Buffett`ın destek sözü ilaç gibi geldi

13.02.2008 - 10:24 | Son Güncelleme :

ABD`li milyarder Warren Buffett`ın kredi sigorta şirketlerinin yükümlülüklerine destek olma teklifi piyasalara moral verdi. ABD borsalarında başlayan yükseliş dalgasını Avrupa borsaları ve İstanbul Borsası izledi. İMKB, yüzde 5.31 oranındaki yükselişle 43 bin 539 puandan günü tamamladı.
ABD`de 6 bankanın toplanarak mortgage şirketlerine destek olmayı planladığı haberiyle güne olumlu bir havada başlayan borsalar, daha sonra Buffett`ın şirketi Berkshire Hathaway`ın üç kredi sigorta şirketinin 800 milyar dolarlık yerel yönetim tahviline reasürans sağlamayı önermesi üzerine adeta coştu. Avrupa borsalarındaki yüzde 4`ü bulan yükseliş dalgası, İstanbul Borsası`na da yansıdı.
Buffett`ın sorun yaşayan kredi sigorta şirketleri MBIA, Ambac ve FGIC`e teklif verdiği belirtildi. Almanya`da tüketicilerin ekonomiye güvenini gösteren Zew endeksinin beklentilerin üzerinde açıklanması da Avrupa piyasalarına olumlu olarak yansıdı.






































Hangi borsa ne kadar yükseldi?
BORSAYÜZDE
İngiltere3.15
Almanya 3.19
Fransa3.45
İspanya 3.03
İtalya 2.76
Hollanda 3.72
Norveç 4.08
Yunanistan 1.88
Rusya 3.79


ABD`den veriler bekleniyor

Yurtdışındaki bu olumlu havanın etkisiyle dolar, bankalararası piyasada 1.22 YTL`den kapandı. Piyasalar bugün ABD`den gelecek perakende verilerini bekliyor. Yurtiçinde ise Merkez Bankası`nın perşembe günü yapacağı toplantıda faiz indirimi açıklaması yapacağı ifade ediliyor.
Bu arada Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD`ye petrol ihracatını keseceği tehdidinde bulunması sonrasında petrol fiyatları 93.21 dolara çıktı. Bugün açıklanacak ABD ham petrol stok verisindeki yüselme beklentisiyle petrol fiyatları 1 dolar düşüşle 92.21 dolara indi.

İngilizleri enflasyon korkusu sardı


LONDA AA
İngiltere`de gıda ürünleri ve değişik tüketim ürünlerine gelen rekor zamlar enflasyon korkusunu körükledi. Çeşitli üreticilerin hammadde alımı için ödedikleri fiyatlardaki yıllık artışın yüzde 18.9 olduğuna dikkat çeken ekonomistler, bunun son 22 yılın en yüksek fiyat artışı olduğunu bildirdi.
Aynı üreticinin fabrika çıkışı fiyatlarının da yüzde 5.7 oranında arttığına işaret eden uzmanlar, bunun da son 16 yılın en yüksek artışı olduğunu bildirdiler. Uzmanlar, enflasyon eğiliminin Merkez Bankası`nın faiz oranları daha fazla indirmesinin önünde engel teşkil edeceğine de dikkat çektiler.


Ocakta en yüksek reel getiri külçe altında


ANKA
Yatırım araçları içinde en yüksek `reel` getiriyi ocakta yüzde 7.90`la külçe altın sağladı. Mevduat yatırımcısı yüzde 0.49 reel getiri elde etti. Borsa yatırımcısı yüzde 12.63 kaybetti, dolar da yüzde 0.87 oranında kayba neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ocakta yüzde 8.7 değerlenen külçe altın, aylık yüzde 0.80 olan TÜFE`den indirgendiğinde `reel` olarak yüzde 7.90 getiri sağladı.
Son bir yılda ise en yüksek getiriyi borsa yatırımcısı elde etti. Borsa endeksi ocak itibariyle son bir yılda TÜFE`ye göre yüzde 13.51, ÜFE`ye 15.35 artış gösterdi. Anılan dönemde mevduat yatırımcısı TÜFE`ye göre yüzde 8.06, ÜFE`ye göre yüzde 9.82 reel kazanç elde etti. Külçe altın ise yatırımcısına reel düzeyde TÜFE`ye göre yüzde 6.63, ÜFE`ye göre yüzde 8.36 kazanç sağladı. Dolar yıllık bazda TÜFE`ye göre yüzde 23.79, ÜFE`ye göre yüzde 22.55 zarara uğrattı. Euro yatırımcısı da TÜFE bazında yüzde 13.62, ÜFE bazında yüzde 12.21 reel zarar yaşadı.

Platin 1971 dolarla rekor düzeye yükseldi


SİNGAPUR AA
Güney Afrika madenlerindeki enerji krizi nedeniyle, platin fiyatları rekor düzeyde yükseldi. Platin`in onsu, Asya borsalarında, 1941 dolardan, 1975 dolara çıktı.
Aşınma ve kararmaya karşı yüksek direncinden ötürü ideal bir hassas kuyumculuk metali olan platin, çoğunlukla Güney Afrika`da çıkarılıyor.
Altından daha kıymetli bir metal olan platinin diğer özellikleri arasında, kimyasallara karşı direnç, çok üstün yüksek sıcaklık özellikleri ve kararlı elektriksel özellikleri ile hiçbir sıcaklıkta paslanmaması bulunuyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.