Bile Bile Lades.

10.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
1998`de Yasarbank ve Esbank icinhazirlanan 275 milyon dolarlik kurtarma plani yasal bosluk nedeniyle reddedildi. Simdi iki banka icin fatura 2.2 milyar dolara cikti. Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu`nca (TMSF) el konan bankalardan Yasarbank ve Esbank`a `yasal bosluk` gerekcesiyle onlenen `mudahale` devlete pahaliya patladi. 1998`de 275 milyon dolarla (donemin kuruyla 65 trilyon lira) kotarilabilecek kaynak transferi Merkez Bankasi`na takilinca bugunku maliyet 2 milyar 175 milyon dolara (1.3 katrilyon lira) cikti. Radikal, TMSF`ye devrolan bes bankadan Yasarbank ve Esbank`in batis hik_yesini ortaya koyan gizli belgelere ulasti. Belgelere gore 1998`de Yasarbank icin istenen para 219, Esbank icin istenen para ise 56 milyon dolardi. Hazine Mustesarligi`nin banka sahipleriyle yapacagi protokol, TMSF`den verilecek bu kaynagin fona geri odenmesini temin icin banka sahibi gruplarin da ellerinin tasin altina sokulmasini ongoruyordu. Once Yasarbank Hazine Mustesari Yener Dincmen imzasiyla TMSF`ye 18 Subat 1998 tarihinde gonderilen yazida, Turkiye Tutunculer Bankasi, Yasarbank A.S.`nin mali bunyesinin iyilestirilmesi icin Yasarbank Grubu ile yapilacak protokol cercevesinde bankaya 219 milyon dolarlik (o gunku kurla 50 trilyon liralik) bir kaynagin fondan aktarilmasi istendi. Talep donemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakani Gunes Taner tarafindan onaylandi. Fondan aktarilacak kaynak icin Yasar Holding`in kefaletinin alinmasi ongorulen protokolun ana cercevesi soyle cizildi: Bankanin 50 trilyon liralik kayitli sermaye tavani icerisinde halen 15 trilyon 995 milyar lira olan odenmis sermayesinin, kayitli sermaye tavanina kadar olan kismi olusturan 34 trilyon 5 milyar lira subat, mart ve nisan aylarinda taksitler halinde aktarilacak. Bankanin kayitli sermayesi 50 trilyon liradan 100 trilyon liraya cikarilacak, odenmis sermayesi 66 trilyon liraya yukseltilecek ve bu asamada fondan mayista 6, aralikta 10 trilyon liranin `nakden ve her turlu muvazaadan arinmis` olarak odenmesi istendi.
Teminata baglandi: Protokol ile fondan aktarilacak kaynaga karsilik Yasar Holding`e ait kuruluslarin hisse senetlerinin de bloke edilmesi ongoruldu. Protokolde bu sirketler ve bloke edilecek hisse oranlari soyle belirlendi: "Viking A.S.`nin sermayesinin yuzde 49.61`si, Tuborg A.S.`nin sermayesinin yuzde 52.57`si, Gruba ait DYO A.S.`nin sahip oldugu Botas A.S.`nin sermayesinin yuzde 83.16`sina karsilik gelen hisse senetleri." Fon tarafindan aktarilacak iki yil vadeli kaynagin doviz kuruna baglanarak tahsil edilmesi ve borcun tamami odeninceye kadar banka hisse senetlerinin yuzde 51`inin de fon tarafindan rehnedilmesi ve Yasar Holding A.S.`nin kefaletinin alinmasi da ongoruldu.
Merkez`in itirazi:TMSF Idare Meclisi Baskani Gazi Ercel ve Idare Meclisi Uyesi Aydin Esen`in imzasiyla Hazine`ye 26 Subat 1998`da gonderilen cevabi yazida, fondan 64`uncu madde kapsaminda bankaya kaynak aktarilmasinin hukuka aykiri olacagi belirtildi. Yazida, "Bakan`in 64`uncu madde kapsaminda fon kaynaklarinin tasarruf yetkisinin bulunmadigi, ancak, 65`inci madde kapsamindaki bankalar icin fonun kullanilabilecegi anlasilmaktadir. 64`uncu maddede acikca sayilmayan bir yetkinin `yonetimi fona devretilmis bankalar`la ilgili hukumler iceren 65`inci madde kapsaminda duzenlenen fon yonetmeligi dayanak gosterilerek, Bakan tarafindan fondan bir bankaya kaynak aktarilmasi amaciyla kullanilmasi hukuka aykiri bir islemdir. 64`ncu maddeye dayali olarak fon tarafindan bir bankaya mevduat yapilabilmesi Bankalar kanunu`na aykirilik teskil edecegi gibi, bu maddenin Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edilen edilen hukumlerden dolayi bir bankanin yonetiminin fona devredilmesi mumkun olamayacagindan fona dair herhangi bir gorev ve yetki verilemez" denildi. Yazida, Yasarbank ile ilgili sorunun saglikli ve yasal yollardan cozumunun de ancak ortaklarin sermaye artirmasi, bankaya yeni ortak alinmasi ve bankanin tamamen satilmasiyla mumkun olacagi belirtilerek, Bankalar Yasasi`ndaki bosluklarin da doldurulmasi geregine dikkat cekildi. Hazine, ayni talebi 14 Temmuz 1998 tarihli Devlet Bakani onayiyla 15 Temmuz`da fon baskanligina yazi gondererek Esbank icin de yapti.
Sonra Esbank:Yapilacak bir protokol cercevesinde Esbank`a 56 milyon dolar (donemin kuruyla 15 trilyon lira) aktarilmasi ongoruldu. 21 Temmuz 98`de Merkez Bankasi Baskani ve Fon Idare Meclisi Baskani Ercel, Yasarbank ile ilgili gerekceler cercevesinde bu talebi reddetti. Fondan bankaya kaynak aktarilmasi yonundeki israrli yazilar uzerine Ercel, son bir yaziyla gelen taleplere nokta koydu: "Bugune kadar yeterli idari tedbirlerin zamaninda ve etkin olarak alinmamasindan veya mevzuattaki boslugun uzun sure tamamlanamamasindan dolayi ortaya cikacak sorumlulugun Turkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi`na, mevzuata uygun olmayan bir isleme zorlamak suretiyle yukletilmesine yonelik oldugu dusunulmektedir. Bu safhada yapilacak islem bankacilik sektorundeki hukuki sakincalari giderecek duzenlemelerin, TBMM`de gorusulerek tamamlanmasidir." (RADIKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.