Borsada `ıs` Gunleri.

11.05.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasalarda gecen hafta,siyasetteki kisir cekismelerin azalmasinin etkisiyle iyimserlik tekrar on plandaydi. Gecen hafta bu iyimser atmosferde, faizler dustu, doviz ise yerinde saydi. Bu olumlu havaya karsin borsa ise binde bes oraninda geriledi. Onceki hafta yuzde 100`un altina inen bono oranlarinda, gecen hafta dusus surdu ve yuzde 93`e kadar geriledi. Gecelik oranlar da yuzde 80 duzeyinden yuzde 70`e kadar indi. Doviz piyasalarinda onceki haftalarda yasanan hareketlilik yoktu. Dis borsalarda Euro`nun yarattigi tedirginligin de etkisiyle dolar, 1.79 mark seviyesinden 1.76 marka kadar geriledi. Dolarin disarida dususu, ic piyasaya yandidi ve 251 bin lira seviyesinden haftayi kapatti. Dolarin disarida guc kaybetmesi, icerde de Alman Marki`nin hizli prim yapmasina yolacti. Mark gecen haftayi, yaklasik yuzde bir civarinda primle kapatti. Tasarruflarini dovizde tutanlarin marki secmeleri, onumuzdeki gunler icin de dogru tercih olabilir. Doviz ve faizin getirisinin azalmasi borsayi one cikariyor. Borsada hisseler gecen haftayi binde 5z ararla kapatmasina karsin islem hacmindeki artis dikkat cekiciydi. Islem hacmi yuzde 15 artarak, 638 trilyon lira olarak gerceklesti. Endeksin yerinde saymasina karsin islem hacmindeki artis, ucuz fiyattan yogun alimlarin gostergesi sayiliyor. Gecen hafta borsanin beklemede kalmasinin bir nedeni de Is Bankasi (C) hisselerinin satisi. Is Bankasi hisselerinin icerde ve disardaki satisindan 625 milyon dolar toplandigi biliniyor. Is Bankasi hisseleri icin sadece yerli yatirimcidan 300 milyon dolar toplandi. Bu paranin tamaminin yeni yatirimci araciligi ile gelen taze para oldugu dusunulemez. Is Bankasi hisseleri alimi icin IMKB`den de para cikti. Sonucta devlet eliyle, piyasadan ciddi miktarda kaynak cekilmis oldu. Gecen hafta satilan Is Bankasi hisseleri, carsamba gununden itibaren borsaya geliyor. Fakat yatirimci acisindan asil onemli gelisme, halka arz nedeniyle bir haftadin kapali olan Is Bankasi (C) hisselerinin islemlerinin bugunden itibaren yeniden baslayacak olmasi. Bu hisseler borsada en son 31 bin liradan islem gormustu. IMKB`de, bugunden itibaren Is Bankasi (C) hisselerinde yeni bir dalgalanma yasanabilir. Keza bu hisseleri 23 bin 400 liradan alan yerli yatirimcilar, bu fiyatin uzerindeki herhangi bir fiyattan borsadaki satista kar edecegi icin hisseleri elinden cikartmak isteyebilirler. Cogunlugun bu dusunceyle hareket etmesi halinde hisselerin fiyati hizla halka arz fiyatina dogru gerileyebilir. Bu dalgalanma iki sekilde onlenebilir. Ya halka arzda yeteri kadar hisse alamayan yabancilar yoluyla veya OIB`in bu kez gercekten `market maker` olarak ortaya cikmasiyla. Yabancilarin tavrini kestirmek zor. Fakat OIB isterse piyasayi urkutmeden, boyle bir girisimi baslatabilir. OIB`in topladigi parayi geri vermesini kimse beklemiyor. Fakat iyi bir piyasa duzenleyiciligi ornegi verebilir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.026 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.