BM`den Nüfus Yardımı

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), `uyumlu ve sağlıklı nüfus` hedefiyle 2001-2005 döneminde Türkiye`de uygulanacak nüfus programına 5.5 milyon dolarlık destek verecek. Hükümet, sivil toplum kuruluşları ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki kuruluşların ortak organizasyonuyla yürütülecek programın temel amacı da, toplumdaki eşitsizlikleri kaldırmak ve gençleri cinsellik konusunda bilgilendirmek olacak.

UNFPA, önce Türkiye`nin demografik yapısını çıkardı. Buna göre, Türkiye`de `uyumlu nüfus` yapısı için aile sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve gençlerin üreme sağlığı konusunda doğru bilgilendirilmesinin gerekliliği ortaya çıktı. UNFPA, Türkiye`nin nüfus yapısındaki olumlu gelişmelerle dengesizlikleri şöyle sıraladı:

Kırsal kentler artıyor, eşitsizlik sürüyor

Türkiye`de toplam nüfusun 100 milyon civarında sabit hale gelmeden önce 2010`da 75 milyon, 2025`te ise 86 milyon kişiye ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Nüfus hareketleri, tüm hizmetleri aksatmaktadır.

Ulusal üreme sağlığında bölgesel, kent/kır ve sosyo-ekonomik özelliklere göre farklılıklar var. Örneğin batıda toplam doğurganlık hızı 2.03`e ulaşmış, doğuda ise 4.2 olarak kalmış. Gebelikten korunma yöntemi kullanma oranı aynı bölgelere göre sırasıyla 40.5 ve 26.7, evde doğum oranları yüzde 12.7`ye karşılık yüzde 54.4`tür.

Toplam doğurganlık hızı kadın başına 2.6 çocuğa düşmüştür. Doğum kontrol yöntemi kullanma oranı yaklaşık yüzde 64`tür. Geleneksel yöntemler, özellikle `geri çekme` hâlâ en yaygın kullanılan yöntemdir. l Kadınların sosyal ve ekonomik eşitliği yasal hakların gerisindedir ve görevler açısından eşitsizlik vardır.

Eğitimde cinsiyetle ilgili ayrılıklar bulunmaktadır. Ortaöğretimi bitiren erkeklerin oranı yüzde 18, kadınların oranı yüzde 12`dir ve doğuda altı yaş üstü kadın nüfusunun üçte biri ilköğrenimi tamamlamamıştır.

Benzer farklılıklar işgücüne de yansımaktadır.(RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.