Borsada ıhlas Vurgunu.

02.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ihlas Holding, yan kurulusuKristal Kola`nin bir kamu kurulusu olan Emlak Menkul Degerler uzerinden borsada yaptigi manipulasyonla vatandasin yaklasik 60 trilyon lirasini kasasina atti. Simdi Ihlas Holding yan kurulusu olan ve Ihlas Holding sahipleri Enver Oren ile Mucahit Oren`in buyuk hissedar olduklari Kristal Kola olayinin karanlikta kalan yonleriyle baslayalim. Baslayalim ki adamini bulup, dosyalari kapattiranlarin geride biraktiklari suc izleri bir bir aciga ciksin.
Surekli onlar kazaniyor: Turkiye`de kumarin yerini alan borsa denilen bu buyuk `casino`da neler donuyor, kimler nasil zengin olup adam carpiyor anlayalim. Borsa bir ekonomik arac olarak dunyanin gelismis ulkelerinde rejimin sigortasi. Bizdeki gibi birkac kisinin saibeli yontemlerle yarattigi zenginlik kaynagi degil. Halkin parasinin sahibi olmayinca, kurumlar susup oturunca, halkin da kendi parasinin pesine takilma gucu elinden alininca, ortalik sarlatanlara kaliyor. Borsa batiyor, onlar kazaniyor; borsa cikiyor, onlar kazaniyor. Bu oyunda hep kucuk yatirimci kaybediyor. Simdi ornek olayimiza donelim ve gerceklerin, belgelerin pesinden cikalim yola.
Kristal Kola ise hizli basliyor: Kristal Kola 1997 yilinda halka arz ediliyor. Ama halka arz edilmeden once 5.9.1996 tarihinde 1 trilyon lira sermaye ile kuruluyor. Kurulus asamasinda ortaklar tarafindan toplam 943 milyar 650 milyon lira ayni sermaye ortaya konuyor. 1 trilyon liraya varmak icin aradaki fark nakit olarak konuyor. 1997 yilinin temmuz ayinda da halka arz sirkuleri yayimlanarak sirketin sermayesinin 1 trilyon 200 milyar liraya cikartilmasi, bu arada artan kismi olan 200 milyar liranin 10 bin lira bedelle halka arzi kararlastiriliyor. Yani Ihlas Holding buradan 2 trilyon liralik bir gelir bekliyor. Bu muhtemel gelirin de 1 trilyon lirasinin yabanci yatirimcilardan saglanacagi belirtiliyor.
Markanin fiyati nasil yukseldi?: Halka arz dusuncesi olusunca sirketin yuzde 51`inin Malezya`da kurulu Kelanamas Industries BHD unvanli bir sirkete devri soz konusu ediliyor. Bu devirden once de Kristal markasinin devir hakki Ihlas Holding`de sakli tutuluyor. Kristal Kola markasi 1995 Temmuz`unda 5 bin 675 dolara mal ediliyor. Iki yil sonra 6 bin 315 kati fazlasiyla 10 yil icin 35 milyon 840 bin dolar karsiliginda kiralanmasi kararlastiriliyor. Kim kararlastiriyor? Ihlas Holding. Kimin adina? Kristal Kola adina. Ihlas Holding`in yonetim kurulu ve sahipliginde kimler var? Enver Oren, oglu Mucahit Oren, Ayhan Apak, Ali Tugbay Golbasi, Alaattin Sener.
Alan da ayni, satan da: Peki Kristal Kola`nin sahipligi ve yonetim kurulunda kimler var? Enver Oren, oglu Mucahit Oren, Ayhan Apak, Ali Tugbay Golbasi, Alaattin Sener. Yani evi kiralayanla kiraya verenler ayni. Ustelik dolar bazinda inanilmaz bir fiyat var ortada. Simdi kadi ola davaci derler ya, gel cik bakalim bu isin icinden. Armutcu dayim armut getirmis, bizimkiler de agizlarinda bos yer birakmadan tepmisler. Ama gun gelir bu isler basimiza is acar diye neden dusunmemisler dersiniz? Guclerini nereden almislar dersiniz? Bu isler olup bittikten sonra Malezyali sirket sirra kadem basmis. Kim, kimi kazikladi dersiniz?
Manipulasyonla gelen kazik: 1998 yili basindan itibaren marka kullanim hakkinin 11 milyon 249 bin dolari pesin, gerisi hasilatin yuzde 2`sinden aylik ve yillik olarak alinmasi kosuluyla kira tahsilati baslamis. Gelip bakan yok, soran yok. Bu arada halka arz da tamamlaniyor. Halka arzdan elde edilen gelir, toplam 12 milyon dolar. Yani kira bedelinin pesinati kadar. Gelelim halka arzdan gelecek olan parayla yapilacak yeni yatirimlar ve nurlu ufuklar taahhutlerine. Bunlar resmi sirkulerler yoluyla halka anlatiliyor. Hicbir sey olmadi. Onlar masal olarak kaldiklari yerde kaldilar. Para Ihlas Holding`in kasasina gitti.
Tarikat usulu calisiyorlar: Cunku zaten oradan cikmisti. Neden mi? Halk Kristal Kola hisselerine para yatirmadi. Hisselerin yuzde 10`u halka gitti. Geri kalanlari Ihlas Holding baglantili kisiler aldi ve Ihlas Holding`e devretti. Halk bu ilgisizliginin bedelini daha sonra manipulasyonda yedigi kazikla odedi. Nasil mi? Bir kamu kurulusu olan Emlak Menkul Degerler A.S. yoluyla. Ihlas Holding halka arz sirasinda Global Menkul Degerler, Ege Yatirim A.S., Acar Menkul Degerler A.S., Iktisat Menkul Degerler A.S. ve Demir Yatirim A.S. araci firmalarindan olusan bir konsorsiyum olusturmus. Baslangicta konsorsiyum lideri Global Menkul Degerler A.S.`dir, fakat her nedense Global daha sonra gorevinden istifa etmis. Onun yerine bu gorevi Ege Yatirim A.S. yuklenmis. Ege Yatirim A.S. kimin? O donemde Ihlas Holding bunyesinde bir sirket. Ama bu sirket boyle bir isin altindan kalkacak gucte degil. Boyle olmadigi daha sonra bu islemleri yuzunden Sermaye Piyasasi Kurulu tarafindan elinden halka arz yetkisi alininca ortaya cikiyor. Ihlas Holding malini kendi sirketine sattiriyor, ama sirket yeterli degil. Sanki tarikat idare ediyorlar. Kendi isiklari kendilerini aydinlatiyor. Karanliklara isik tutmak gorevi ise bize kaliyor. Halka arz sirkulerinde beyan ve taahhut edilen yabanci yatirimcilardan ise yine ses yok. Cunku boyle bir sey yok. Dedik ya tarikat misali holding kendi sirketinin hisselerini toplayip aliyor.
Kisilerin cogu gercek degil: Halka arzi takip eden Agustos 1997 ile Ekim 1997 tarihleri arasinda Ege Yatirim A.S.`de 1 trilyon 32 milyar lira tutarindaki hisse senetlerini hic kimse hesabina almak icin muracaat etmiyor. Toplam 51 kisilik yatirimci grubu bedellerini odemis olmalarina ragmen neden bu kisiler hisse senetlerini kendi hesaplarina aldirmayi taahhut etmiyorlar, hala mechul. Cunku bu kisiler gercek degil. Iclerinden birkac kisi telefon numarasi birakmis. Bu telefonlar kime ait dersiniz?
Sirket calisanlarini kullandilar: Ihla Holding`in finansman departmanina. Ihlas Holding A.S. yetkililerinin SPK`na verdikleri ifadelerden yola cikilarak bu kisilere ulasilmak istenmis. SPK yaptigi bu arastirmalar sonucunda hisseleri alan kisilerin buyuk bolumunun Ihlas Holding ve Kristal Kola sirketlerinin bayilerinde calisan kisiler olduklarini saptamistir. Dedik ya bunlar sirket degil tarikat gibi calisiyorlar. Yakinda daha neler ortaya cikacak neler... Bu sahislarin Ege yatirim A.S.`ye halka arzda odemis olduklari paralarin kurusu kurusuna Ihlas Holding`den ciktigi da saptanmis. bu kisiler halka arzda yatirdiklari toplam 1 trilyon 32 milyar liralik parayi, IHlas`tan almislar, halka arzdan sonra da bu paralari tekrar kurusu kurusuna Ihlas`a geri vermisler. Ne guzel oyun degil mi?
Hep ayni oyun oynanmis: Ege yatirim A.S. disinda, Global hesaplari da incelenmis ve ayni numaralarin burada da yapildigi saptanmis. Halka arz sirasinda Ihlas Holding calisanlarina tahsis edilen bolum de Ihlas Holding`in Ege Bank Bakirkoy Subesi`ndeki hesabina havale edilerek yapilmis. Ilginc olan bu havalenin Cemal Gocemen adli bir kisi tarafindan yapilmasi. Bu kisinin Ihlas Holding ile mali iliskilerinin bulundugu da SPK tarafindan belgelenmis. Gocemen, hisseyi ihlas parasiyla aliyor, sonra Ihlas7a iade ediyor.
Olan vatandasa oldu: Butun bu celiskilerden sonra halka arz sonucunda umdugunu bulamayan Ihlas holding buradan ugradigi zarari Emlak Menkul Degerler uzerinden yapilan manipulasyonlarla yine kucuk yatirimciya, beytulmala odetmis. hisse senetleri 10 bin liradan 40-50 bin liraya cikartilip, en ust degerlerden Emlak Menkul`a satiliyor. Sirketin yuzde 63.2`si emlak Menkul Degerler`in ustune yikilip bedeller nakit olarak tahsil edilmis. Ortalama 60 trliyon lira para kar olarak kamu kurulusu sayesinde vatandasin cebinden alinip, Ihlas7in kasasina kondu. Yirtilan, devletin yakasi nasil olsa.
Simdi Ihlas Holding ve bu islemerde adi gecen kisiler benim hakkimda bunlari haberlestirdigim icin 4 trilyon liralik dava actilar. Ben cok mutlu oldum. Cunku bunlarin hepsini mahkeme salonlarinda tekrar tekrar gundeme getirip belgeleriyle kanitlayacam. (RADIKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.