Borsalar, Sibirya Ruzgari`na Teslim Oldu.

27.08.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gectigimizhafta basinda 90 gunluk mortoryum ilan eden ve Ruble`nin degerini yuzde 33 dusurerek tum piyasalardaki dengeleri alt ust eden Rusya, bu haftanin ilk uc gununde yasanan gelismelerle de piyasalari etkilemeye devam etti. Devlet Baskani Boris Yeltsin`in Basbakan Kriyenko`yu gorevden alarak yerine daha once azlettigi Cermomirdin`i atamasinin ardindan aciklanan borc odeme programi Avrupa borsalarinin yani sira Istanbul Menkul Kiymetler Borsa`ni da olumsuz etkiledi. sali gununu artisla kapayan Dow jones endeksi dun acilis saatlerinde 100 puan birden geriledi. Asya`da ise bolgenin lokomotifi konumundaki japonya`da bankalar ile ilgili reformin gecikmesine yonelik endiseler borsalari yine sarsti ote yandan Amerika`da teknoloji ve finans sektorlerinin olumlu cikislariyla sali gununu 36.04 puan yukselerek 8602.65 seviyesinden kapayan NYSE dun ise Rusya`da yasanan gelislere bagli olarak gune dususle basladi. Asya Rusya`yi aratmiyor Tokyo Borsasi`nda hukumetin banka reformu konusundaki calismalarinin meclise takilmasinin yarattigi olumsuz hava nikkei Endeksi`nin yuzde 1.37 oraninda gerilemesine yol acti. Banka hisselerinin olusturdugu endeks gunu yuzde 4`un uzerinde dususle tamamladi. nikkei ise gunu 206.90 puan duserek, 14.866.03`den kapatti. Geney Kore ve Singapur disindaki tum bolge borsalari gunu dusule noktalarken, hukumetin hisse satin alarak destek ciktigi Hong Kong`da endeks gunu 55 puanlik dususle noktaladi. Almanya`da buyuk deger kaybi Alman bankalarinin Rusya`dan buyuk alacaklarinin bulunmasi Franfurt Da- Endeksinin dunde Avrupa`da yasanan dususun basini cekmesine neden oldu. Sabah saatlerinde Frankfurt ile baslayan dusus Londra ve Paris borsalarinda da yasanan dususun basini cekmesine neden oldu. Saban saatlerinde Frankfurt ile baslayan dusus Londra ve Paris borsalarinda da yasanan yogun satislarla devam etti. Dax Endeksi aksam saatlerinde yuzde 3.49`luk dususle 5218.22 puana inerken, Pariste CA-40 Endeksi yuzde 3.23 Lonrada ise FTSE-1000 endeksi yuzde 2.27 lik dusus kaydetti. Moskova rublenin sokunu yasiyor Rusya`da Merkez Bankasi`nin dolar icin gunluk gosterge kuru belirlemeyecegini aciklamasi, para piyasalarini allak bullak ederken, borsada da panige yol acti. Moskova Borsasi`nda, birinci seansin sonunda Ticari Sistem Endeksi dune gore yuzde 8.4 geriledi. Endeks gun sonunda yuzde 13`un uzerinde dususle 76.26 puana kadar geriledi. Uzmanlar, Merkez Bankasi`nin, dolarin degerini serbest birakmasi ile ilgili kararini , son yillarda alinmis "en cilgin" karar olarak nitelendiriyorlar. Uzmanlar, Merkez Bankasi`nin , 7 Agustos`ta 17 milyar dolar olan doviz rezervinin, 14 Agustos`ta 15 milyar dolara indigini ve bu paranin buyuk bolumunun altindan olustugunu belirterek, alinan kararin uygulanma sansinin oldukca zayif oldugunu kaydediyorlar. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.