Bir ülke daha iflasın eşiğinde!

29.08.2012 - 08:35 | Son Güncelleme :

5 milyar euroluk `acil yardım` talebinde bulunacağını duyurdu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349abavrupabirligi2.jpg">İspanya`nın en güçlü özerk yönetimlerinden biri olan Katalonya, 5 milyar euroluk "acil yardım" talebinde bulunacağını açıkladı

İspanya`nın 17 özerk yönetim arasında güçlülerinden biri olan, ülkenin doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya`daki merkezi hükümetten 5 milyar 23 milyon euroluk "acil" yardım isteyeceğini açıkladı. Avrupa Merkez Bankası`nın yenilenmiş tahvil alım programını detaylarını açıklamasının beklendiği haftanın hemen öncesinde Katalonya`nın yardım talebinde bulunması, Euro Bölgesi krizine ilişkin endişeleri yeniden tırmandırdı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İspanya ekonomisinin beşte birini oluşturan Katalonya`nın ekonomisi Portekiz`in büyüklüğünde ve İspanya`daki özerk yönetimler arasında 42 milyar euro ile en fazla kamu borcuna sahip bulunuyor. Katalonya, daha önceden Valencia ve Murcia Özerk Yönetimlerinin açıkladığı gibi merkezi hükümetten finans yardımı talep edeceklerini duyurdu. Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti`ndeki ekonomik işler sorumlularının yaptığı toplantı sonrasında basına bilgi veren sözcü Francesco Homs, İspanyol Hükümeti`nin kontrolünde kurulan Likidite Fonu`ndan 5 milyar 23 milyon euroluk yardım talep edeceklerini, ancak 20 Eylül`de Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas`ın İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile yapacağı görüşme sonrasında konunun resmiyet kazanacağını ifade etti.

Homs, İspanya merkez hükümetinden tek isteklerinin ``likidite yardımına karşılık siyasi şart öne sürmemeleri`` olduğunu söyledi.

Katalonya Özerk Yönetimi Sözcüsü, yöneltilen bazı sorular üzerine ``Avrupa`dan finansal kurtarma yardımı istemek ve İspanyol Hükümeti`ne başvurmak farklı şeyler. Çünkü bizim istediğimiz para, Katalanların ödediği ancak İspanyol Hükümeti`nin yönettiği paradır. Avrupa olayında ise, oradaki para İspanyolların değildir, başka ülkelerindir`` değerlendirmesinde bulundu.

2011 yılını yüzde 3,9`luk kamu açığı ile kapatan Katalonya Özerk Yönetimi, 2012 yılı için kamu açığını yüzde 1,5`a indirme hedefi koymuştu.

İspanyol Hükümeti, özerk yönetimlerin kamu açıklarını kapatmaları için 18 milyar avroluk bir likidite fonu oluşturup, henüz bunu işler hale getirmezken, daha önceden Valencia ve Murcia Özerk Yönetimleri de bu fondan yardım alacaklarını açıklamıştı. Endülüs Özerk Yönetimi Hükümeti de, bu fondan yardım isteme yönünde çalışmalar yapıyor.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.