Borsazedelere 7.5 Milyar Umudu

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Banka borsazedelerine Yatırımcı Koruma Fonu aracılığıyla 7.5 milyar lira üst limitle ödeme yapılması bekleniyor. Fon`a devredilen bankalar nedeniyle yatırımcının uğradığı zarar yaklaşık 500 milyon dolar


Borsada işlem gören 18 bankadan, üçünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) geçmesiyle başlayan banka borsazedeleriyle ilgili belirsizlik aşılmaya çalışılıyor. Hukuki sorun ve engellemelerin giderilmesi ve Yatırımcı Koruma Fonu`nun devreye girmesiyle, banka borsazedelerine fondan ençok 7.5 milyar liralık üst limitle ödeme yapılması bekleniyor. Banka borsazedeleri, SPK`nin halka açık bankalarla ilgili denetimde engelleri bulunduğunu bu nedenle el konulan bankalarla ilgili olarak yatırımcının doğru bilgilendirilemediği ve zarara uğradıklarını savunuyor. SPK ise, banka borsazedelerinin sorunlarına çözüm bulma arayışında. Şu anda İMKB pazarlarında hisse sırası işleme kapalı 19 şirket bulunuyor. Bu hisselerden Demirbank, Esbank ve Yaşarbank dışındakiler borsa yönetimi tarafından ileri sürülen şartları yerine getirirlerse işleme açılacaklar. Banka dışındaki şirketler borsada işlem görmese de yatırımcının hisse senedinden kaynaklanan ortaklık hakları sürüyor. Ancak banka hissedarları ise bu olanaktan yoksun bulunuyor.


500 MİLYON DOLAR BUHARLAŞTI;

Bankacılık Kanunu`na göre devlet bankaya el koyduğunda, hisselerin yüzde 100`ne el koyuyor. Bütün ortakların ellerinde bulundurdukları hisse senetleri ortaklık haklarını kaybediyorlar. Yatırımcının bir diğer itirazı da devletin bankalarda yüzde 100 güvence sağlamışken, borsa yatırımcıları için hiçbir güvencenin konulmamış olması. Üç banka da yaklaşık 36 bin kişinin kişinin tasarrufları yok olmuş durumda. Üç banka nedeniyle borsadan çekilen para miktarı ise 500 milyon dolar.
Bağımsız Denetim Dairesi Başkanı Fatih Dural, murakıpların yaptığı denetimin, halka açık ortaklıklar açısından yeterli olmadığını söyledi. Dural, Üst Kurul denetimini yapmalı. Ancak halka açık bankalarda SPK da kendi denetimini yapabilmeli. Eğer yapamıyorsa o zaman bundan sonra halka açılacak bankalarla ilgili prosedürde,izin verirken farklılıklar gözetmeli dedi.


DÜZENLEME HUKUKA AYKIRI;

Bankalar Kanunu hazırlanırken, halka açık bankaların dikkate alınmadığını söyleyen SPK Eski Baş Hukuk Danışmanı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Profesör Dr. Zühtü Aytaç,
Bankalar Kanunu`nun 14. maddesine göre, bankaya el konulduğunda temettü hakları hariç tüm pay sahiplerinin hakları Fon`a devredilmiş sayılıyor. Sıfır bedelle el konuluyor. Bir payda sıfır değer ancak iflas, fesih kararı ve tasfiyede gündeme gelebilir. Dolayısıyla bu yöndende hukuka aykırı. Devletleştirme benzeri işlemlerde dahi bir bedel ödenir. Banka borsazedelerinin korunması bakımından, TTK 324 uygulanıp sermaye artırımı yoluna gidilerek, elinde hisse bulunduran borsazedelere tahsis yapılabilir. Bunun dışında Yatırımcıları Koruma Fonu hükümlerinin devreye sokularak buradan bir çözüm yoluna gidilebilir. Bununla ilgili hukuki sorun ve engelleri aşılması gerekiyor. Ancak bunun için fonun bir an önce kurulması gerekiyor şeklinde konuştu. (MİLLİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.