Borsa Once `hizmet`i Birakti.

20.05.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ekonomik durgunluktan encok etkilenen sektor olan hizmet, borsada da darbe yedi. 25 Ocak`tan sonra ralliye baslayan ve yuzde 143 yukselen borsada en dusuk getiri bu sektorun hisselerinde goruldu. 16 Temmuz`da 5.244 puanda olan IMKB Hizmet Sektoru Endeksi, krizle birlikte 2.670`e kadar gerilemis, cikis dalgasina ise 3.670`ten baslamisti. Hizmet Endeksi, kriz oncesinin uzerine cikarak 6.142`ye yukselmesine ragmen, 25 Ocak`tan bu yana yatirimcisina ancak yuzde 67.36 kazandirdi. Gecen Temmuz ayinda dolar bazinda 1.97`den 0.86`ya duserek yuzde 56`lik deger kaybi ile dibe cakilan hizmet sektoru hisseleri son cikista dolar bazinda ancak yuzde 36.28 getiri saglayabildi. IMKB-100 endeksi`nin ayni donemdeki dolar bazindaki getirisi ise yuzde 100`u asti. Hizmetteki performans dusuklugu turizm, enerji ve ulastirma sektorundeki hisselerin dibe cakilmasindan kaynaklandi. Endeks yuzde 143 getiri saglarken bu hisselerin ortalama yuzde 31.17`lik kazancta kalmasi sektorun genelini cokertti. Borsadaki yuzde 143`luk getiriyi 4 sektor disindaki hicbir sektor yakalayamadi. Sigorta, holding, banka ve metal ana sanayi disindaki sektorlere yatirim yapanlar borsa performansinin altinda getiri sagladi. Nakit dongusu ile neredeyse para basan ticaret sektoru hisselerinin getirisi bile yuzde 80`i asamadi. Krizle dibe vuran tekstil sektoru toparlamadi. Bu sektordeki hisse senetlerinin getirisi 25 Ocak`tan bu yana ancak yuzde 61`e ulasabildi. Borsada yasanan ralliyi ters yonde algilayip endeks rekora kosarken tarihi dip yapan hisse senetleri de mevcut. Bunlarin basinda Boyasan, Koniteks ve EGS Giyim ve Tumteks geliyor. Bunlarin yanindan dibe coken, bir de operasyona maruz kalarak toparlanamamis hisse senetleri var. CBS Boya, Meges, Ihlas Ev, Ceylan Giyim, Metem Tekstil, Koytas ve Nergis Holding bir zamanlar cikislari ile goz kamastirirken simdi cikan hem de yuzde 100`un uzerinde cikan borsada yatirimcisina kaybettiriyor. Endeksten once cikisa basladigi icin cabuk yorulan ticaret sektoru hisselerinde canlanma yasanabilir. Ozellikle neredeyse her gun magaza acan ve hizli buyuyen Migros canliligini koruyacak gibi gorunuyor. (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.