Borsalar bu söylentiyle çalkalandı

06.02.2008 - 17:43 | Son Güncelleme :

Son üç işlem gününde aralıksız yükselen uluslararası borsalar<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349BORSAyabanciDowJones2.jpg" align="right" vspace="5"> dün, kötü gelen ABD verileri ve İngiltere`de bir bankanın zor durumda olduğu hakkında çıkan spekülasyonlar sonucu tepetaklak oldu.

Pınar SUNGUR / REFERANS GAZETESİ 

ABD`de açıklanan ISM hizmetler endeksi verisinin ülkede ibrenin resesyonu işaret ettiğini göstermesi global borsalara satış getirdi.

İMKB`DE DÜŞÜŞ NEREYE KADAR? Tıklayın...

İngiliz bankasının zor durumda olduğu iddiası

Ayrıca kredilerde geri ödeme sorunu ile karşılaşan İngiliz banka Royal Bank of Scotland`ın (RBS) sermayesinin iyice eridiği hatta bu açığı kapatmak için 12.5 milyar sterline ihtiyacı olduğu iddiaları Türkiye dahil dünya borsalarındaki satışları hızlandırdı.

NEW YORK BORSASI TEPETAKLAK! Tıklayın...

Avrupa borsalarında kayıpların yüzde 3`lere çıkması İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`ndaki (İMKB) satışları da ateşledi. İMKB-100 Endeksi günü 1.369 puan yani yüzde 2,99`luk kayıpla 44.350 puandan tamamladı. Global borsalarda satışlar artınca dolar akşam saatlerinde 1.18 YTL`nin üzerine çıktı. 
 
Resesyon endişesi arttı

ABD ISM hizmetler endeksinin Türkiya saati ile 17.00`de açıklanması gerekiyordu. Ancak, verinin dışarıya sızdırılması olasılığına karşı alınan bir önlem sonucu verinin Türkiye saati ile 16.00`da açıklandığı belirtiliyor.

ISM`nin yüzde 50`nin altında gelmesi ekonomide daralma yaşandığı, yüzde 41`e inmesi ise resesyon anlamına geliyor. Bu arada zor durumda olduğu iddia edilen İngiliz banka RBS`nin euro borçlanıp İngiliz sterlini aldığı ve paritedeki oynaklık nedeniyle zor durumda kaldığı belirtiliyor.
 
Dün Dow Jones endeksinin güne yüzde 1,4 kayıpla başlaması da tüm dünya borsalarında moralleri bozdu. Dün öğleden sonraya kadar 1.1650 YTL ile 1.1750 YTL arasında işlem gören dolar, dış borsalarda satışlar artınca bir ara 1.1825 YTL`ye yükseldi.

ECB`nin faiz indirimlerini öne çekebileceği beklentisiyle gerileyen Euro/dolar paritesi liranın dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. YTL, dolar karşısında yüzde 0,42 değer kaybederken, euro karşısında yüzde 0,39 değer kazandı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.