Borsa Kamu Ve Bankalarla Eridi.

08.10.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Agustos ayindanitibaren dunyayi sarsan ve giderek derinlesen global ekonomik kriz, ic piyasada da erken secim ile vergi tedirginligi yasayan borsada sirketlerin piyasa degerlerinde 9.1 katrilyon liralik azalisa neden oldu. Bu haftanin ilk seansinda son 14 ayin en dusuk seviyesine gerileyen borsada piyasa degeri 7.7 katrilyona duserken, gectigimiz hafta kapanisi itibariyle 62 milyar dolardan 30 milyar dolara gerileyen piyasa degerindeki dolar bazli kayip ise 32 milyar dolardi. Piyasa degerindeki bu dusus sirasinda ozellikle banka ve kamu hisselerindeki buyuk kayiplar dikkati cekerken, mali sektordeki toplam kayip 3.8 katrilyon lira oldu. Yabanci satislarinin etkisiyle Eregli ve Tupras`taki satislar piyasaya olumsuz yansirken, kamulardaki kayip 1.3 katrilyon liraya ulasti. Temmuz ayi sonunda toplam piyasa kapitalizasyonunun yuzde 637unu olusturan kamu ve mal isektor sirketlerinin, gectigimiz hafta itibariyle paylari yuzde 58`e geriledi. Kamu ve mali hisselerin toplam piyasa degerleri 10.7 katrilyon liradan 4.9 katrilyon liraya gerilerken, piyasa kapitalizasyonundaki kaybin 60`ibu sirketlerde gerceklesti. Temmuz ayi sonunda 44.500 lira olan Tupras, gectigimiz haftayi 25.500 liradan kapatirken, hissedeki kayip yuzde 49 oldu. Tupras`in piyasa degeri 1.3 katrilyon liradan 762 trilyon liraya gerilerken sirketin kaybi 568 trilyon lira oldu. Dususten en faza etkilenen sirketlerden bir digeri de Eregli idi. sirket hisselerinin fiyati 40.500 liradan 19 bin liraya duserken, hisse fiyatindaki deger kaybi yuzde 53`u buldu. Piyasa degeri de 136 trilyon liralik kayipla 120 trilyon liraya gerileyen Eregli`de yabanci satislarinin buyuk etkisi ardi. bir diger kamu sirketi olan Petkim`in piyasa degeri 202 trilyon liralik azalarak 210 trilyon liraya geriledi. THY`nin piyasa degeri ise 255 trilyon liralik azalisla 510 trilyon liraya dustu. IMKB-30 hisseleri icerisinde yer alan abnka hisselerinde, Avrupa borsalarinda oldugu gibi yogun satislar gozlenirken, mali sektorun temmuz sonunda 7.4 katrilyon lira olan piyasa degeri 3.6 katrilyon liraya geriledi. Mali sektor icerisinde yer alan banka hisselerinin piyasa degeri ise 4.5 katrilyon liradan 2.1 katrilyon liraya dustu. Banka hisseleri arasinda en fazla deger kaybedenler arasinda Akbank, Is Bankasi, YKB ve Garanti Bankasi on siralarda yer aldi. Akbank`in temmuz sonunda 1 katrilyon lirayi asan piyasa degeri 437 tirlyon liraya gerilerken, YKB`nin degeri 903 trilyon liradan 276 trilyon liraya, Is Bankasi C`nin degeri de 1.4 katrilyon liradan 900 trilyon liraya dustu. Yabanci satislarindan fazlasiyla etkilenen bir diger hisse senedi olan Garanti Bankasi`nin piyasa degeri ise 470t rilyon liradan 172 trilyon liraya dustu. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.