Borsa Muhabbet

08.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Al-unut Kazan hatirla... Yilbasindan sonra borsa, `Gomlekci` diye tabir edilen oyuncularin istilasina ugradi... Gecen yilin son ceyreginde yukselise gecen endeks ve de kumarbaz karakterleri sebebiyle palazlanan oyuncular araci kurumlarin en iyi musterileri oldular. Bu oyunculara ozel oda acan araci kurumlar, emirlerine ozel broker tahsis ettiler.

Bu arada musterilere hizmet verirken kendilerine de islem yapan oyuncu brokerler de, endeksin sert yukselisinde para ve hava yaptilar.. Her zengin gibi paraya kavusan brokerler de, sinif atlayarak ozgurluklerini ilan ettile. Gomlekci, araci kurumda kendi adina islem yapan broker demek. Gomlekcilerin cogu hizi islemci oldugundan daha ziyade ekranda isiklari bol yanan tahtalari tarcih ederler ve genelde gun sonunda malsiz cikarlar. Yani, gunluk al-sat yaparlar. Bu yuzden de araci kurumlar gun sounna para ya da kagit bakiyesi birakmadiklari, kendilerini temerrute dusurmedikleri icin gomlekcilerle calismayi tercih ederler. Ancak;B orsada durust gomlekci sayisi az oldugundan, araci kurumlar yuksek islem hacmi yapan bu oyuncualri kendi kurumlarinda calistirmak icin diger musterilerden daha fazla bedel oderler.

Elbetteki araci kurumlar odedikleri bu bedeli, cok az musteriye hizmet verdikleri icin, sirket giderlerinde buyuk tasarruf saglayarak geri alirlar. Kucuklere buyuk ders vermek icin harekete gecen sermaye gruplari, gercekte bir tasla iki kus, hatta bir de horoz vurdular. Ilk hareket olarak endeksin nereye kadar geriletecegini dernek adi altinda yaptiklari basin toplantisinda deklere ettiler. Daha sonra kontrolleri altindaki tahtalarda fiktif islemler yaparak, borsada panik yasattilar. Yabanci satisi (!) olarak gosterilen satislar sonrasinda endeks sert geri gelirken, ikinci buyuk darbeyi indirdiler...

Kendilerine islem yapan ancak, burunlari havaya kalktigi icin fazla soz dinletemedikleri traderlerden odunc verdikleri hisse senetlerini geri istediler. Buyuk oyuncularin hisselerini kendi hisseleri gibi gorup, bolca kredili islem yapan traderler bu karar ile sok oldular.

Emanet hisse senetlerinin geri vreilmesi sirasinda yasandi. Traderler zorunlu olarak kredileri bosaltinca borsada kiyamet koptu... Endeks de bu sayede 10 bin puanin altini gordu. Sermaye gruplari iki sert hareketle kendilerine islem yapan ve islem yaparken de yogun kredi kullanan `Trader, Gomlekci, sanal Spekulatorler`in bellerini kirdilar. kimisine tahtada Ali-Cengiz oyunu oynadilar. Kimisini denetci kurumlar, kemisini medya sayesinde koseye sikistirdilar... Hizli oyuncularin cogu borsa sahnesinden silinince, araci kurumlar da gomlekcilere tahsis ettikleri ekranlari yeniden musteri hizmetine actilar.

Ancak musterileri olmadigi icin de sirket personelini `hemen musteri bulun, yoksa isinizden olursunuz` diyerek sokaga saldilar. Borsanin en ufak sermayeli sirketi aramasinda ilk adres Bosch fren... Hani, Transturk`un istiraki iken satilan ve kendine gelen, yeniden hayata donen sirket... Bosch Fren`in sermayesi yaklasik 24 milyar lira... Lutfen dikkat buyrun! Yaklasik diyorum. Cunku, sermayesi tam tamina 24 milyar degil. 23 milyar 900 milyon lira...

Bilancosunda gorunen tum degerleri ve de yil soun gelmesi beklenen 2.3-2.5 trilyon kar dikkate alindiginda Bosch fren 402 bedelsiz verebilir. Bu hisse senedini uzun vadede yavrulamasi sayesinde yatirimcisina servet kazandiran Adana Cimento, Aktas ve de Migros gibi dusunun. Ancak Bosch Fren 402 bedelsiz verme potansiyeline sahip olmasina ragmen kisa vadede 30 bedelsiz vermesi bekleniyor... Daha kisa vadede ise kayitli sermayesinin musade ettigi olcude verecegi bedelsiz sayisi 5... Bosch Fren gunluk al-sat yapilmasi dusunulmeyecek bir hisse... Bu hisseyi alan yastik altina atacak. Zaten alanlarin hepsi oyle yapmis... Bugun 5 bedelsiz verecek. Yarin 30 verecek...

Obur gun 10-20 belki de daha fazla... Bosch fren anac kadin gibi surekli yavrulayacak... Yavru da sirket cok guclu oldugu icin surekli palazlanacak. Cunku, borsada Bosch Fren kadar likit sirket cok az... Ve bilancoyu inceleyen sirketin kisa orta ve uzun vadede hic bir riskinin olmadigini gorur... Bu hisseyi kumar amaciyla
degil de uzun vadeli dusunerek yatirim amaciyla bir-iki tane alarak unutun... (BORSA ANALIZ)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.