Borsa Yabancilari Bekliyor.

11.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kurulusundan bu yana Ocakaylarinda ortalama yuzde 15 prim yapan borsa, bu yila da hizli girdi. Endeks, Agustos sonundan bu yana gecemedigi 2.650 puan seviyesindeki direncini, gecen haftanin ilk gununde asti. Faiz oranlarindaki dususun de yarattigi moralle alimlar devam etti ve Carsamba gunu 2.885 seviyesinden kapanarak, 1998 sonu kapanisina gore yuzde 11`lik prime ulasti. Ancak borsada Ocak coskusu, tedirginlik duvarina carpinca alinan puanlarin onemli bir kismi geri verildi. Once Brezilya`daki Minas Gerais eyaletinin hukumete olan 15 milyar dolarlik borcu icin 3 aylik moratoryum ilan etmesi, sonra da Interbank`in Tasarruf Mevduati sigorta fonu`na devredilmesinin yarattigi etki, endeksin cuma gunu 2.721 puandan kapanmasina neden oldu. Buna karsin borsa Ocak`in ilk haftasini yuzde 4.79`luk deger artisiyla kapadi. Gecen hafta endeksin yuksilisinn onune gecen en onemli neden, Brezilya korkusuydu. Endeks Persembe gunu bu nedenle yuzde 4.25 deger kaybetti. Brezilya`nin odemeler dengesinde problem yasayarak birkrize girmesinin, Turkiye acisindan onemli sonuclari olacak. Bu ulkeyle ayni kategoride bulunan Turkiye, gelismekte olan piyasalardan olasi bir sermaye kacisindan etkilenecek. Tum dunyanin gozu Brezilya`ya cevrilecegi icin turkiye`nin IMF ile iliskileri gundemin gerisine itilecek. bu nedenler, borsanin Brezilya`daki gelismelerden tedirginlik duymasi icin yeterli. Ancak yabanci yatirimcisinin su asamada yeterli duzeyde olmamasi ve yerlilerin de borsaya daha fazla taze kaynak sokamayisi da yasanan kar realizasyonunu bir nedeni olarak gorulebilir. Endeks Carsamba gunu haftanin en yuksek seviyesine ulasmasina karsin,i slem hacmi Sali`ya oranla azalda. Bu da piyasanin taze kaynak yaratmakta zorlandigini gosteriyor. Onumuzdeki gunlerde IMKB`nin seyri, yeni yil icin yatirim stratejilerini belirleyen yabanci fonlarin Turkiye hakkinda verecekleri kararlarla birebir iliskili olacak. Yuksek faiz seviyeleri borsaya ic piyasadan yeni para girisini onluyor. Yurtdisindan para gelmemesi durumunda endeksin en azindan bayrama kadar 2.500-3.000 puan seviyeleri arasinda dalgalanarak yatay piyasa trendine girmesi bekleniyor. Sektor endekslerine bakildiginda yasanan yukselisten en fazla payi ticaret sektorunun aldigi goruluyor. Krizden etkilenmeyen tek is kolu olarak adlandirilan ticaret sektorunun endeksi yeni yilin ilk haftasinda yuzde 14.34 deger kazandi. IMKB`nin dolar bazinda ortalama fiyat/kazanc orani 6.74 iken ticaret sektorunde bu oran yuzde 21.06 duzeyinde. Yani ticaret sektoru sirketleri goreceli olarak cok pahali. Ancak, nakit akislari sayesinde yuksek faiz geliri yazan bu sirketlerin 1998 sonu ve 1999`un ilk 3 aylik bilancosunda iyi bilanco aciklama ihtimali yuksek. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.016 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.