Brezilya ve G. Afrika’da Türkiye rüzgárı esti, dolar 1.23’ten döndü

25.07.2007 - 10:03 | Son Güncelleme :

AKP’nin oyunu artırarak çıktığı seçimlerin Türk piyasalarında yarattığı moral, Güney Afrika ve Brezilya’ya uzandı. Uluslararası fonlar, Türkiye’ye girişi hızlandırarak doları gün içinde 1.23 YTL seviyesine kadar çekerken, ayrıca Güney Afrika, Brezilya, Rusya gibi ülkelerin piyasalarında da olumlu hava esti. Ancak, Türkiye’de akşam saatlerinde dolar 1.25’e dayandı.

SEÇİMİN
ardından coşkusunu sürdüren Türk para ve sermaye piyasaları kendi gibi gelişmekte olan ülke piyasalarına önderlik etmeye başladı. Gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan fonlar, Türkiye’ye girişi hızlandırarak doları 1.23 YTL seviyesine çekerken, ayrıca Güney Afrika, Brezilya, Rusya gibi ülkelerde de alımları artırdı. Böylece Türkiye’deki olumlu tablo önderliğinde bu piyasaların para birimleri de güçlendi. Ayrıca dövizdeki düşüş nedeniyle Merkez Bankası’nın günlük döviz alım miktarını artırmasına rağmen, doların aşağı yönlü devam ederken, Avrupa piyasasındaki değer kaybı doları da yeniden 1.24 YTL seviyesine taşıdı.

TÜRKİYE ETKİSİYLE ARTIŞ: Yabancı fonların gelişmekte olan ülkelere ayırdığı portföyde Türkiye ile birlikte değerlendirdikleri Güney Afrika Zarı 6.9288’den 6.9185 yüzde 1, Breziyla Reali 1.8767’den 1.8717 yüzde 1 dolar karşısında değer kazanırken, Rus Rublesi 25.5217’den 25,5010, İzlanda Krona 60.27, 60.05’e değerlendi. Bu para birimlerinin YTL gibi yükselişte olduğunu dile getiren bankacılar, ancak önceki gün ve dün Türk piyasalarındaki coşkudan etkilendiklerini ifade etti. Bir bankacı, Seçimin büyük bir oy çoğunluğuyla geçmiş iktidar tarafından kazanılması Türkiye için risklerin azaldığını ortaya koydu. Bu da yabancıların Türkiye’ye girişlerini hızlandırdı. Gelişmekte olan piyasalardaki yukarı yönlü hareket ise Türkiye’nin sergilediği olumlu tablo ile gidiyor dedi.

1.24 YTL’Yİ AŞAĞI KIRDI: Önceki gün seçimden AKP’nin beklenin üzerinde oyla iktidara ikinci kez gelmesiyle birlikte yabancı fonlar Türkiye’ye yaptıkları yatırımları hızlandırması önceki gün doları 6 yıl geriye götürdü. Ancak dün de alımlar devam etti. Dün güne 1.2470 YTL düzeyinden başlayan dolar, aşağı yönlü harekete devam etti. Öğle saatlerinde bankalar arası piyasada 1.2420 YTL’ye gerileyen dolar, ardından öğleden sonra 1.24 YTL’ye indi.

MERKEZ AÇIKLAMASI GELDİ: Doların bu seviyeye indidiği saatlerde Merkez Bankası önümüzdeki dönemde döviz arzının döviz talebine kıyasla giderek artmasının beklendiğini belirterek, bugünden itibaren ihalelerde alımı yapılacak tutarı günlük 40 milyon doları ihale ve 80 milyon doları opsiyon olmak üzere, en fazla 120 milyon dolara çıkardığını açıkladı. Merkez Bankası’nın bu açıklaması sırasında 1.2450 YTL seviyesinde olan dolar açıklamanın ardından hızla 1.23 YTL seviyesine geriledi. Ancak valörlü işlemlerde Avrupa borsalarındaki aşağı yönlü seyirle birlikte dolar yeniden 1.24 YTL düzeyine döndü. Dolar bankalar arası piyasada bugün valörlü işlemlerde 1.2430 YTL’den işlem gördü. Serbest piyasada ise günü 1.2430 YTL’den tamamladı.

Borsa önce 56 bini aştı sonra kár satışı yedi

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tek parti coşkusuyla alımlarını artıran yabancı yatırımcılar eşliğinde dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) seans içinde 56 bin puan seviyesini aşarak tarihi rekorunu yeniledi. Önceki gün seçim sonucun andından global piyasalardaki borsalara da yön veren İMKB Ulusal 100 Endeks’i kár satışlarıyla bu seviyelerde tutunmayı başaramadı. Öğleden sonra gelen kár satışları İMKB Ulusal 100 Endeks’nin 54 bin puan seviyesine inmesine neden oldu. Seçimin ardından önceki gün ralli yaparak yüzde 5’in üzerinde getiri sağlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i dünde açılışın ardından ilk seansta 56.310 puan çıktı. Ardından seansın ilk yarısı boyunca 56.000 puanın altında bir seyir izledi. Seansın ilk yarısından sonra 56.003,12 puana ulaştı ve rekor yeniledi. İkinci seans ise yurtdışında hava bozuldu Avrupa önceki gün beklenen ancak Türkiye coşkusu ile ertelenen kár satışları dün geldi. Bu borsalarda yüzde 1’in üzerindeki düşüşlere parelel olarak İMKB’de zirvesinden satışa geçti. Gün sonunda İMKB 54.931 puandan yüzde 1.25 değer kaybıyla kapandı. Öte yandan Japon Yeninin değerlenmesi ile carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) pozisyonlarındaki bozulmada yabancı yatırımcıların satışlarında etkili oldu.

Euro, 1.3852 ile dolara karşı tarihi zirve yaptı

ABD Doları’nın diğer önemli paralar değer yitirmesi devam ediyor. Özellikle Euro karşısında 1.3846 dolarla önceki gün kırdığı rekoru dün geride bırakarak 1.3852 dolara kadar değerlendi. Böylece, Euro’nun değeri dolaşıma çıktığı 1999 yılından bu yana ABD Doları karşısında en yüksek düzeye ulaştı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.