Binlerce işsizin Norveç hevesi kursağında kaldı

20.02.2008 - 09:45 | Son Güncelleme :

’Norveç’e nasıl gidebiliriz?’ diye İş-Kur’un kapısına dayananlara kötü haber dün geldi. İş-Kur, duyuruyla “Norveç Çalışma Bakanlığı’nın Türkiye’den işgücü getirme planı yok“ dedi

Türkiye’de milyonlarca işsizi heyecanlandıran “Norveç, 100 bin Türk işçi alacak“ hayali kısa sürdü. Avrupa’nın en yaşlı nüfusuna sahip ülkelerinden Norveç’in 100 bin Türk işçi alacağını duyurmasının ardından İş-Kur’un telefonları kilitlendi ve 2 günde 10 bin kişi İş-Kur’a başvurdu. Ancak dün İş-Kur bir duyuru yaparak Norveç Çalışma Bakanlığı’nın ”Türkiye’den iş gücü getirme planı olmadığını“ açıkladı.
Geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen’in ”100 bin Türk işçiye ihtiyacımız var“ demesinin ardından İş-Kur’a telefon ve fakslarla başvuru yağdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ”6 ay içinde 100 bin nitelikli iş gücü hazırlarız“ açıklamasının ardından 10 bin kişi Türkiye İş Kurumu’nu (İş-Kur) aradı. İş-Kur Genel Müdürlüğü Yurtdışı İstihdam Şube Müdürü Kezban Sarıbekir, “Norveç’in Türkiye’den 100 bin işçi alacağını duyurmasının ardından Genel Müdürlük’teki şubemiz telefon yağmuruna tutuldu. Sürekli ’Norveç’e nasıl gidebiliriz’, ’Süre ne zaman doluyor’ diyerek bizi arıyorlar. Sadece Cuma günü 3 bin kişi telefonla, faksla, e-maille bize ulaştı“ dedi. Sarıbekir, başvurular arasında uluslararası ilişkiler mezunları olduğunu ekledi.

Çalışma izni ve teklif şart

Yoğun taleple karşılaşan İş-Kur ise dün Norveç Çalışma Bakanlığı’nın Türkiye’den iş gücü getirme planı olmadığını açıkladı. İş-Kur’un İl Müdürlükleri’ne gönderdiği ve kurum binalarındaki panolara asılan duyuruda, Norveç Çalışma Bakanı Hanssen’in, “Norveç hükümetinin Türkiye’den işçi getirme planı yok“ dediği kaydedildi. Duyuruda, Hanssen’in, işçi alımı görevinin Norveçli şirketlere ait olduğunu söylediği ve çalışma iznine başvurmadan önce somut bir iş teklifi almış olmaları gerektiği belirtildi.

ÇELİK AÇIKLADI

Bakan Faruk Çelik, Norveç Bakanı Hanssen’in, kendisine Norveç’in şu anda 100 bin nitelikli elemana ihtiyaç duyduğunu ifade ettiğini söylemişti.

İş için gurbete gidenlerin sayısı 6 kat arttı

Son 7 yılda yurtdışı istihdamın yüzde 600 arttığını belirten Kezban Sarıbekir, ”Geçen yılın Ocak ayında 4 bin 385 kişi yurtdışına gönderilmişken, bu yılın Ocak ayında 8 bin 367 kişiyi gönderdik. 2000’de yurtdışına 13 bin 645 kişi çalışmaya giderken, bu rakam 2007’de 75 bin 268 kişiye çıktı. Yurtdışı yeniden cazibe kazandı“ dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.