Borsa 20 Bini Geceyim Derken 18.414`e Indi.

20.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsa 20bin puan seviyesini ikinci denemesinde de gecemedi. Uc gun once seans icinde 20 bin puanin uzerine cikan, ancak bu seviyeden gelen satislarla inise gecen borsa, dun 20 bin puani yine denedi. Fakat bu siniri dunku denemesinde de gecemeyen borsa, 20 bin seviyesinde gelen satislarla tekrar dususe gecti. Bir gun yukselip, ertesi gun inise gecerek dalgalanmalarin yasanmaya basladigi borsa, dun 1163 puan birden geriledi ve 18 bin 414 puandan kapandi. Hisseler ortalama yuzde 5.94 oraninda deger kaybetti. ISlem hacmine bakilirsa, borsaya para girisinin devam ettigi soylenebilir. Birinci seansta 554.7 trilyon lira, ikinci seansta da 436.6 trilyon lira olmak uzere dun borsada toplam 991. .4 trliyon lira islem ahcmine ulasildi. Borsa birinci seansa onceki gunku yukselisin devami niteliginde alimlarla basladi. Ozellikle POAS ihalesine iliskin olusturulan konsorsiyum haber ve soylentilerinin etkisiyle banka ve holding hisselerindeki alimlarla endeks, hizla 20 bin puan seviyesine kadar yukseldi. IMKB 100 endeksi, seansin daha basinda 20 bin 136 puana kadar cikti. Ancak bu seviyede gelen yogun satislarla endeks, gerilemeye basladi. Satislarin bir kac gun onceki dususte oldugu gibi panige donusmesi, endeksi 19 bin 350 puana kadar dusmesine yolacti. Satis baskisinin seans boyunca surmesi nedeniyle endeks birinci seansi 19 bin 288 puandan tamamladi. Ilk seansta 20 bin puan seviyesinde gosterilen direnci asmakta zorlanan borsada satislarin, ikinci seansta biraz daha hizlandigi soylenebilir. Ogleden sonra 19 287 puan seviyesinden saticili acilan borsa, agirlikli olarak kamu, bankacilik ve holding hisselerindeki satislarla kisa surede 19 bin puanin da altina indi. Kucuk capli tepki niteliginde alimlar olsa da, ikinci seansta, daha sert bir satis yasandi ve endeks 18 bin 228 puana kadar dustu. Son dakika alimlari ile gunu 18 bin 414 puandan tamamladi. Kar satislarinin 16 bin 500 puan kadar devam edebilecegi konusuluyor.
Dususu POAS atesledi: Borsa`da dunku dususte kamu ve banka hisseleri basi cekti. Kamu hisselerindeki dusus, Petrol Ofisi`nin blok satis ihalesine baglaniyor. POAS ihalesine katilacaklarin bugun Ozellestirme Idaresi`ne tekliflerini sunmalari gerekiyor. Kuskusuz teklif verme suresi sona eren POAS, hemen bugun satilmayacak. Ancak verilecek fiyat teklifleri il eborsadaki islem fiyati arasinda buyuk farkin dogabilecegi yolundaki beklenti, POAS`in yanisira diger ozellestirme kapsamindaki kamu hisselerinde de satis baskisi olusturdu. Petrol Ofisi hisseleri dun ozellikle ikinci seansta 120 bin lira taban fiyata geriledi ve alicisiz kapandi. POAS`in fiyatindaki hizli dususun, Erdemir, Tupras, Petkim ve THY hisselerindeki satislari da bir anlamda korukledigi soylenebilir. Kamulardaki satislar ardindan banka ve holding hisselerine yansiyinca, endekste yine ikinci seansta sert sayilabilecek bir dusus yasandi. Yatirimci, borsada bundan sonra artik rastgele islemler yapmak yerine daha dikkatli ve secici davranmali. Onumuzdeki gunlerden itibaren, gunluk veya kisa vadeli islemler, yerine orta ve uzun vadeli portfoy olusturma hesaplari yapilabilir. Borsanin mevcut seviyesinde, gunluk yapilacak islemlerden, daha cok kucuk yatirimcinin zararli cikacagini soyleyebiliriz. (HURRIYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.