Borsa 10 Bini De Gordu.

07.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
KASIM ayi enflasyonununbeklenenden dusuk cikmasi, borsayi yeni bir rekora tasidi. Seans icinde 10 bin puanin uzerine cikan endeks, gunu yuzde 4.8`lik artisla, 9 bin 861 puanla tamamladi. Bono faizleri de net yuzde 51`e geriledi. Son gunlerde soluksuz yukselen borsada dun yine rekor vardi. IMKB 100 endeksi dun 452 puan birden artarak, 9 bin 861 puanla yeni tarihi zirvesine ulasti. Hisseler, ortalama yuzde 4.8 oraninda prim yapti. Seans icinde endeks, 10 bin puanin uzerine cikti. Borsanin 10 bin puani gormesi, gecen cuma gunu piyasalar kapandiktan sonra aciklanan kasim ayi enflasyon rakamlarinin beklenenden dusuk cikmasina baglaniyor. Enflasyondaki yavaslamaya paralel faizlerdeki dusus de, borsaya taze para girisini hizlandirdi. IMKB Tahvil ve Bono Piyasasi`nda, dunden itibaren vergilerden arindirilmis olarak aciklanan bono oranlari net yuzde 51 seviyesine kadar geriledi. Bu oran, gecen haftayi brut bilesik yuzde 70.71 duzeyinde kapatan bono faizinin altinda bulunuyor. Hergun yuzde 4-5 oraninda prim yapmasiyla son gunlerin en cazip yatirim alani haline gelen borsa, dun birara 10 bin puani da asti ve 10 bin 37 puana kadar yukseldi. Ancak endeks, bu seviyeden gelen kár satislariyla psikolojik sinir olarak kabul edilen, 10 bin puanin altinda kapandi. 10 bin puani dun ilk kez test eden borsanin, onumuzdeki gunlerde kagit degistirerek de olsa bu seviyelerdeki seyrini surdurmesi bekleniyor. Borsa endeksi dun dolar bazinda da iki yil sonra ilk kez 1.90 seviyesini yakalamis oldu. IMKB endeksi en son yaklasik iki yil once, Ekim 1997`de 1.95 dolar seviyesini gormus ve ondan sonra da kademeli olarak surekli gerileme trendi icinde bir seyir izledi. Seans icinde 1.91 dolar seviyesine kadar yukselen borsa endeksi, gunu 1.90 dolar duzeyinde tamamladi. Borsanin bundan sonraki hedefi, yaklasik 9 yil once Agustos 1990`da yakaladigi 2. 15 dolarlik tarihi zirveyi gecmek.
Alkislarla 10 bin 37 puan
SAAT 11.00:
Borsa gune yine alim emirleri ile basladi. Ilk dakikalardan itibaren holding ve banka hisselerindeki yogun alimlar, endeksin kisa surede 9 bin 5 puanin uzerine tasidi. Birinci seansin ilk yarisinda borsa endeksi, 9 bin 812 puana yukseldi.
SAAT 12.00:
Seansin ikinci yarisinda da alimlar devam etti ve endeks birara 9 bin 952 puana kadar yukseldi. Ilk seansta 10 bin puan sinirina iyice yaklasan borsada, birinci seansin sonuna dogru gelen kár satislari endeksi 9 bin 900 puanin altina dusurdu. Endeks, ilk senasi, gecen hafta sonuna gore 484 puanlik artisla, 9 bin 892 puandan kapatti. Ilk seansta islem hacmi de, 252.1 trilyon lira oldu.
SAAT 15.00:
Borsada ikinci seansta da alimlar acildi. Ogleden sonraki seansa 9 bin 946 puandan baslayan IMKB 100 Endeksi, saat 14.55`i gosterdiginde, seans icinde yeni bir zirveye, 10 bin 37 puana ulasiyordu. Endeksin, tarihinde ilk kez 10 bin puanin uzerine cikmasi, borsa ve araci kurumlarin islem salonlarinda calisanlarinca alkislandi. Bazi brokerlar, sevinc cigliklari attilar.
SAAT 16.00:
Endeks 10 bin puanin uzerinde uzun sure kalamadi. Psikolojik sinir olarak kabul edilen 10 bin puan seviyesinde gelen kár satislari ile endeks tekrar 10 bin puanin altina geriledi. Seansin ikinci yarisindan itibaren artan kár satislari, endeksi birara 9 bin 800 puanin da altina, 9 bin 721 puana kadar dusmesine yolacti. Ancak kapanisa dogru tekrar toparlanan endeks gunu, 9 bin 861 puandan tamamladi. Ikinci seansta ise islem hacmi 220.7 trilyon lira duzeyinde gerceklesti. Gunluk toplam islem hacmi de 472.9 trilyon lira oldu. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.015 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.