Bu yıl balı da pahalıya tüketeceğiz

02.07.2008 - 11:19 | Son Güncelleme :

Arı ölümleri, kuraklık ve ulaşım maliyetlerinin artması nedeniyle Konyalı arıcılar, bu yıl ürünlerini geçen yıla göre yüzde 50`ye ulaşan zamlarla satmaya başladı.

CNNTURK

Konya Tarım İl Müdürlüğü ve Konya Arı Yetiştiricileri Birliği`nden alınan bilgiye göre, yaklaşık 5 milyon kovana sahip Türkiye, bu açıdan dünyanın ikinci ülkesi iken yıllık ortalama 70 bin tonluk üretimiyle dünyanın 4`üncü sırasında bulunuyor.

Ülkede 150 bini profesyonel olmak üzere toplam 300-350 bin kişi arıcılıkla uğraştığı için sektörden geçimini sağlayanların sayısı 1 milyonu geçiyor. Konya da gezginci arıcılarla birlikte 100 bin kovanı ve yıllık bin 200 tondan fazla üretimiyle sektörde önemli bir yer tutuyor.

Geçen yıl kuraklık nedeniyle Konya genelinde üretim 400 bin tonlara kadar düştüğü için arıcılar büyük sıkıntı yaşadı. Bu yıl da kuraklığın üretimi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye`de özellikle Konya ve çevresinde ciddi arı ölümlerinin olmadığını belirterek, Bu konuda araştırmalar yapıldı. Dünyanın birçok yerine göre çok düşük olduğu gözlendi. Bu yıl ise Konya`da bahar döneminde ölümler oldu. Kışın hava sıcak gidince arılar erken çıktı ve ardından baharda ölümler yaşandı. Yine de ciddi oranda ölüm yok ama kuraklığın etkisi görülüyor dedi.

Mazottaki artış da balı etkiliyor

Birlik yetkilileri ise bu yıl bölgesine göre arıcıların üretici firmalara toptan sattıkları balın kilosunda geçen yıla göre yüzde 10-30 arasında artış yaptığını söyledi.

Üreticinin geçen yıl kuraklık yüzünden zarar ettiğini bu yıl da zararını karşılamayı planladığını ifade eden yetkililer, Ayrıca ulaşım giderleri çok arttı. Arıcıların en önemli gideri ulaşımdır. Mazottaki artış küçümsenemez. Bu maliyet artışını üreticiler, güçlükle ürettikleri bala yansıtacaktır dedi.

Yetkililer, hasat başlar başlamaz fiyatların yüksekliğinin dikkati çektiğini belirterek, önümüzdeki günlerde verime ve ekonomik şartlara göre fiyatların yükselebileceğini bildirdi.

Arıcılar perakende satışı 30 YTL`den açtı

Konya`nın Çeltik ilçesinde yaklaşık 13 yıldır arıcılıkla uğraşan Abdullah Bakırcı ise 50 kovanının bulunduğunu, arıcılıkla aile geçimine önemli katkı sağladığını söyledi.

Geçen yıl kuraklık yüzünden Çeltikli üreticilerin yüzde 60 civarında verim kaybına uğradığını ifade eden Bakırcı, çevre ilçe, belde ve köylerde ise bu kaybın yüzde 90`lara ulaştığını bildirdi. Bakırcı, kuraklık yüzünden meradaki çiçeklerin hemen kurumasının üretimi olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bölgede hasada 1 hafta önce başlandığını dile getiren Bakırcı, bu yıl da kuraklık yüzünden bal üretiminde verim kaybının yaşanacağını ancak kesin sonucun hasat sonunda ortaya çıkacağını kaydetti.

Arı ölümleri, kuraklık ve ulaşım giderleri yüzünden bal fiyatlarında bu yıl önemli artış olduğunu belirten Bakırcı, Geçen yıl perakende olarak kilosunu 20 YTL`den açmıştık. Bu yıl açılış yüzde 50 artışla 30 YTL`den oldu. Fiyatların 40 YTL`ye kadar çıkması bekleniyor. Özellikle doğal ballar, önümüzdeki dönemde daha yüksek fiyattan alıcı bulacak diye konuştu.

Konya`daki bal üreticisi bir firma da arıcılardan aldıkları balın toptan fiyatlarında yükselme olduğunu bunun da maliyetlerini olumsuz etkilediğini bildirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.