Borsalarda Cin Iyimserligi.

28.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Cin`de devaluasyonolmayacagi yolunda resmi agizlardan yapilan kesin aciklamalar, dunya borsalarinda yeni bir iyimserlik dalgasi yaratti. Brezilya krizinin ardindan dunyanin en cok korktugu ulke olan Cin`de devaluasyon soylentileri ile hafta basinda sarislan dunya borsalari, hukumet yetkililerinin yaptigi `Cin`de devaluasyon yok` aciklamalariyla toparlanmaya basladi. uluslaarrasi borsalarda Cin iyimserligi ile onceki gun baslayan toparlanma dun de devam etti. New York Borsasi`nin onceki gunu yukselerek kapatmasinin ardindan acilan Asya ve Avrupa borsalarinda da ciddi artislar yasandi. Bizim borsa da bu iyimser dalgadan nasibini aldi. Uluslararasi derecelendirme sirketi Standart& Poors`un kirik not sendromu ile haftaya baslayan bizim borsamizda, onceki gun baslayan yukselis dun hizlandi. Onceki gun yuzde 1.3 primle kapanan borsa, dun yuzde 4.5 oraninda yukseldi. Borsa endeksi tam 111 puan artarak, 2 bin 552 puanan kapandi. Endeksteki yukselisle birlikte, islem hacminde de kucuk bir artis gozlendi. Onceki gun 45 trilyon lira olan islem hacmi dun biraz artarak 58 trilyon lira duzeyinde gerceklesti. Endeksin islem hacmindeki artis, Cin iyimserliginin yani sira, gorusmelerde bulunmak uzere Turkiye IMF heyetinin ziyaretine de baglaniyor. Her ne kadar Turkiye Masasi Sefi Martin Hardy, Turkiye`ye olumlu baktiklari yolunda mesajlar verse de, bugun itibariyle IMF ile herhangi bir anlasmadan, ozellikle maddi yardim saglayacka bir anlasmadan soz edilemez. Ecevit basbakanligindaki azinlik hukumetinin secimlere kadar ciddi bir icraat gerceklestirmesi beklenmiyor. Secimden once IMF`nin de bastirmasi ile bankalar yasa tasarisinin Meclis`ten gecmesi basarili bir icraat olur. Secimlere kadar siyasi belirsizligin hakim olacagi piyasalarda faizde ciddi dususler beklenmiyor. Onceki gunku bes aylik ihalede yuzde 143 faizle istedigi parayi toplayan Hazine, ocak ayini atlatti. Fakat Hazine`nin onunde subatta 1.7 katrilyon ve mart ayinda da 1.6 katrilyon olmak uzere iki ayda odemesi gereken toplam 3.3 katrilyonluk ic borc yuku duruyor. Olumlu sayilabilecek bir gelisme, Hazine`nin bu yukun altindan kalkabilmek icin dis piyasalarda borc arayisina baslamasi. Bunun disindakiler, `sanal` iyimserlikten ibaret. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.