yayginlasma projesi kapsaminda bir yatirimimiz var. Bunun tesvik belgesi de alindi. bu kapsamda marketlere ve toplu tuketim noktalarina yerlestirilmek uzere derin dondurucu dolaplar aliyoruz. Bu yaklasik 600 bin dolarlik bir yatirim olacak. AYrica bazi yerlerde yeni urunler yapmaya, bazi yerlerde de kapasitemizi artirmaya yonelik yatirimlarimiz olacak. 2000 yili yatirim butcemiz 6 milyon dolar. Biz gida sektorunde daha fazla buyumek istiyoruz. Dolayisiyla bu stratejimiz dogrultusunda farkli alanlara da girme yonunde kafamizda cesitli hazirliklarimiz var. Somut olarak herhangi bir proje uzerinde calismiyoruz su anda gida sektorunun icinde kalmak uzere yeni is alanlarina girmek konusunda da istekliyiz. Dolayisiyla o cercevede de dusundugunuz zaman yurtdisindan bir partner ile de yeni bir is alanina girebiliriz.
Yurtdisinda yeni pazar arayislari olacak mi? Tabii, olacak. Bundan sonraki donemde yurtdisinda markamizi daha fazla yerlestirme yonunde calismalarimiz olacak. Cesitli ulkelerde perakende kanalina daha fazla girecegiz. yeni distributorlukler olusturma calismasi icindeyiz. O distributorlukleri olusturduktan sonra Superfresh markasini o ulkelere tasimak istiyoruz. (BORSAMATIK)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.