`Bu dalga çok büyük

10.09.2007 - 11:18 | Son Güncelleme :

Küresel piyasalarda 23 Temmuz`dan bu yana yaşanan dalgalanma konusunda hem İngiliz hem de ABD`li bankacılardan çok olumsuz yorumlar geldi. İngiltere`nin en büyük 5 bankasının yöneticileri dalgalanmayı son 20 yılın en kötü piyasa şartları olarak nitelendirirken ABD`li bankacılar daha da ileri giderek Yaşananlar 1929 buhranı sonrası dönemi hatırlatıyor değerlendirmesi yaptı. İngiliz The Times gazetesinin internet sitesindeki habere göre bankacılar, küresel piyasalardaki olumsuzluklar nedeniyle karamsar bir tablo çiziyor. İngiliz bankacılar, yaşanan olayın bir likidite değil sermaye sorunu olduğunu belirterek likidite bakımından rahat görünen bankalar bile son dönemde günlük işlemleri bile çevirebilecek nakde sahip olup olmadıkları konusunda şüpheye düşmeye başladılar diye konuştu.

380 MİLYAR DOLARLIK RİSK
Halen ABD`li mortgage kredileriyle bağlantısı olan 380 milyar dolarlık kaynağın dünyada dolaşıyor. Ancak bu riskin kimin üzerinde olduğu bilinmiyor ve bu da piyasalardaki tedirginliği artırıyor. İngiliz bankacılar, yaşanan olaylarla birlikte merkez bankalarına yönelik faiz müdahaleleriyle ilgili beklentilerin arttığını düşünüyor. Dalgalanmanın bilinmeyen bir başka yönü de krizin başka yönlere sıçrayıp sıçramayacağı. Ancak bankacılar krizin daha şimdiden bankaların çalışma şekillerini değiştirdiğine dikkat çekiyor. Bugünkü dalgalanmayla 1929 yılındaki büyük ekonomik buhran sonrasındaki 1930`lu yılların dünyasıyla benzerlik kuran ABD`li bankacılar ise Buhrandan sonraki dönemde kredi pazarı yönünü kaybetmişti. Bugün yaşananlar o dönemden sonraki ikinci en büyük finansal buhran olarak değerlendirdi.

GÖZLER 18 EYLÜL`DE
ABD`li bankacılara göre finans dünyası çok komplike bir hal aldığı için artık sektör bilinmeyen sularda ilerliyor. Bu da İngiliz bankacıların belirttiği gibi yatırımcı cephesinde tedirginliği artırıyor. Dalgalanmanın yatırımcıların risk alma konusunda daha temkinli hareket etmeye başlamasına neden olduğunu kaydeden ABD`li bankacılar, piyasalara yeniden huzurun gelmesinin ancak Fed`in rahatlatıcı bir adım atmasıyla mümkün olacağını düşünüyor. Bu arada dalgalanmaya ciddi bakanlar kadar abartıldığını düşünenler de var. Ancak herkesin hemfikir olduğu konu 18 Eylül`de Fed`in yapacağı faiz toplantısı... Kısa vadede piyasanın kaderini belirlemesine kesin gözüyle bakılan faizde ineceği beklentisi ağır basıyor. Ancak bir kısım bankacılar, Fed Başkanı Ben Bernanke`nin eski başkan Alan Greenspan gibi krizleri faiz silahıyla değil çözümü piyasalara bırakmaya tercih edeceğinden endişeli.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.