Borsa ve dövizde neler bekleniyor?

10.09.2007 - 11:19 | Son Güncelleme :

ABD`de Cuma günü açıklanan istihdam verilerinin tarım dışı istihdamın dört yıldır ilk defa gerilediğini göstermesinin ABD borsa endekslerinde yüzde ikiye varan düşüşlere neden olmasının ardından İMKB`nin de düşük açılması bekleniyor.

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, tamamen dış piyasalardaki hareketlerin izleneceğini belirterek, İçeride gündem kalmadı cumhurbaşkanlığı seçimi de bitince hiçbir beklenti kalmadı, bu bir süre daha devam eder gibi görünüyor dedi.

ABD Çalışma Bakanlığı`nın açıkladığı tarım dışı istihdam rakamının Ağustos`ta 110,000 artış beklentisine karşılık net 4,000 kişi azalması Wall Street`te ekonominin resesyona doğru gittiği korkularını körükledi.

Resesyon endişeleriyle doların önde gelen para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında son 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesi nedeniyle Asya`da ihracatçı şirketler büyük darbe aldı ve borsalar düştü.

Avrupa borsalarında Cuma günü ABD verilerinin etkisiyle gelen keskin düşüşün ardından bugün karışık bir açılış bekleniyor.

İMKB Ulusal 100 endeksi Cuma günü ABD verilerinin ardından hızlı düşüşe geçti ve kapanışta yüzde 1.11 düşüşle 48,854.60 puandaydı. İşlem hacmi 1.34 milyar YTL ile dünkü 1.52 milyar YTL`ye göre yaklaşık yüzde 12 azaldı.

Kapanış saati Cuma gününden itibaren 1700`ye alınan borsa ABD açılışından sonraki hareketlerden etkilenmiş oldu.

Balcı, 48,500 puan seviyesinde bir direnç görünmekle birlikte güçlü direncin 48,200 olduğunu ve bunun da kırılması halinde gelecek günlerde 47,000 ve 46,500 seviyelerine doğru gidilebileceğini belirtti.

PARA PİYASALARI


ABD`de Cuma günü açıklanan verilerin beklentilerin çok altında gelmesinin ardından ekonominin resesyona gireceği kaygılarının artması global piyasalarda yeni bir satış dalgası başlatırken, lira Cuma günkü kapanışına göre yüzde 1`in üzerinde değer kaybıyla güne başladı.

Bankalararası spot piyasanın Cuma günkü kapanışında 1.2890/1.2925 olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları yüzde 1.3 yükselerek sabah 1.3050/1.31 YTL`den açıldı. Ancak bankacılar, liranın hâlâ çok güçlü bir seviyede olduğunu ifade ediyorlar.

ABD`de Cuma günü açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam Ağustos ayında dört yıl sonra ilk kez daralma kaydederek, 4,000 kişi azaldı. Bu veri, ABD Merkez Bankası`nın 18 Eylül`deki toplantısında yüzde 5.25 olan gösterge faiz oranını 50 baz puan indireceği beklentisini güçlendirdi. Ancak ABD ekonomisine ilişkin kaygılar, doların <.DXY> altı para birimden oluşan kur sepeti karşısında Eylül 1992`den bu yana en düşük seviyesini görmesine neden oldu.

Yabancı bir bankanın döviz işlemcisi, ABD ekonomisiyle ilgili kaygılar yurtdışında tedirginlik yarattı; ancak, lira Cuma`ya göre zayıflamasına karşın hâlâ çok güçlü. Bu kaygılar, doların dışarıda zayıflamasına neden oluyor ve euroyu yukarı çekiyor. Dolayısıyla dolar da içeride baskı altında kalıyor. Şu anda carry trade`lerde korkulduğu kadar büyük bir bozulma yaşanmıyor. Eğer carry trade pozisyonları hızla kapanırsa o zaman kur çok daha yükseklere çıkar dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.