Bush’un arkadaşı Societe Generale hissesini satmış

04.02.2008 - 09:23 | Son Güncelleme :

Tarihin en büyük banka dolandırıcığının yaşandığı Fransız Societe Generale’de, skandaldan bir gün önce ABD Başkanı George W. Bush’un milyarder arkadaşı Robert Day 200 milyon dolarlık hisse sattı.

HÜRRİYET

Fransa Finans Denetleme ve Düzenleme Kurumu (AMF), Societe Generale’in yönetim kurulu üyesi olan Robert Day’in milyonlarca hissesini 9, 10 ve 18 Ocak’ta sattığını açıkladı. Bush’un arkadaşı Day’in bir soruşturma ile karşı karşıya kalacağı söyleniyor.

KÜÇÜK ORTAKLAR ŞİKÁYETÇİ:
Bir kaç gün önce krizden haberdar olan Societe Generale yöneticileri, banka çalışanından kaynaklanan zararı 24 Ocak’ta açıklamıştı. Bankanın küçük hissedarlarının kendileri için de koruma isteyerek, şikáyet etmeleri üzerine AMF soruşturma işlemlerine başladı. 100 kadar küçük ortak, bankanın büyük hissedarlarının kriz öncesi önlem aldığını ve kendilerinin mağdur edildiğini ileri sürerek avukat Frederik-Karel Canoy ile birlikte harekete geçti. Bankaya yakın kişilere göre Bush’un arkadaşı Day’in hisse işlemleri de soruşturma kapsamına alınacak. Savcı Francois Foulon insider trading (şirket içinden alınan bilgilerle işlem yapmak) ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili de soruşturma açılmasını talep ediyor. Day ise hisse satmasının tamamen bir tesadüf olduğunu iddia ediyor.

7.2 MİLYAR DOLAR ZARAR:
Societe Generale Bankası, 31 yaşındaki Jerome Kerviel’in yetkisi dışında yaptığı işlemlerden 4.9 milyar Euro (7.2 milyar dolar) zarara uğramıştı. Kerviel, diğer işlemciler arasında sivrilmek için gizli işlemler yaptığını itiraf etmişti. Kimilerine göre ’beceriksiz’ kimilerine göre ’dahi’ olan bankacı 2005 yılından itibaren gizli işlemler yapmaya başlamıştı. Kerviel mortgage krizi nedeniyle dalgalanmaların yaşandığı dönemde, 500 milyon dolar ile 735 milyon dolar arasında kazanç sağladı.

Finansın Che Guevara’sı oldu


JEROME Kerviel en büyük bankacılık dolandırıcısı olarak anılsa da, Fransa’da trajik bir kahramana dönüştü. Fransa’da yapılan bir ankette insanların sadece yüzde 13’ü Kerviel’i bankanın uğradığı 7.2 milyar dolarlık zarardan sorumlu buluyor. Ankete katılanların yarısı Societe Generale bankasının gerçek suçlu olduğunu düşünüyor. Binlerce internet sitesi, blog ve iletişim kanalına konu olan Kerviel, çoktan uluslararası halk kahramanı oldu. Kerviel’i ’Finansın Che Guevara’sı olarak tanımlayanlar bile var.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.