Borsanin Yeni Gozdesi Sigortacilar.

27.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Sigorta sektorudeprem sinavindan alninin akiyla cikti. Beklenenin aksine hasar odemeleri zamaninda yapildi. Gerci sirketlerin bir kismi 1999 yilinda bu basarilarina ragmen prim uretiminde ve teknik karlilikta hedeflerinin gerisinde kaldilar ama, bu yil butun bu olumsuzluklarin bertaraf edilmesi bekleniyor. butun planlar teknik karliligi artirmak uzerine kuruluyor. 2000`in de zor bir yil olacaginin bilincinde olan yoneticiler, gelistirdikleri yeni projelerle zorluklarin ustesinden geleceklerine inaniyorlar. Depremin sektore `carpan etkisi" yaptigini belirten yetkililer, bu ruzgari arkalarina alarak buyuyeceklerini iddia ediyorlar. Evet 1999`un `yorgun savascilari` 2000`den umutlu. Ancak bu zorlu rekabet ortaminda hepsi ayni derecede sansli degil. Sigortacilar rekabette sansli olmak icin neler yapacaklar? sektordeki sirketlerin 2000 yili projelerini ve beklentilerini arastirdik...

HALK SIGORTA: 1999` zorluklarin golgesinde geciren Halk Sigorta, bu yildan oldukca umutlu. Yil sonunda 75 trilyon lira prim uretimi hedefleniyor. Halk Sigorta GEnel Muduru Erhan Dumanli, bu yilin sektor icin onemli bir donum noktasi oldugunu soyluyor. Halkin sektorle ilk defa direkt olarak karsi karsiya geldigini ifade eden Dumanli, bu durumun halkin sigorta sirketlerine bakisini olumlu etkiledigini vurguluyor. Dumanli, bunun nedenini ise soyle acikliyor: `Halk depremle birlikte devletin her zaman her yere yetisemedigini gordu. Artik kendilerini korumak icin sigorta yaptiriyorlar. biz bu nedenle cok aktif ve cok yogun bir calisma icine girdik. Talep cok fazla. Taslak halinde olan emeklilik planinin yakinda kanunlasmasi soz konusu. Tum bunlar neticesinde 2000 yilinda ve onumuzdeki yillarda sigorta sektorunde onemli bir gelisme ve degisme yasanacak.` bu hareketlenmeden yogun olarak calisan her sirketin nasibini alacagini soyleyen Dumanli, onumuzdeki iki yil icinde sigortacilikta daha aktif isler yapilacagini vurguluyor. Halk Sigorta, rekabette sansini artirabilmek icin yeni urun arayislarini surdururken, mevcut urunlerin tanitilmasina da buyuk onem veriyor. Su anda uzerinde en fazla durulan urunse alti aydir satis iyapilan `Super Eko` adli urun. bu urunle ev, araba gibi birden cok mulkiyet tek bir policede sigorta ettirelibiliyor. Bu urunle oldukca iyi bir satis grafigi yakaladiklarini soyleyen Dumanli, `Piyasaya cok fazla yeni urun cikarmak gibi bir hedefimiz yok. mevcutlarin uzerine konsantre olmayi dusunuyoruz. bu urunlerde elde edecegimiz basari bizim icin cok onemli` diyor.
AKSIGORTA: Sigorta Grubu sirketlerinden Aksigorta, 2000 yili icin oldukca umutu. aksigorta, sektorde yuzde 7 olarak beklenen reel buyumenin daha da ustune cikarak 10 reel buyume hedefliyor. Sektorun en kotu donemini gecen yil yasadigini soyleyen Aksigorta Genel Mudur Yardimcisi Sami Vodina, depremin bu yil sektore carpan etkisi yaptigini belirtiyor. Depremle sektorde onemli bir talep artisi yasandigini hatirlatan Vodina, bu artisin ozellikle yangin ve kasko policelerine yansidigini soyluyor. Gecen yil krizin etkisiyle durgun seyreden otomotiv satislarinin bu yil artmasi bekleniyor. Bu durumun da kaskoya olumlu yansimasi kacinilmaz. Vodina, nisandan sonra ekonomide buyuk bir canlanma beklediklerini, buna parelel olarak beklentilerinin yuksek oldugunu vurguluyor. Aksigorta, bu yil sektorde rekabet ustunlugu saglamak icin birtakim yeni urunler uzerinde calismalar yapiyor. Ilk olarak `milenyum Kasko` adinda bir urun cikaran sirket, bu urunle arac satisi, satis sonrasi ve fiyatlandirmada musterilere bazi kolayliklar sagliyor. bu arada Aksigorta, sektorde yasanan yeni bir gelismeye de ayak uydurmakta gecikmedi. Sigorta sirketleri ile bankalarin isbirligi yaptigi bu donemde Aksigorta da Akbank`in butun subeleriyle on-line baglanti kurdu. Vodina, bu yolla satislarinin onemli oranda artiracaklarini soyluyor. Ferdi sigorta satislarini da artiran sirket, yeni urun arayisalri kapsaminda Avrupa`da fazla ragbet goren urun mesuliyet sigortasi, mesleki sorumluluk sigortasi gibi urunler uzerinde calismalarini yogunlastirdi. Vodina, bu urunlerin Turkiye`de de uyuk ragbet gorecegini iddia ediyor. Aksigorta`nin sektordeki gelismelere paralel olarak yabanci ortaklik kurma stratejsi de bulunuyor. Kendilerine katma deger katacak bir ortakliga her zaman sicak baktiklarini soyleyen Vodina, ancak henuz somut bir gelisme bulunmadigini ifade ediyor.
COMMERCIAL UNION: Hukumetin uygulamaya koydugu yeni kararlardan rahatsizlik duyan sirketlerden. Commercial Union Sigorta Genel Muduru Cemal Ererdi, altinci ve dokuzuncu aylara kadar sektorde olumsuz gelismeler yasanacagini soyluyor. Ererdi, bu beklentisinin nedeni ise soyle acikliyor: `Sektorumuzun en onemli gelir kaynagi olan faizlerin asagi dusecek olmasi cok onemli. GElirlerinin onemli bir kismini faizlerde degerlendiren sigorta sektoru bu gerilemeden olumsuz etkilenecektir. Bunun yani sira sigortacilikta primler enflasyona endeksli belirlenir. Enflasyonun dusecek olmasi primlerin de dusecegini anlamina geliyor. Bu durumu hasar fiyatlarina yansitamayacagimiz icin, gelirlerimiiz olumsuz etkileyecektir. Bu yil deprem nedeniyle reasurans sirketlerinin anlasmalarda bazi kisitlamalar yapmasi da sektoru olumsuz etkileyecek. Reasurans sirketleri bir anlamda depremin acisini cikarma yoluna gittiler.` Ancak butun bu olumsuzluklara ragmen Commercil Union Sigorta, 2000 yilinda yuzde 25`ler seviyesinde reel buyume hedefliyor. Gecen yil yuzde 3.4 olan pazar payinin is eyuzde 4`lere cikarilmasi hedefleniyor. Ererdi, bu buyumeyi nasil saglayacaklarini ise soyle acikliyor: `biz rekabetci bir firmayiz. Maliyet dusurucu bazi tedbirler aliyoruz. aldigimiz tedbirlerle hedefimize ulasacagiz. Ayrica gecen yil gelistirdigimiz bes gunde hasar odeme sistemiyle sektorde avantajli hale geldik. Bu urunun faydasini bu yil da gorecegimize inaniyorum.
GUNES SIGORTA: Depremde en cok Gunes sigorta konusuldu. cunku Tupras`i sigortalayan sirketti. Ve Gunes Sigorta, zamaninda yaptigi odemelerle sigorta sirketlerine olan guveni pekistirmeyi basardi. Gunes Sigorta Genel Mudur Yardimcisi Sevgi Alay, 1999`da kriz nedeniyle aldiklari tedbirlerle bu gelismelerden cok fazla etkilenediklerini soyluyor. Gecen yil maliyetlerini minimumda tutan sirket, cok fazla prim uretiminden cok vermli prim uretimine yoneldi. Kasko portfoyunde belirli bir olcude prim kaybetmeyi goze alindi. Bu nedenle 1999 yilinda kasko prim uretiminde azalma meydana geldi. Bu durumu ongorduklerini soyleyen Sevgi Alay, `bizim amacimiz tahsilati zamaninda yapip hasar odemelerinde asla darbogaza dusmemekti. Politikamiz buydu ve basarili olduk` diyor. Sektorde teknik kar eden ender sirketlerden biri olduklarinin altini cizen Alay, 1999 yilini onlem aldiklari icin basarili kapattiklarini soyluyor. Alay`a gore de 2000 zor bir yil olacak. Bunun neden iise 1999`da yasanan iki buyuk deprem felaketi. B udurumun sigorta sirketlerinin reasurans anlasmalarini guclestirdigini ve reasurans maliytelerini artirdigini soyleyen Alay, maliyetlerin artmasi nedeniyle sigorta sirketlerinin fiyat politikalarinda daha bilincli davrandigina isaret ediyor. Gunes Sgorta`nin 2000 yiliyla ilgili en onemli calismasi verimliligi artirmak yonunde olacak. Maliyetlerini onemli olcude azaltan sirket, harcamalarina da buyuk bir dikkat gosteriyor. Prim fiyatlarinda ise asla taviz verilmiyor. Gunes Sigorta, sektordeki rekabette one gecmek amaciyla yeni urun gelistirmeye buyuk onem veriyor. Bunun icin bir departman olusturan sirket, yilda ortalama bir ya da iki urun gelistiriyor. Alay, onceden deprem teminatini pahali bulan musterilerin simdi bu teminati satin aldigina isaret ediyor.
EMEK SIGORTA: Gecen yil 11 trilyon liralik prim ureten sirket, bu yil 20 trilyon lira hedefliyor. Sektordeki rekabet nedeniyle 1999 yilinin kotu sonuclandigini soyleyen Emek Sigorta Genel Muduru Hacik copikoglu, butun umutlarin 2000 yilina kaldigini soyluyor. Copikoglu`na gore, bu yil sektorun en onemli beklentisi sigortacilik kanunu. Sektorun bir `el kitabi`nin bulunmamasinin uygulamada yanlisliklar dogurdugunu ifade eden Copikoglu, bunun artik ortadan kaldirilmasinin sart oldugunu vurguluyor. Emek Sigorta, 2000 yiliyla birlikte birtakim stratejiler gelistirdi. oncelikle bireysel pazarlamaya agirlik verilecek. Bu amacla paket policeler hazirladiklarini soyleyen Copikoglu, policelerin sektore yabanci olanlar icin kolay ve anlasilir olmasina ozen gosterdiklerini sozlerine ekliyor. Copikoglu, bireysele yonelmelerinin nedenlerini soyle acikliyor: `Kurumsalda bugune kadar belli bir yer edindik. ancak bireyselde onemli bir potansiyel var ve biz bunu degerlendirmek istiyoruz.` Bireysel pazarlama atagina gecen sirket, 140 acentesi ve 60 Iktisat Bankasi subesi araciligiyla genis kitlelere ulasmayi hedefliyor. Iktisat Bankasiyla bankasurans anlasmasi yapan sirket, bu yolla genis kitlelere ulasmayi hedefliyor. Grup sirketlerin Cine 5 musterilerine birtakim kolayliklar getiren sirket, mumkun oldugu kadar musteri sayisini artirma hedefinde. Bunun yani sira olusturdugu 15 kisilik ekiple musterilerine telefonda sigortacilik hizmeti veren Emek sigorta, bu yil bu hizmete daha fazla agirlik verecek.
RAY SIGORTA: 1999 yilinda sektordeki onemli sorunlara ragmen hedeflerinin uzerinde prim uretimi gerceklestirdi. Ray Sigorta Genel Muduru Cetin alanya, karlilikta da onemli bir artis elde ettiklerini soyluyor. Gecen yil sektor olarak buyuk bir sinav verdiklerine isaret eden Alanya, ayn izamanda sosyal bir gorevi yerine getirdiklerini de hatirlatiyor. Sagladiklari guvenle daha iyi sonuclar alacaklarini soyleyen Alanya, 2000 yili hedeflerini soyle ozetliyor:`Sigortalilarimiza daha iyi hizmet vermek bizim icin cok onemli. Bu yondeki calismalara buyuk ozen gosteriyoruz. Bu yolla buyumemize devam ederek karliligimizi daha da artirmayi hedefliyoruz.` (PARA-BORSAMARKET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
996 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.