Boyner: Muhtıra ve seçim satışları yüzde 25 düşürdü ama eylülden umutluyuz

06.09.2007 - 11:02 | Son Güncelleme :

Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner Son iki ayda önemli bir şey olmadı ama satışlar yüzde 25 düştü.

Muhtıra, cumhurbaşkanlığı seçimi insanların moralini bozdu. Eylül’den sonra artış bekliyoruz dedi. Boyner, bu boyutta düşüşlerin daha önce; 1999 depremi, HSBC ve İngiliz Konsolosluğu’nun bombalanması gibi olayların ardından görüldüğünü söyledi.

PAZARDAKİ gelişmelerin halkın moraliyle paralel olduğunu belirten Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner, Son iki ayda önemli bir şey olmamasına rağmen satışların yüzde 25 gerilediğini söyledi ve Muhtıra, cumhurbaşkanlığı seçimi insanların moralini bozdu. Eylül’den sonra işlerin açılacağını ve iyi gideceğini düşünüyorum dedi. Geçmişte; 1999 depremi, HSBC ve İngiltere Konsolosluğu’nun bombalanmasının ardından da satışlarda yüzde 25 civarında gerilediğini anımsatan Boyner şöyle devam etti: Galatasaray’ın da 12 dev adamın da maç kaybetmesi insanların moralini bozdu. Perakende çok etkileniyor. Çok iyi gittiği zaman da yüzde 300 artırmıyor. Moral artı-eksi yüzde 25 getirir ya da götürür.

AYAKTAKİ DİKEN SEÇİMDİ: Cem Boyner, yeni hükümetin ekonomik programına ilişkin bir soruyu Ankara’ya çok sayıda lacivert takım elbise satacağız. Ankara mağazamızı büyütmek istiyoruz şeklinde yanıtladı. Ayağımızdaki diken cumhurbaşkanlığı seçimiydi. Bu büyük problemi zararsız atlattık. Bundan sonra fevkalade ümitliyiz diyen Boyner, şöyle devam etti: 5 yılda ekonomide müthiş gelişme oldu. Dış piyasalarda heyecan vardı. Büyük rahatlık vardı. Bundan sonraki 5 yılda aynı rahatlık olmayacak, para daha akıllı yerlere gidecek diye konuştu.

DEVLETLE HİÇ İŞİMİZ YOK: İstinyePark’ta açılacak Beymen ve diğer marka butiklerinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Cem Boyner Bizim devletle hiçbir işimiz yok. Su geçirmeyen saatler gibi devletle hiçbir iş yapmayız dedi. Bütün işlerinin müşteriyi parmaklarının ucunda hissetmek olduğunu anlatan Boyner Müşterinin tercihlerine kıymet veririz. Türkiye ileri demokrasi gibi faaliyet gösterdiği halkın tercihlerine saygı duyulduğu sürece ne kazanıyorsak kuruşu kuruşuna geri yatırmaya devam ederiz şeklinde konuştu.

PARA TOPRAĞA YATIRILDI: Ahmet Nazif Zorlu’nun Denizbank’ı satarak elde ettiği parayı toprağa yatırmasını güzel bir örnek olarak aktaran Cem Boyner, şunları söyledi: O olaydan 1 ay önce söylenseydi gülerdik. Bir süre önce herkes neyi varsa dolara yatırıp, yurtdışına götürüyordu. Bu kadar büyük dönüşümün halkın moralini etkilememesi mümkün değil. Zincirleme reaksiyon olarak hissedilecek. Halkın morali ile işler çok ilgili.

TÜRKİYE’YE BİR ŞEYLER OLUYOR: Harvey Nichols’ın açılmasının Beymen’in satışlarını bir parça artırdığını ve rekabetin iyi bir şey olduğunu kaydeden Cem Boyner şöyle konuştu: Karşılaştırma imkanı verir. Çarşı büyüdükçe zenginleşir. Tek dükkanla çarşı olmaz. Umuyoruz ki rekabet daha da artar. Beymen, Avustralya’da Brezilya’da biliniyor. Dünyanın pek çok noktasında en iyi üç lüks perakende mağazasından biri olarak anılıyoruz. 2007’in ilk altı ayında yüzde 40 büyüme sağladık. Türkiye’ye bir şeyler oluyor. Son 1,5-2 sene içinde paranın hazine finansmanına gitmek yerine özelleştirmeye, yeni iş alanları oluşturmaya, yatırıma gitmesi toplu bir zenginleşmeye yol açtı ve bu da piyasaları, iyi iş yapanı ödüllendiriyor.

Yabancı ortakla gözümüz açılır

CITIGROUP Venture Capital International (CVCI) ile yaptıkları ortaklığın hedeflere etkisini ise Cem Boyner şöyle anlattı: Yabancılar zaten bizim 2008-2010 yatırım planlarımıza bakarak bu kararı aldı. Onlar olsun olmasın biz bu yatırımları yapacaktık. İstinyePark’taki yatırımın yüzde 80’ini kendi özkaynaklarımızla yaptık. Yabancı ortakla bizim de gözümüz açılır. İşlerimizi daha ucuza yapmayı öğreniriz. Yatırım planlarımızda daha cesur davranırız. Yabancı ortağımız yönetim kurulunda var ama günlük işlerde değiller. CVCI’den Colin Clark ise İstinyePark projesi bizi heyecanlandırdı. Burası hem Beymen hem Türkiye için yeni bir çıta oluşturuyor dedi.

İstinyePark’ın yüzde 18’ini aldık 22 milyon dolar yatırım yaptık

TÜRKİYE’nin en iddialı alışveriş merkezi projelerinden İstinyePark’ın toplam kiralanabilir alanının yüzde 18’ini kiralayarak bütün markalarının mağazalarını açacaklarını anlatan Cem Boyner bunun 22 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu söyledi. Boyner şöyle konuştu: 16 milyon dolar Beymen ve Beymen’in açtığı dizaynır butiklerin yatırımına harcandı. 10 gün içinde Beymen’i açacağız. Müşteri satın almaya yüzde 80’i soyunma odasında karar verir. Buradaki Beymen’de soyunma odaları ev gibi çok büyük ve rahat. 2008 yılında da 20 milyon doların üzerinde yatırım planı var.

Şekerci dükkanındaki yaramaz çocuk olmayacağız

YURTDIŞINDAN çok teklif aldıklarını anlatan Cem Boyner, şekerci dükkanına girmiş yaramaz çocuklar gibi davranmak istemediklerini söyledi. Kahire’de açtıkları Beymen mağazasından çok memnun olduklarını vurgulayan Boyner, başarılı olmak için kendilerine bakir alanlar seçmek zorunda olduklarını belirtti. Türkiye’nin müthiş bir yer olduğunu söyleyen Boyner, yurtdışıyla da eskisi kadar ilgilenmediklerini açıkladı.

7.5 milyon dolara, gümüş tuğlalı en pahalı Beymen

BEYMEN ve 13 markalı butikle İstinyePark’ta 7 bin metrekarenin üzerinde bir yere sahip olduklarını belirten Beymen Genel Müdürü Esel Çekin ise şu bilgileri aktardı: İstinyePark ile İstanbul’daki 5’inci Beymen’i açıyoruz. Yaklaşık 5 bin metrekare büyüklüğündeki mağaza, Kahire’den sonraki en büyük mağazamız. Mağazanın girişinde gümüş dökme üç boyutlu tuğlalar yer alıyor. 7.5 milyon dolarlık yatırımla en pahalı Beymen oldu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
987 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.