Boydak: Güneşin doğup battığı her yerde olacağız

12.02.2008 - 09:15 | Son Güncelleme :

Yarım yüzyıl önce Kayseri`de temelleri atılan Boydak Holding, mobilyadan tekstile, finanstan pazarlamaya, endüstriyel ürün üretiminden kablo ve metal üretimine kadar birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Bünyesinde 30 şirket ve 7 marka bulunan grup aynı zamanda Türkiye Finans Katılım Bankası`nın da ortaklarından.
Boydak Grubu`nun yurtdışına yatırım yapmanın zamanı geldiğini söyleyen Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, fabrika kurmak için Rusya ve Kuzey Afrika pazarlarını incelediklerini belirtti. Boydak Holding`in Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, grubun yeni ve iddialı gündemini şu ifadelerle anlattı:


5 bin noktada var

Güneşin doğup battığı her tarafta ürünlerimizi satmak istiyoruz. 70 ülkeye mobilya, 105 ülkeye de kablo ihracatı yaptık. Mobilya grubumuzun yurtdışında 180 mağazası var. Dünya üzerinde beş bine yakın satış noktası aracılığı ile de ürünlerimiz tüketiciye ulaşıyor. New Jersey`deki lojistik merkezi aracılığıyla ABD`de birçok mağazaya ürün satışı yapıyoruz.
Çin`de de ofis açtık. İhracata yönelik faaliyet gösteriyor. Çin`deki ofisimiz de hammadde ve malzeme alımına yönelik çalışıyor. Mağazalarımızın sayısından çok kalitesini artıracağız. Daha büyük mağazalar açmayı planlıyoruz. Ev konsept mağazaları açmaya başladık. 8-13 bin metrekare arasında büyük mağazalar açıyoruz.


`Önceliğimiz Rusya`

Üretim amaçlı yatırım için grubun özellikle iki ülke üzerinde durduğunu belirten Hacı Boydak, bu projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
Şirketlerimizi dünyada tanınan, bilinen hale getirmek istiyoruz. Gerekirse yurtdışında da yatırım yapmayı planlıyoruz. Rusya ve Kuzey Afrika pazarını inceliyoruz. Mısır`la ilgili araştırmalar yapıyoruz. Ancak önceliğimiz Rusya.
Boydak ailesi olarak artık yurtdışına yatırım yapmamızın zamanı geldi. Mobilya, yatak, ev tekstili ve kablo yatırımı yapabiliriz. Önümüzdeki zamanlarda netleşecek.


2007`de 3 milyar YTL ciro

Boydak grubunun Türkiye`de 3 bine yakın bayisi var. Kayseri`de 10 bin kişiyi istihdam ediyor.
Kayseri dışında da İstanbul, Adapazarı, Bursa`da toplam 3 bin kişi grupta çalışıyor. Finans hariç toplam istihdam 13 bin kişiye ulaşıyor. Şu anda grup bünyesinde 30 şirket var.
Sekiz sektörde (mobilya, çelik, kablo, sünger ve ev tekstil ağırlıkta olmak üzere) faaliyet gösteriyor.
Hes Kablo entegre bir tesiste üretim yapıyor.
Geçen yıl 502 milyon YTL ciro yaptı. Grup olarak 2007 cirosu 3 milyar YTL oldu.



`Büyük olsun, bizim olsun`

Hacı Boydak, yeni yatırımlarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
Bu yıl yenileme yatırımlarına ağırlık vereceğiz. Alüminyum tesisimizi hayata geçireceğiz. İyi bildiğimiz işlere ağırlık veriyoruz. Bir süre önce Türkiye Finans`ta yabancı ortaklığı yaptık. Yüzde 60`ını devrettik biliyorsunuz. Rekabet Kurumu`ndan onay çıktı. Şimdi de BDDK`nın onayını bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda işi sonuçlandıracağız.
Bu grup Suudi Arabistan`ın en büyük bankası. Ve bu işbirliğiyle şube sayımız artacak ve dünyaya açılacağız. Yüzde 40`ı Ülker ailesi ile bizde. Ortaklığımız devam ediyor. Küçük olsun bizim olsun zihniyetinden çok büyük olsun bizim olsun zihniyeti önemli. Yabancı sermayenin ülkeye gelmesini çok önemli buluyoruz. Yabancı ortaklıklara her zaman aile ve firma olarak açığız.
Hacı Boydak, mobilya piyasası olarak 2008 yılından da umutlu. 70 milyon nüfus ve bu nüfusun genç yapısına dikkat çekiyor. İnsanlarımızın ihtiyaçları bitmez. Evlenen, gelin olan, ev alan, kışlık-yazlık alan, eşyaları eskiyen hep oluyor. Şu anda devam eden 2 milyonun üzerinde konut inşaatı devam ediyor. Bu konutların ayrı ayrı ihtiyacı olacak. Dolayısıyla ihtiyaçlar bitmeyecek diyen Boydak`a göre 2008 için karamsar olmak yanlış, beklentilerin aksine iyi geçecek.


`İlk 500`e yedi firma sokacağız`

Hacı Boydak, grubun 2007 yılını nasıl geçirdiğine ilişkin sorumuzu şöyle yanıtladı:
2006 yılında İSO`nun ilk 500 büyük sanayi kuruluşu listesine 6 şirketimiz girmişti. 2007 listesine de yedi şirketimizin girmesini bekliyoruz. Bu yıl Boyçelik şirketimizin de ilk 500`de yer almasını bekliyoruz. 2007 yılı bize göre iyi geçti. Bu yıl Türkiye ihracatının 120 milyar doları geçeceğini tahmin ediyorum.
Türkiye`de herkes artık çalışıyor. Tabiri caizse havada her an uçan Türkler var. Eskiden bu tabir Japonlar için kullanılırdı. Şimdi bu durum Türkler için geçerli. İşimize konsantre olursak, masraflarımızı minimize edersek, verimliliğimizi artırıp teknolojiyi takip edersek, dış dünyaya açık olursak inşallah iyi bir ekip çalışmasıyla Türkiye krizlerden etkilenmeden çıkacaktır diye düşünüyorum.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.