Borsalara Coca-Cola ve Buffet dopingi

13.02.2008 - 11:08 | Son Güncelleme :

Yılbaşından bu yana sert düşüşler yaşanan borsaların imdadına Coca-Cola yetişti

Yılbaşından bu yana sert düşüşler yaşanan borsaların imdadına <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/1302H2.JPG" align="right" vspace="5">Coca-Cola yetişti.

Sefer Yüksel / REFERANS GAZETESİ

İki şirketin bilançolarının beklentilerden iyi gelmesi ve ABD`li milyarder Buffet`ın sigorta şirketlerine yardım elini uzatmasıyla İMKB dün yüzde 5,3 yükseldi. Dolar 1.21 YTL`n`in altına indi.

ABD`de borsaların son beş yılın en büyük haftalık düşüşünün ardından önceki gün gelen tepki alımlarıyla yükselmesi, yıl başından bu yana yaşanan dalgalanmalarla adeta başı dönen piyasalara nefes aldırırken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda (İMKB) da krizden buyanaki en hızlı çıkış yaşandı.

Güne hızlı alımlarla başlayan İMKB dün 2197 puan artarak 43.539 puana yükseldi. ABD borsalarının dün de güne yüzde 1`e yakın yükselişle başlaması İMKB`de kazançları artırdı. İMKB`de hisse senetleri ortalama yüzde 5,31 değer kazanırken önceki gün 1.24 YTL seviyelerini test eden dolar yeniden 1.21 YTL`nin altına indi. Piyasalarda yaşanan küçük çaplı ralli de tepki alımlarının yanı sıra ABD ve Avrupa`dan gelen şirket bilançoları ve ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi etkili oldu.
 
Warren Buffet sürprizi

Öte yandan ABD`li milyarder Warren Buffett`in bonoları sigortalayan ve geçtiğimiz günlerde kredi notlarının düşürülebileceği açıklamalarıyla sarsılan sigorta şirketlerine destek açıklaması piyasalarda doping etkisi yaptı. ABD`li milyarder Buffett, dün CNBC`ye yaptığı açıklamada zor durumda olan tahvil sigorta şirketlerine yardımcı olmayı planladığını, ancak çok sıcak kabul görmediğini söyledi. Buffett, yaptığı açıklamada Ambac, MBIA, FGIC tarafından sigorta edilmiş 800 milyar dolar tutarında yerel yönetimler tarafından çıkarılmış tahvilin reasüransını önerdiğini bildirdi.
 
En büyük endişe enflasyon

ABD ve Avrupa`da bazı dataların beklenenden iyi gelmesinin tepki alımlarına neden olduğunu söyleyen A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, yurt dışındaki kaygıların sona ermediğini belirtti.

Piyasalardaki en büyük tedirginliğin ABD ekonomisinin durgunluğa (resesyon) girmesi olduğunu ifade eden Salar, asıl büyük riskin ise bir süre sonra, durgunluk endişelerine enflasyonun da eklenmesi olduğunun altını çizdi.

İç piyasada ise siyasi gerilimim yüksek olduğuna dikkat çeken Salar şöyle devam etti: Son 3-4 yıldır buralara kadar gelmemizi sağlayan Avrupa Birliği (AB) süreci, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkiler ve siyasi istikrardı. Ancak AB ile ilişkiler uzun zamandır sürüncemede. IMF ile ne olacağı henüz belli değil ve siyasi istikrar ise türban tartışmaları ile sıkıntılı bir sürece girdi. Borsanın 43 bin seviyesinin üzerine gidebileceğini pek sanmıyorum. Kurun da kısa vadede 1.18`in altına ineceğini düşünmüyorum. Dışarıda belirsizlik artar, süreç iyi yönetilmemeye devam ederse, kur da 1.28`in üzerine gelirse yükseliş hızlanabilir. Yeni satış dalgası gelirse borsa 35 bin seviyelerine iner.           
 
Hazine yüzde 17,35 faizle borçlandı

Hazine dün dördünce kez ihraç ettiği 26 Eylül 2012 vadeli altı ayda bir sabit kupon ödemeli devlet tahvili ihalesinde net 1,1 milyar YTL borçlandı. İhalede bileşik faiz ise yüzde 17,35 oldu.

İhaleye nominal 1 milyar 564 milyon YTL teklif gelirken, nominal 588,6 milyon YTL, net ise 569,2 milyon YTL`lik satış yapıldı. Hazine`nin en son 22 Ocak`ta düzenlediği 5 yıl vadeli (1708 gün) sabit kuponlu tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 17,57 olmuştu. 26 Eylül 2012 vadeli tahvil 4 Aralık 2007`deki ihalede yüzde 16,73, 2 Ekim 2007`de ise yüzde 16,15 yıllık bileşik faizle satılmıştı. Böylece Hazine`nin borçlanma maliyeti global piyasalardaki dalgalanma ve türban gerginliği ile artan siyasi tansiyon nedeniyle son 4 ayda yaklaşık 1.20 puan yükselmiş oldu.

Bu arada Hazine, ihalede piyasa yapıcı bankalara yapılan toplam 572,4 milyon YTL`lik satışla birlikte, 1 milyar 141,6 milyon YTL net borçlanmaya gitti. Hazine`nin bugün 1 milyar 889 milyon YTL`si piyasaya olmak üzere, 2 milyar 11 milyon YTL iç borç ödemesi bulunuyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.