Bush, Filistin Başbakanı Abbas´ı kabul edecek

25.07.2003 - 09:32 | Son Güncelleme :

ABD Başkanı George Bush, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas´ı bugün Beyaz Saray´da kabul edecek

ABD Başkanı George Bush, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas´ı bugün Beyaz Saray´da kabul edecek.

Filistin devletinin kurulmasının gerekli olduğunu belirten Bush´un, başkanlığa geldiğinden bu yana konuya ilişkin tavırları ana başlıklar halinde şöyle sıralanıyor:

10 KASIM 2001 Bush, barış düzenlemesi çerçevesinde bir Filistin devletinin kurulmasını istediğini resmi olarak ifade etti. Bush, BM Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada, ´´BM Güvenlik Konseyi kararları uyarıncatanınan ve kesin sınırlar içinde İsrail ile Filistin´in birlikte barışiçinde yaşadığı iki devletin kurulması için çalışıyoruz´´ dedi.

4 NİSAN 2002 Başkan Bush, intihar saldırılarının yoğunlukta bulunduğu saldırıların ardından başlatılan İsrail operasyonunun yarattığı krizinaşılabilmesi için girişim başlattı ve Dışişleri Bakanı Colin Powell´ınbölgeye gideceğini duyurdu. Filistin lideri Yaser Arafat´ı, durumun bu hale gelmesine ´´geniş ölçüde katkıda bulunmak ve halkının umutlarına ihanet etmekle´´ suçlayan Bush, İsrail´den ise kısa süre önce işgal ettiği kentlerden çekilmesini ve yerleşim birimi kurulması faaliyetlerine son vermesini istedi. Bush, bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu tekrarlayarak, İsrail´i bu devletin ekonomik olarak varolabilmesi içingereken şekilde davranmaya çağırdı.

7 MAYIS 2002 Beyaz Saray´da İsrail Başbakanı Ariel Şaron´u kabul eden Bush, Filistinli yöneticileri kurumlarında reform yapmaya çağırdı ve ´´Potansiyel bir Filistin devletinin kalkınmasına olanak sağlayacak çerçeveyi sağlamalıyız´´ dedi.

8 HAZİRAN 2002 Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek´i ağırlayan Bush, ´´ABD bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik takvimi oluşturmaya henüz hazır değil´´ dedi. Bush, ´´Filistin halkının umutlarını gerçekleştirmek ve dünyaya terörü yenerek barış içinde yaşamak mümkün demek´´ için Filistin kurumlarında reforma gidilmesinin gerekliliği konusunda ısrar etti.

10 HAZİRAN 2002 Bush, bir kez daha Şaron´u kabülünde Ortadoğu hakkında konferans düzenlenmesi için koşulların olgunlaşmadığını söyledi ve ´´Kimsenin yenilenen Filistin hükümetine güveni yok´´ dedi.

24 HAZİRAN 2002 Bush, Beyaz Saray´da yaptığı konuşmada, bir Filistin devletinin kurulmasını ´´yeni ve farklı bir Filistin yönetiminin oluşturulması´´ koşuluna bağladı ve ´´demokratik temellere dayanan, tamamen yenilenmişekonomik ve siyasi kurumlar, pazar ekonomisi ve terörizme karşı tavır takınılmasına yönelik gerçek reformlar´´ yapılmasını istedi.

14 MART 2003 Başkan Bush, Filistin devletinin reform görmüş, barışçı ve terörizmi ilelebet terk etmiş demokratik bir devlet olması gerektiğinisöyledi ve Filistin devletinin kurulmasını öngören yol haritasının yayınlanmasını, ´´gerçek yetkilerle donatılmış´´ bir Filistin başbakanının atanmasına bağladı.

3 HAZİRAN 2003 Arap liderlerle Mısır´ın Şarm el Şeyh beldesinde görüştükten sonra, bir kez daha Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu söyleyen Bush, ´´Dünyanın bağımsız ve barışçı bir Filistin devletine gereksinimi var´´ dedi.

4 HAZİRAN 2003 Ürdün´ün Akabe kentinde Abbas ve Şaron ile görüştükten sonra açıklamalarda bulunan Bush, ´´Bugün herkes tek bir amacı paylaşıyor, oda kutsal toprakların birbirleri ve komşularıyla barış içinde olan Filistin ve İsrail devletleri arasında paylaşılmasıdır´´ dedi.

10 HAZİRAN 2003 Bush, İsrail´in Gazze Şeridi´nde, aralarında aşırı dinci Hamas örgütünün bir liderinin öldürülmesi girişiminin de yer aldığı helikopter saldırılarıyla ´´sarsıldığını´´ söyledi ve taraflara ´´akılcı şekilde davranma´´ çağrısında bulundu. Başkan Bush, ´´Saldırıların Filistin yönetimini terörizmle mücadelede daha zor bir noktaya taşıyacağından endişe ediyorum. Saldırıların İsraillilerin güvenliğine yardım edeceğini de sanmıyorum´´ dedi.

11 HAZİRAN 2003 Başkan Bush, Hamas tarafından üstlenilen saldırının ardından Chicago´da yaptığı konuşmada, ´´Ortadoğu´da barıştan nefret edenlerin,İsrail´in barış ve güven içinde yaşama isteğini yok etmek, Filistin vebaşka devletlerin İsrail ile yan yana barış içinde yaşamasını isteyen Filistin Başbakanı´nın dileğinin gerçekleşmesini istemeyenlerin bulunduğu açıktır´´ dedi.

25 HAZİRAN 2003 Bush, dönemin AB dönem başkanı Yunanistan´ın Başbakanı Kostas Simitis ve AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile Beyaz Saray´da yaptığı görüşmeden sonra, ´´Avrupalı liderleri ve dünyanın geri kalanını hızla Hamas gibi terör örgütlerine karşı kararlı önlemler almaya, finans ve destek kaynaklarını kesmeye çağırıyorum´´ dedi. Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, başkan seçildikten sonra 7 kez Şaron´u kabul eden Bush ile bugün ilk kez Beyaz Saray´da bir araya gelecek. Bush, 29 Temmuz´da Şaron´u 8. kez Beyaz Saray´da ağırlayacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.