Biri Pesin Ucu Taksit.

18.11.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
IMF Turkiye`ye stand-bycercevesinde 1 milyari pesin 4 milyar dolar yardimda bulunmayi kabul etti. Dunya Bankasi kredileriyle bu miktar 7.5 milyar dolari bulacak. IMF ile yapilacak Stand By Anlasmasi`na dayanak teskil eden Niyet Mektubu`nun "giris bolumu"nun yazimi tamamlandi. Bu bolumde, Turkiye`nin dinamik ve gelisen yapisina dikkat cekiliyor, ufkunun acik oldugu belirtiliyor ancak yuksek enflasyon ve kamu maliyesindeki sorunlara onlem alinmasi gerektigi vurgulaniyor. Ote yandan Stand By`in, mali destek boyutu da gun isigina cikmaya basladi. Ic borc faiz baskisinin azaltilmasi icin IMF`den, 10 milyar dolarlik bir paketle destek beklentisi icinde yola cikan Turkiye, 3 yillik program karsiliginda, Fon`daki kotasinin 3 kati kadar, yaklasik 4 milyar dolar alabilecek. Niyet Mektubu`nda, IMF`nin bir takim dayatmalarin icine girmedigi, ancak ilkeleri ortaya koydugu ogrenildi. Ornegin, IMF, "Turkiye harcama refodrmu yapacak. Dunya Bankasi projesi cercevesinde kamu mali yonetim reformunu tamamlayacak" ifadesine yerverdi ve harcamalarin GSMH`ye oranini ortaya koydu. Bunun disindaki onlemleri Turkiye`ye birakti. Tarim reformu bolumunde, destekleme alim politikasinin degistirilecegi, gelir transferine gecilecegi vurgulandi, yasal altyapinin tamamlanmasi hukumetin sorumlulugu olarak kaldi. IMF, Turkiye`den 2000-2001`de, GSMH`nin yuzde 6`sindan az olmamak uzere faiz disi fazla vermesi istendi. Enflasyonla mucadelede kur politikasinin kullanimina buyuk onem veren IMF, bu yondeki israrini da yineledi. Merkez Bankasi`nin, "Enflasyon kadar devalusyon" politikasinin, "Hedef enflasyon kadar devaluasyon" bicimine donusmesiongoruluyor.
Kredi kapsami: Basbakan Bulent Ecevit`in, ABD Baskani Bill Clinton`dan, IMF`nin verecegi krediyi arttirmasi yonunde devreye girmesinin nasil sonuc verecegi merakla bekleniyor. Ankara`daki gorusmelerde IMF, Turkiye`nin, fon nezdindeki kotasinin 3 katina karsilik gelen 4 milyar dolar duzeyinde kaynak asaglayabilecegini ve 3`er aylik dilimler halinde serbest birakma ilkesinden taviz vermeyecegini bildirdi. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.