Borsa Koridorlarında Neler Konuşuluyor?

22.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


EMSAN PASLANMAZ-EMSAN BEŞYILDIZ: Emsan Pazlanmaz ve Emsan Beşyıldız hisseleri, 21 Şubat 2000’e kadar Gözaltı Pazarı’nda işlem görüyordu. Fakat İMKB; yatırımcıların bu şirketler hakkında yeterli bilg isahibi olamadığını gerekçe göstererek, bu tarihte işlem sırasını kapattı. Borsa Yönetimi geçen süre içinde her iki şirketten de durumları hakkında açıklayıcı bilgi istedi. Ancak şirketler duumlarını borsaya bildirmeyerek sessiz kalmayı yeğledi. Yedi ay sonra 22 Eylül’de ise Denizli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin beklenen kararı çıktı. Mahkeme her iki şirket aleyhine açılan iflas davalarını sonuca bağladı ve iki şirketin de iflasına karar verdi. Bunun üzerine Borsa yönetim Kurulu, Emsan Beşyıldız ve Emsan Paslanmaz’ın hisse senetlerini geçen hafta süresiz olarak borsa pazarından çıkardı.

Bu aşamadan sonra her iki şirket mahkeme kararını Yargıtay’da temyiz etme hakkını kullansa dahi, iflas masasının oluşturulmasına engel olamayacak. Yargıtay tarafından dava kesinleşmeden ikinci alacaklılar toplantısı da yapılamayacak. Borsacılara göre Yargıtay iflas karırına bozsa dahi borçlu şirketler üzerindeki tedbirler devam edecek.

Yatırımcıların bu aşamada beklemekten başka yapacağı fazla bir şey yok. Bütün alacaklılar haklarından feragat etmeyeceklerine göre de davanın Yargıtay’da kesinleştikten sonra her iki şirketin tüm mal varlığının iflas masasına konacağı ve alacaklılar arasında pay edileceği belirtiliyor.

Eğer bundan sonra kalan değer olursa, bunun ortaklar arasında pay edileceği söyleniyor.

Eğer bundan sonra kalan değer olursa, bunun ortaklar arasında pay edileceği söyleniyor. Elinde hisse olan herkes, zaten şirketin ortağı durumunda. Kalan meblağ olursa da yatırımcılar bundan istifade edebilecek. Aksi takdirde, şirketlerle birlikte aldıkları riskin karşılığı olarak zararları paylaşmış olacaklar.

VAN ET: İMKB’nin düşük sermayeli şirketlerinden olan Van Et, hindi etine yönelik yatırımlarını tamamladı. Kasım ayında başlayacak Milli Savunma Bakanlığı’nın et ve şarküteri ürünleri ihalelerinde, her zaman olduğu gibi aslan payının yine Van Et tarafından alınması bekleniyor. Yıl sonunda yüksek ciro ve kar açıklayacağı belirtilen Van Et’in, yine yıl bitmeden sermaye artırımı kararı alması bekleniyor.

ALARKO CARRİER: Yıl sonunu yüksek karla kapatması beklenen Alarko Carrier’in Gebze’deki fabrikanın faaliyete geçmesiyle birlikte yabancı ortağının Batı avrupa’daki tesisleri kapatarak üs olarak Türkiye’yi kullanmaya başlayacağı dile getiriliyor. Gebze’nin faaliyete geçmesiyle, Dudullu’daki tesisin radyatör üreteceği. Rami’deki fabrikanın sinerji ile 120 milyon dolar olan cirosunu 200 milyon dolara çıkaracağı tahminleri yapılıyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, şirketin bilanço kaleminde yüklü kar açıklayacığı dile getiriliyor. Bu hisselere daha çok uzun vadeli düşünen yatırımcılar ile yabancıların ilgi gösterdiğini hatırlatmakta fayda var.

KONFRUT GIDA: Meyve suları şirketlerinin birbiri ardına halka açılma kararı almaları, borsacılara göre fiyatı ucuz kalan Konfrut Gıda tahtasına da hareket getirdi. Golden Meyva Suları’nın ardından Dimes’in de halka açılmaya karar vermesi, Konfrut hisselerine olan ilgiyi artırdı. Borsacıların söylediklerine bakılırsa, Konfrut yabancı bir içecek şirketi ile de ortaklık görüşmeleri sürdürüyor.

IŞIKLAR AMBALAJ: Yurtdışında özellikle Bulgaristan ve Mısır’da büyük yatırımlar yapan Işıklar Ambalaj’ın, bu alanda giderek büyüdüğü belirtiliyor. Şirketin yurtiçi faaliyetlerinden çok yurtdışı ortaklık gelirlerinden para kazandığı da konuşuluyor. Yabancılara da hisse satan şirketin yıl sonunda zararını kapatıp kara geçmesi bekleniyor.

UZEL MAKİNA: Yaz sonrasında traktör satışlarında yaşanan artışın şirketi olumlu etkilediği konuşuluyor. Dokuz aylık bilançosunda yatırımcıları sevindirecek ölçüde kar açıklaması beklenen Uzel’in, bu performansını yıl sonunda da göstereceği dile getiriliyor. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.007 TL        
DOLAR
1.017 TL        
EURO
1.015 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.