Borsada rekor: 48.680

04.07.2007 - 10:41 | Son Güncelleme :

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası dün 48.680 puandan kapanarak bir rekora imza attı. Gün içinde 48.826 puanı görerek bu alandaki rekorunu da yenileyen endeks, önceki güne göre yüzde 1.99 (947 puan) yükseldi. İMKB seans içinde daha önceki en yüksek seviyesini 48.569 puanla 26 Nisan`da görmüştü. Kapanış zirvesi ise 25 Nisan`da 48.032 puanla olmuştu.
İşlem hacmi de 1.9 milyar YTL ile önceki günkü 1.2 milyar YTL`ye göre yüzde 58 arttı.

Küresel iyimserlik

Yurtdışı piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle hareketlenen borsayı rekora taşıyan etkenlerin arasında büyüme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme de yer aldı.
Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ, piyasalardaki iyimserliğin küresel bir trend olduğunu, genel olarak tüm gelişmekte olan ülkelerin değer kazanma sürecine girdiğini vurguladı.
Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç da enflasyonun eksi çıkmasının piyasayı olumlu etkileyeceğini belirterek şöyle dedi:
Borsa için 50.000 yakın bir hedef. Seçimden istikrar çıkarsa ve faizler gerilerse 52.000 - 53.000`e doğru bir hareket olabilir. Bu süreçte yurtdışı kaynaklı dalgalanmalar görülebilir. Ancak piyasadaki olumlu seyrin, dünyada faiz düşüşleri yaşanana dek sürebileceğini düşünüyorum.
Topaç, enflasyonun ve doların gerilemesinin Merkez Bankası`nın elini güçlendirdiğini ama temkinli davranan bankanın yakında faiz indireceğini sanmadığını söyledi.
İnfo Menkul Araştırma Müdürü Aslıhan Balaban ise, Yurtdışı bankaları da gelişmekte olan ülke piyasalarında hisse ağırlıklarını artıracaklarını açıkladılar dedi.

Lider bankalar

Borsa endeksinin yükselişinde özellikle mali sektör hisseleri liderlik etti. En fazla işlemlerin gerçekleştiği İş Bankası C yüzde 4.76, Albara Türk yüzde 4.58, Garanti Bankası yüzde 4.58 prim yaptı. İMKB Bankacılık Endeksi yüzde 3.11 yükseldi.

Dolar 1.29 YTL`ye düştü

Yurtdışı piyasaların seyri borsayı yükseltirken doların YTL karşısında daha da gerilemesine yol açtı. Dün bankalararası piyasada 1.2895`e kadar inen dolar Mart 2005`ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Dolar serbest piyasada da önceki güne göre yüzde 0.23 düşerek 1.2990`dan kapandı.
Dolardaki hareketin yurtdışı kaynaklı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, euro/dolar paritesinin dün son dönemin en yüksek seviyesi olan 1.3634`e kadar çıktığını belirttiler. Öte yandan dolar/yen paritesi ise son üç haftanın en düşük seviyesi olan 122.09`a indi. Bu seyirde FED faizleri değişmezken diğer merkez bankalarının faiz artırımına gideceği tahminleri rol oynadı.
Gelişmelerin Türkiye piyasasına yansımasını değerlendiren uzmanlar, Artık bono faizinin yüzde 17`li, kurun da 1.20`li rakamlarda olmasına alışacağımız bir döneme girdik. Piyasada ufak düzeltmeler olur ancak yakın vadede bu trendi tersine çevirecek bir neden görünmüyor dediler.

Faiz geriledi

Piyasadaki olumlu seyir Hazine ihalesine de yansıdı. Hazine, dün düzenlediği üç ihalede toplam nominal 10.4 milyar YTL`lik satış yaptı. Referans bono ihalesinde yıllık bileşik faiz ise yüzde 17.12 oldu. En çok işlem gören 4 Şubat 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 18.01`e geriledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.