Buğdaya AB modeli

18.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ankara - Buğdayda bir dönem sona eriyor. Hükümet, 2002 yılında buğday taban fiyatı belirlemeyecek. Bunun yerine AB ülkelerinde uygulanan `Müdahale Alımı` sistemine geçilecek. Böylece, buğdayda yıllardır süren popülist uygulamalara set çekilirken, buğday fiyatları da serbest piyasa koşullarında oluşacak. Bu çerçevede TMO yeniden yapılandırılarak, 2002 yılında hububatta destekleme fiyatı yerine müdahale alımı sistemini uygulamaya koyacak. Yetkililer, 600 milyon dolarlık Ekonomik Reform Kredisi (ERL) kapsamında DB ile yapılan müzakerelerde 2002 yılından sonra destekleme alımı mekanizmasının tamamen kaldırılacağı yönünde taahhüt verildiğini anlatarak, yeni sistemle hem çiftçinin hem de tüketicinin korunacağını belirttiler.

Yüzde 15`lik alt ve üst sınır
FF`nin sorularını cevaplandıran yetkililer, önümüzdeki yıl dünya borsa fiyatlarını baz alan müdahale fiyatı alt sınırı ve üst sınırının açıklanacağını anlatarak, bu sınırların dünya fiyatının yüzde 15 altı veya üstü şeklinde olabileceğini anlattılar. Buğday fiyatları bu sınırın altına düştüğünde veya üstüne çıktığında TMO`nun piyasaya girerek, ürün borsaları dahil tüm pazarlardan buğday alarak veya satarak piyasayı regüle edeceğini anlatan yetkililer, `Böylece buğday fiyatları serbest rekabet ortamında belirlenirken, fiyatların dünya fiyatlarının altına düşmesi durumunda çiftçinin korunması için piyasaya girilerek alım yapılacak. Fiyatların yükselmesi durumunda da tüketicinin korunması için piyasaya girilecek. TMO, çiftçiyle birlikte tüketicinin de `kara gün dostu` olacak` diye konuştular.

Alımda sınır yok
Yetkililer, DB ile yapılan müzakerelerde 2002 yılı için TMO`nun müdahale sistemi kapsamında hububat alımlarının 2.5 milyon ton ile sınırlandırılmasının gündeme geldiğini anlatarak, `Ancak yapılan müzakerelerde böyle bir sistemde alımların sınırlandırılmasının sistemin mantığına ters düşeceğini anlattık. DB de 2.5 milyon tonluk alım sınırı talebinden vazgeçti. 2002 yılında TMO müdahale gerektirdiği anda piyasaya girip, fiyatları dünya fiyatlarına çekene kadar alım yapabilecek` diye konuştular. Yetkililer bu sistemin AB ülkelerinde de uygulandığını anlatarak, hububat alım sisteminin de AB`ye entegrasyonunun da sağlanabileceğini kaydettiler.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.