Bu kez çevrecilerin şovunu izleyin

10.09.2007 - 11:25 | Son Güncelleme :

Dünyanın en önemli otomobil fuarlarından olan Frankfurt Otomobil Fuarı 13 Eylül`de 62. kez otomobilseverlere kapılarını açacak. Bu yıl fuarda, herkesin etkisini fazlasıyla hissettiği küresel ısınmaya dikkat çekilecek. Şirketler en `çevreci` modellerini sergilecek. Yıllardır hava kirliliğinin en büyük sorumluları arasında gösterilen otomotiv üreticileri bu kez günah çıkaracak gibi görünüyor.
Fuarda, her yıl olduğu konsept ve spor otomobiller de büyük ilgi çekecek. Bu yıl üreticilerin gençler için yarattığı konsept otomobiller de `temiz` motorlar kullanıyor. Uzakdoğulu üreticilerin yanında Avrupalı üreticiler fuarda toplam 16 farklı hibrid (melez motorlu) otomobil sergileyecek.

1 milyon kişi gezecek
İlk kez 1897 yılında düzenlenen ve dünyanın en eski otomobil fuarı olma özelliğini taşıyan Frankfurt Otomobil Fuarı iki yılda bir Paris Otomobil Fuarı`yla dönüşümlü olarak gerçekleştiriliyor. Yarın ve 12 Eylül`de basın mensuplarına açılacak fuar 23 Eylül`de sona erecek.
Almanya`da, Avrupa`nın kalbinde 220 bin metrekare alana sahip fuarda 40 ülkeden 1000`i aşkın katılımcı hazır olacak. 2005 yılında yaklaşık 940 bin kişinin ziyaret ettiği ve 14 bin 524 basın mensubunun izlediği fuara bu yıl 1 milyondan fazla ziyaretçi bekleniyor. 61. fuarda 80 yeni modelin ilk kez göründüğü fuarda bu kez 88 yeni modelin dünya lansmanı gerçekleştirilecek.
Bu yıl şirketler Frankfurt`ta cep telefonu ve internetle büyüyen genç nesil için tasarladıkları konseptleri sergileyecek.
Fuarda ev sahibi Alman üreticiler şov yapacak. Audi, orta-üst sınıftaki temsilcisi A4`ün yeni neslini ilk kez Frankfurt Otomobil Fuarı`nda sergilenecek. Ayrıca BMW M3, Kia ProCeed, Ferrari 430 Scuderia, Ford Kuga, Mazda 6, Peugeot 308 ve Volkswagen Tiguan gibi yepyeni seri üretim modeller görücüye çıkacak. Fuarda Citroen C5 Airscape, Nissan Mixim, Peugeot 308 RC Z, Suzuki Kizashi ve Mercedes F700 gibi konsept modeller de yıldız olacak.
General Motors Avrupa (GME) yeni çevresel stratejisine göre Opel`le Frankfurt Otomobil Fuarı`nda ecoFLEX motorlu modellerini görücüye çıkaracak. Çevre dostu otomobiller düşük yakıt tüketimi ve azaltılan karbondioksit (CO2) emisyonlarını birleştiriyor. İlk model bir Opel Corsa 1.3 CDTI olacak. Atmosfere yalnızca 119 g/km CO2 salınımı yapan dizel Corsa`nın lansmanı gelecek yıl yapılacak. GM, yine IAA`da kendine ait hidrojen yakıt pilli aracın bir sonraki nesli olan HydroGen4`ü sunacak. İşte fuarda boy gösterecek modeller...

Eyvah Çinliler!
Fuarda bu yıl herkesin korkulu rüyası Çinliler de var. Fuarda Çinli Shuanguan, `taklit` olduğu iddial edilen iki modelini sergileyecek. Bu modellerden Noble`de, Mercedes`in ürettiği Smart For Two, CEO`da ise BMW`nin X5 modelinden oldukça `esinlenilmiş`. Almanya Başbakanı Angela Merkel de geçtiğimiz günlerde Çin malı otomobillerin Alman üreticileri taklit ettiğini söylemişti. Bu yıl fuarda dört Çinli üretici ve 50 Çinli yan sanayi fiması bulunacak.

Suzuki `başlangıç` yapmış
Japon üretici Suzuki, Splash ve spor 4x4 SX4 WRC`nin yanında Kizashi isimli konsept aracını da Frankfurt`ta tanıtacak. Kelime anlamı `başlangıç-giriş` olan Kizashi, Suzuki`nin bundan sonraki stratejisinde sedan
modellerin de de bulunacağını gösteriyor.

Peugeot`nun konsepti
Peugeot son yıllarda yarattığı konseptlerle fuarların gözdesi oluyor. Geçen yılki 908 RC`den sonra bu yıl 308 RC Z`yi sergiliyor. Peugeot 308 RC Z, 1.6 litrelik benzinli motora sahip. Normalde 175 beygir güç üreten motor turbo sistemiyle 218 beygir güce çıkıyor.

Kaska mı benzettiniz?
Nissan`ın konsepti Mixim, diğer üreticiler gibi yine gençler müşterileri hedefliyor. Tasarımı motosiklet kaskına benzeyen araç elektrikli motorla çalışıyor. Nissan, Micra`dan daha kısa ve alçak olan Mixim`de tasarımcılar kanat şeklinde açılan kapıları kullanmış.

Citroen`ler böyle olacak
Hakkında resmi açıklama yapılmayan Citroen C5 Airscape, 2+2 oturma düzenine sahip. Bu convertible otomobil yeni nesil C5 platformu üzerinde üretilecek. Model Fransız Citroen`in gelecekte üreteceği modeller hakkında da ipuçları veriyor.

İç döşeme bambudan
Mitsubishi`nin yeni nesil kompakt spor aktivite aracı (SUV) cX`te Euro 5 normlarına uygun 1.8 litrelik temiz dizel motorla donatılmış. Bu motor düşük egzost emisyonu ve yakıt ekonomisi sağlıyor. Otomobilin dışında doğaya zarar vermeyen ve doğaya karışan yeşil plastik kullanılmış. İç döşemesi ise bambu ağacından imal edilmiş. cX, Mitsubishi`nin gelecek için planladığı `yeşil` yeniliklerinden biri.

Bu Audi`nin ağırlığı 2 ton
Audi`nin en sportif modellerine verdiği RS kodunu taşıyan yeni performans ikonu RS6 Avant, markanın en güçlü aracı. RS6, 580 beygir güç üreten çift turbo beslemeli V10 motora ve quattro dört tekerlekten çekiş sistemine sahip. Araç 2008`in ikinci yarısında Türkiye`de. Audi`nin en güçlüsü olacak Audi RS6 Avant, 2025 kg`lik ağırlığına rağmen 100 km hıza 4.6 sn`de çıkıyor. Audi bu yıl yeni A4 Sedan`ı da tanıtacak.

330 km hız yapıyor
Porsche`nin en güçlü yarışçısı 911 GT2, ilk kez fuarda tanıtılıyor. Geliştirilmiş turbo sistemi sayesinde güncel 911 Turbo`dan 50 beygir daha fazla güç üreten 530 beygirlik Porsche 911 GT2, gelmiş geçmiş en güçlü 911 model serisi unvanını elinde bulunduruyor. Sadece arkadan itişli ve 6 ileri manuel şanzımanla üretilecek olan 911 GT2, 329 km/s`lik son hıza erişebilirken 0-100 km/s hızlanmasını 3.7 saniyede tamamlıyor.

VW`de BlueMotion devri
Volkswagen`in motor teknolojisi anlamında devrim yaratan çevreci, tutumlu ve en yeni modeli Golf BlueMotion Frankfurt`ta tanıtılacak. 100 km`de 4.5 litrelik yakıt tüketimiyle dikkat çeken ve 119 g/km karbondioksit gibi oldukça düşük bir egzoz emisyon değerine sahip Golf BlueMotion, Volkswagen`in en tutumlu model versiyonlarından biri. Alman üretici, fuarda Golf BlueMotion`ın dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

Kaslarıyla dikkat çekecek
Toyota`nın 4x4`ü RAV4`ün sert görünümlü kardeşi Cross Sport, fuarda görünüyor. 152 beygirlik benzinli ve 136 beygirlik dizel motorlu Cross Sport, kaslı görünümüyle ilgi çekeceğe benziyor. Toyota fuarda sır gibi sakladığı `yeni küçük araç konsepti`ni de sergileyecek.

Jaguar`ın lüks ve spor sedanı
Jaguar ailesinin en yeni üyesi Yeni Jaguar XF de ilk kez fuarda çıkacak. Spor bir aracın stil ve performansıyla lüks bir sedanın hatlarını taşıyan Yeni XF, 2008 ilkbaharında Türkiye pazarına sunulacak. Yeni XF, biri dizel üçü benzinli olmak üzere dört farklı tipte motor seçeneğiyle gelecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.