Bu Hisseler Cok Konusulacak.

26.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sabanci Holding: Kisa, orta ve uzun vadeli teknik gostergeleri oldukca kuvvetli durumda olan hissede yukselen islem hacmi son zamanlarda yasanan cikisi teyit etmektedir. Son islem gununde gelen alimlarla orta regresyon bandini da yukari dogru kiran hissede ilk hedef guclu 37 bin 500 seviyesi ve daha sonra bu seviyenin de asilmasiyla siradaki hedef kanal ust bandina denk gelen 44 bin seviyesi. Ayrica, Sabanci Holding, GSM, Turk telekom, ozellestirmesine hazirlaniyor. Uzun zamandan beri Petkim7i de almak istedigini bir kez daha yineledi. Sirket tum bu ihalelerin finansmaninda borsayi kullanmayi dusunuyor. perakendecilik sektorunde Carrefoursa, Giysa, Sharp Directshop kanaliyla, telekomunikasyon alaninda 3. cep telefonu lisansi, Turk.net diger alanlarda yaptigi 17 sirket evliligi ile dikkati cekiyor. Bunun yani sira sirket rasyolari incelendiginde yaklasik sektor ortalamalarinda oldugu fark ediliyor.
Garanti bankasi: Hisse, simetrik ucgen formasyonu goruntusu icerisinde bulunmaktadir. Ucgenin yukari dogru kirilmasi halinde izlenmesi gereken hissede hedef seviyesi 12 bin 750`de bulunan tarihi zirve noktasidir. Orta vadeli hedefi ise 15 bin 750`de bulunmaktadir. Garanti Bankasi 1999`un ucuncu ceyreginde 130 milyon dolarlik kar aciklamistir ki, bu miktar gecen yilin ayni donemine gore yuzde 26`lik artisi ifade ediyor. bunun sonucunda bankanin kumulatif kari 99`un altinci ayinda yuzde 10`luk gerilemeden 99`un dokuzuncu ayinda yuzde 0.1 reel artisa yukselmistir. Sirket 1999 yil sonu karini 181 trilyon lira olarak aciklamistir. Bu bir onceki yila gore dolar bazinda yuzde 12. .6`lik bir gerilemeye karsilik gelmektedir. 2000 tahmini F/K`si olan 9.9 ile dort buyuk banka ortalamasina gore yuzde 37 iskontolu islem gormektedir. Guclu menkul kiymet portfoyu ile faiz oranlarindaki dususten onemli olcude faydalanmaktadir. Ayrica bankanin faizlerdeki dusus oncesinde bono portfoyunu buyutmus olmasi gelecek donemk arliligini olumlu yonde etkileyecektir. Garanti bankasi faizlerin dusmeye basladigi gunlerde menkul kiymet portfoyunu onemli olcude artirmistir. Bu da gelecek donemlerde karliligi olumlu yonde etkileyecektir. Aralikta 17.5 milyon dolarlik alis gerceklestiren yabancilar, Ocak 2000`de 24.5 milyon dolarlik Garanti Bankasi hissesi satmistir.
Aselsan: 2004 yilina kadar 67 milyar dolarlik savunma butcesinden buyuk pay almasi beklenen sirketin mali analizi de oldukca olumlu. TSK icin uretim yapan sirketin odemeleri Savunma Sanayii Gelistirme ve Destekleme fonu tarafindan karsilaniyor. Genelde siparis oncesi avans alan ve proje teslimatinda tahsilat yapan sirketin finansal yapisinda problem gorulmuyor. Ayrica, sirket esas faaliyet orani net satislarla oranlandiginda sanayii sektorunde gormeye alisik olmadigimiz yuzde 20`lik oranlarda seyrediyor. sirket Ar-Ge giderlerinin faaliyet alani nedeniyle yuksek olmasi bile bu orani geriletemiyor. Sonuc olarak sirket belli uretici icin, yeni yuzyilin sektoru olan eleltronik ve haberlesme sektorunde faaliyetlerini surduruyor.
Carsi: Carsi 12 adet `carsi` ve uc adet `Smart` magazasi ile 43. .446 metrekarelik net satis alani uzerinde faaliyet gostermektedir. Sirket, son iki yil icerisinde yaklasik 20 milyon dolarlik yatirim yaparak 20 milyon dolarlik yatirim yaparak net satis alanini yuzde 93 oraninda buyutmustur, ancak bu buyumenin getirelirini tuketimdeki kuculmeden ve finansman maliyetindeki artistan dolayi simdiye kadar yeterli olcude elde edememistir. 2000 yilinda tuketimde beklenen artis sirketin satislarini olumlu etkileyecektir. Tuketim artisinin en yogun beklendigi ceyrek ise 2000 yilinin son ceyregidir. Carsi ise satislarindaki mevsimsellikten dolayi satislarinin yuzde 42`sini de bu donemde gerceklestirmekte olup en yuksek karliligi da bu donemde elde etmektedir. Dolayisiyla sirketin satislari tuketimdeki artis oranlarindan daha buyuk bir oranda artacaktir. Sirketin 2000 yili satislarinin yuzde 27`lik artislar 239 milyon dolar olarak gerceklesmesini bekleniyor. 2000 yilinda hukumetin izledigi yavas kur politikasindan dolayi, 99/9 itibariyle 12.1 milyon dolarlik borc pozisyonu olan sirketin finansman maliyeti azalacaktir. Ayrica, sirket 2000 yili icerisinde bazi TL borclarini da doviz borca cevirmek icin bazi bankalarla gorusme halinde. Sirketin 1999`dakiz arari ardindan 2000 yil sonunda 5.4 milyon dolarlik net kar elde etmesi bekleniyor ki, bu tahmin 1999 yilinda imzalanan ancak henuz uygulamasi baslamamis olan Citibank ile anlasma cercevesinde sirketin benkar`dan alacagi komisyonlari icermemektedir. 1998`den 2000`e satislardaki ve net satis alanindaki buyume orani temel alinarak yapilan duzeltmeye gore, hisse su anki 180 milyon dolarlik piyasa degeri ile yuzde 25 iskontolu islem goruyor. Hisse son bir ayda ve yilbasindan beri IMKB-100`un sirasiyla yuzde 14 ve yuzde 18 altinda performans gostermistir.
Eregli Demir Celik: Yuksek seviyede yassi celik ihtiyaci olan Turkiye pazarina satis yapan en buyuk yerli uretici. Erdemir`in birim maliyetleri yurtdisindaki bircok rakip firmadan daha azdir. Birim fiyatlar ve satis hacminde yilin ikinci ceyreginde baslayan artisin 2000 yilinda da devam ederek 1995 yilindan bu yana en yuksek kara yol acmasi beklenmektedir. 2000 yilinda uygulanmasi beklenen anti-enflasyonist politika nedeniyle yavaslayacak devaluasyonunun finansal giderlerde yuzde 50`den de fazla azalmaya yol acmasi ve 2000 yili finansal giderlerinin 286 milyon dolardan 123 milyon dolara dusebilir. 5 yillik normal amortisman usulunden 20 yillik normal amortismana gecilmesi nedeniyle 2000 yili amortisman giderlerinin 1999 yilina gore 15 milyon dolar azalmasi beklenmektedir. Sirket`in Japon Yeni alacaklari olmamasina ragmen, yaklasik 220 milyon dolarlik yen borcu ve sirketin buyuyebilmek ve rekabetci kalabilmek icin cok yuksek seviyede yatirim yapma ihtiyaci sirasiyla kisa ve uzun vadeli olumsuz noktalar. Yakin zamanda sirket yonetiminde gerceklesen degisikligin kisa ve orta vadede ciddi bir sikintiya yol acmasi beklenmemektedir.
Tansas: Tansas, ulke geneline kademeli olarak yayilmayi planlamaktadir. Yeni sahibi Dogus Grubu`nun gucu sayesinde, Tansas`in gelecekte, gida perakendeciligi pazarinda onemli bir paya sahip olacagina inanmaktayiz. 1999 yili yatirimlarinin 23 milyon dolara ulasmasi ve satis alaninin yillik bazda yuzde 42 buyumesi beklenmekteyiz. Yuzde 110`luk satis alani buyumesi ile sonuclanacak 100 milyon dolarlik 2000 yili yatiriminin ardindan, iki yil icerisinde 115 milyon dolarlik yatirim daha planlanmaktadir. bu durumlar sonucunda artacak olan satis alani sayesinde 2000 yili satislarinin 1999 yili satislarini ikiye katlamasini bekleniyor. Dogus Grubu, Tansas`in yillik 7 bin kucukbas ve 700 buyukbas hayvan kesim kapasiteli et tesisini, kapasite ve kapasite kullanim oraninin artirdiktan sonra, Tansas magazalari disinda diger firmalara da toptan satis seklinde degerlendirmek istemektedir. Tesis satislari Tansas`in 1998 cirosunun yuzde 13.6`sini olusturmaktadir. Tansas, musterilere ozel promosyonlardan yararlanma ve taksitle alisveris imkani saglayacak sirket ici kredi kartlariyla, hipermarketlerde metrekare basina satis miktarini uzun vadede yuzde 30 artirmayi hedeflemektedir. yeni yonetim, agir yatirim programlarini finanse etmek amaciyla isletme sermayesi ihtiyacinin azaltilmasi konusunda egilmektedir. Sonuc olarak, sirket 1998 yilindaki 2 gunluk nakit tutma gunlerini 2000 yilinda 30`a cikarmayi hedeflemektedir. 2000 FD/Satis carpanina gore Migros ve Gima`ya gore sirasiyla yuzde 31 ve yuzde 21 iskonto ile islem gormektedir.
Alarko Holding: Ana faaliyet alanini insaat ve gayrimenkulden, enerjiye dogru kaydirmayi planliyor. 2000 yilinda holdingin gundemindeki konular sunlar olacak: Baku-ceyhan Boru hattinin insaasi, uluslararasi enerji islerinde ortaklik, 2000-2003 yillari arasinda 1 milyar dolarlik enerji yatirimi hedefi, Altek`in halka arzi. Firma, 1999 yili net karini 17 milyon lira olarak acikladi. Bu gecen seneki kari olan 2.7 trilyon liraya gore yuzde 286 reel artisi ifade etmektedir. Alarko`nun toplam 1. 160 milyon kwh uretimi hedefleyen uc projesi onay asamasinda. Ayrica, Alarko Shell ile olusturdugu stratejik ortaklik yoluyla, dogal gazt piyasasinin yeniden yapilanmasi icinde onemli bir pay sahibi olmayi hedefliyor. holding, entegre bir uretici ve dagitici olma calismalarini surdurmektedir. Altek`in 2000`de halka arz edilmesi ihtimali, enerji sektorunde atilimlar ve buyume stratejisi, Baku-ceyhan boru hatti projesinin onemli bir pay alma olasiligi bulunuyor. (BORSAANALIZ)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.