Borsada Trilyonluk Oyun.

16.03.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Adel Kalemcilik hisselerininsirasi borsa oyuncusu Bahadir Karlidag`in Kaya Karabudak ve Bugra Begdes`le birlikte gerceklestirdikleri one surulen `Adel operasyonu` nedeniyle bugun kapali. Olayli hisselerin bedeline de bloke konuldu, saticiya odenmeyecek. Iddiala karsilik Bahadir Karlidag, 60 bin lot oldugu belirtilen hisselerin sadece 24 bininin kendisinin sattigini, ortak hareket ettigi belirtilen sahislari da tanimadigi soyledi. Geri kalan 36 bin lotun kimin tarafindan satildigi da IMKB`nin incelemesinden sonra ortaya cikacak. Araci kurumlarin cuma borsaya olayi bildirmeleri uzerine sorusturmaya baslayan IMKB, tum araci kurumlara Adel`de karsiliksiz islem yapilmamasi icin uyarida bulundu. Mufettisler devreye girdi. Bahadir Karlidag`in islem yaptigi bilinen bazi araci kurumlarin subelerinde hafta sonu manipulasyon yapilip yapilmadigini tespit etmek icin calisti. Bir suredir yapay fiyat hareketinden dolayi IMKB`nin gozetiminde bulunan Adel`deki incelemeler sonucunda, olayin bir manipulasyon oludguna karar verilirse, 60 bin lotluk islem iptal edilecek. Ancak bu islemlerin `manipulasyon` degil, dolandiricilik veya sahtekarlik olduguna karar verilmesi durumunda, olay mahkemeye intikal edecek. Adel`de gerceklestirilen islemlerin manipulasyon kapsamina girebilmesi icin Karlidag`in hisseleri diger iki kisiyel orta hareket edip, daha once satin aldigi ve fiyati yukseltilen hisseleri elinden cikardiginin ispat edilmesi gerekiyor. Idiaralara gore, Karlidag`in son gunlerde sikisan piyasada hisselerini satamadigi, bir plan kurarak Karabudak ve Begdes`e satisini gerceklestirdigi belirtiliyor. Iddialara gore, Karlidag, bir ayda yuzde 117 yukselerek 12 Mart`ta 21.500 liraya cikan Adel hisselerini satmak icin iki arkadasiyla anlasti. Karabudak ve Begdes isimli sahislar bir sure once Korfezbank, Demirbank, Finans Yatirim, VAkif Yatirim, Sitebank, Bank Kapital, Egebank, Alternatifbank ve EGS Yatirim`in IZmir subelerinde hesap actirarak borsada alim satim yapmaya basladi. Bu sure oyuncularin subelerin guvenini kazanmalarini sagladi. 12 Mart`ta Karlidag elindeki 60 bin lotluk Adel hisselerini satti. Iki kisi de sekiz araci kurumdan verdikleri emirlerle bu hisseleri satin aldi. Bu arada iki kisinin, adreslerinde bulunamamasi uzerine, aracilar bedellerinin pazartesi odenmeyeceginden suphelenerek IMKB`ye basvurdu. bedeli yatirilmadan hissesenedi alimi yasal. Isleme izin veren aarcilar, riski ustleniyorlar. Bu durumda da musterilerin iyi taninmasi gerekiyor. Ancak sayisi azalan ve birkac spekulatore kaldigi sik sik soylenen borsada, aracilarin yasayabilmek icin bazi riskli islemlere izin vermeleri, boyle sonuclar da doguruyor. Karsiliksiz alim sonucunda mahkemelik olan pek cok islem var. (LIBERAL BAKIS)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.