Borsa 11 milyar dolar eridi!!!

02.07.2008 - 11:06 | Son Güncelleme :

Yurtdışını adım adım takip eden Türk para ve sermaye piyasalarına siyasi arenadaki gerginlik darbe vurdu

Yurtdışını adım adım takip eden Türk para ve sermaye <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa2.jpg" align="right" vspace="5">piyasalarına siyasi arenadaki gerginlik darbe vurdu.

Esra SAHİCİ / HÜRRİYET

Borsa yüzde 5.36’lık düşüşle sarsılırken sadece 1 günde 11 milyar dolar eridi. Dolar 1.25 YTL’yi test etti.

PİYASALAR şok üzerine şok yaşıyor. Rekor kıran petrol fiyatları, ABD’li finans şirketlerine yönelik söylentiler ve son olarak İsrail’in İran’a saldıracağı haberleri dünya piyasalarını sarstı. Dışarıyı takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün siyasetten aldığı büyük darbeyle yüzde 5.36’lık düşüş yaşadı. İMKB’deki 1 günlük kayıp 11 milyar dolar oldu.

Yabancı söylentileri

Uluslararası yatırım bankası Lehman Brothers’ın yeni bir zarar açıklayacağı söylentileri ABD borsaları başta olmak üzere tüm dünya borsaları üzerinde etkili oldu. Lehman Brothers’ın hisseleri yüzde 11 oranında düşerek, 2000 yılından beri en düşük seviyesine indi. Bu da Wall Street bankasının zor durumda olduğu dedikodularına neden oldu. Bu söylentiler arasında kendisini ucuz bir fiyata satacağı da yer aldı. Öte yandan Deutsche Bank’ın kárı ile ilgili olumsuz söylentiler, Merrill Lynch’nin İsviçreli Yatırım Bankası UBS’i Avrupa’nın en fazla tercih edilen hisseler listesinden çıkarması da global borsalardaki satışa hız kazandırdı. Yurtdışına asıl etki İsrail’in İran’ın nükleer enerji santrallerine saldırma ihtimalilin bulunması haberleri oldu.

BORSADA DİP ARAYIŞI SÜRÜYOR MU? Tıklayın...

Avrupa borsalarında yüzde 2’nin üzerinde bir kayıp gündeme gelirken, ABD borsalarıda vadeli işlemlerde yüzde 1’in üzerinde değer kaybı kaydetti. Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen faiz artırımı doların değer kaybetmesinde büyük rol oynadı. Dolar uluslararası piyasalarda Euro karşısında 1.58 seviyesinin üzerinde işlem gördü. Carry trade pozisyonlarının kapatılmasında devam etti.

Ergenekon gerdi

Dışarıdan esen bu olumsuz rüzgara içeride siyasette iplerin gerilmesi eklenince Türk para ve sermaye piyasasında ortalık toz duman oldu. Ergenekon soruştuması kapsamında aralarında iki emekli generalin de bulunduğu 7 kişinin gözaltına alması piyasanın tadını tuzunu kaçırdı. Ayrıca dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP hakkında açtığı kapatma davasına ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi heyetine 1.5 saat sözlü açıklama yaptı. Başsavcı AKP’nin kapatılması istemi bir kez daha tekrarladı. Bu da gerginliğin tırmanmasında önemli rol oynadı.

Borsa iki yıl önceye gitti

Yurtdışındaki olumsuz tablo içerideki siyasi alandaki endişelerle birleşince İstinye sırtlarında yüzde 5.36 lık bir deprem yaşandı. İlk seansta bankacılık hisselerine gelen satışların genele yayılmasıyla endeks yüzde 4.2 değer kaybederek 33.615 puan seviyesine indi. Ancak siyasi alandaki sert açıklamalar ve Avrupa borsaları ile ABD vadeli işlemlerinde artan kayıplar endeksin 32 bin puanla iki yılın en dip seviyesi ile iki yıl öncesine döndü. Borsa günü yüzde 5.36 oranında kayıpla 33.208 puandan kapattı. Borsada bir gündeki kayıp 11 milyar doları buldu.

UBS’in hisseleri on yıl geriye gitti

İSVİÇRELİ finans ve bankacılık grubu UBS’in, borsa değeri ABD’li savcıların bankayı Amerikan müşterilerinin gizli hesaplarını açıklamaya zorlaması sonrasında yüzde 6.1 oranında düşerek, on yıl önceki seviyesine indi. UBS hisseleri, İsviçre Borsası’nda 1.30 İsviçre Frangı düşerek, 20.14 Frank’tan işlem gördü. Savcılar ise, Zürih merkezli UBS’den, İsviçreli bankaların yardım ettiği vergi kaçırma olayındaki rolü için bilgi istedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.