Bılanco Beklentısı Yuksek Hısseler.

23.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Her sey guclu birkoalisyonla basladi. Sonra IMF`yle bir stand-by, iddiali hukumet programi, ozellestirmeler, tarihin en basarili dis borclanmalari derken programin ilk ceyreklik bolumu geride kaldi. Her ne kadar ilk ceyrekten hicbir sektor ve sirketin cok buyuk beklentileri olmasa da Turkiye ekonomisinin duze cikmasi icin atilan her adim, ekonomide ilk ceyrekte onemli kipirdanmalar meydana getirdi. Sektor temsilcilerin satislarin hiz kazandigina ve tuketimin artis gostermeye basladigina dikkat cekiyorlar. Ve elbette ki bunun dogru olup olmadiginin en buyuk kaniti yine bilancolar olacak.
CAM:Sirketlerin buyuk yatirimlarini tamamlamis olmasi ve deprem felaketinin yaralarinin sarilmaya baslanmasiyla birlikte insaat sektorunde 2000 yilinda canlanma beklentisi olldugunu neredeyse bilmeyen kalmadi. Bundan en buyuk faydayi saglayacak yan sektorlerin basinda da cam sektoru geliyor. Sisecan grubu sirketleri arasinda yer alan Trakya Cam`in en buyuk kazanci saglamasina kacinilmaz gozuyle bakiliyor.
DEMIR-CELIK : Global kriz sonrasi uluslararasi piyasalarda hizla dusen demir-celik yeniden yukselmeye basladi. Ayrica ic piyasada insaat sektoru hareketlendi. Deprem sonrasi yeniden yapilanma surecinde demir-celik tuketiminin artmasi soz konusu. Hukumetin uygulandigi son kur politikasinin da bu sektorun cazibesini tartisilmaz hale getirdigi bir baska gercek.
INSAAT VE CIMENTO :Insaattaki hareketlenmeden yararlanacak sektorlerden bahsedip de beklentinin merkezindeki sirketleri gormemek olmaz. Yasanan iki deprem felaketinden sonra onumuzdeki yillar icin buyuk beklentilerin olustugu insaat sektorunun bilhassa 2001 yilinda altin cagini yasayacagi dusunuluyor.
TELEKOMUNIKASYON : Belki de uluslararasi piyasalarda en fazla konusulan konu, teknoloji hisselerinin cirit attigi Nasdaq`ta yasanan olaganustu hareketlerdi. Teknoloji sirketleri uzerinden yasanan bu yatirimcilginliginin en onemli nedeni elbette ki soz konusu sektorun yukselen yeni_ ekonomiyi temsil etmesiydi. Elbette ki bu acidan buyuk olcude doymaya baslanan gelismis piyasalara karsilik henuz ac bir piyasa olan Turkiye`de soz konuusu sektorler acisindan buyuk bir gelisme potansiyeli tasiyor. Ve sektor icerisinde cok daha onceden konumlanmis olan Alcatel Teletas ve Netas gibi sirketlerin cok hizli gelismekte olan pazardan en buyuk payi kapmasi bekleniyor.
OTOMOTIV :Global krizden en buyuk darbeyi yiyen sektorlerden biri de otomotivdi. Fakat bu dibe vurustan sonra ekonomideki canlanmaya otomotiv sektorunun de cok iyi ber tepki verecegi dusuncesine hakim. Uzmanlar, ilk ceyrek acisindan bakildiginda satislardan ve kapasite kullaniminda yasanan artisin bu tepkinin beklenenden de erken geldigini soyluyorlar. Genel ekonomideki gidisatin iyi olmasi durumunda 2000-2001 yillarinin otomotiv sektoru icin altin donem olabilecegi dusunuluyor. Ozellikle de dis pazara yonelik uretim yapan sirketlerin karlarini katlayabilecegi belirtiliyor.
TEKSTIL :Asya kriziyle birlikte buyuk bir rekabet avantaji kaybeden tekstil sektoru simdi de kur politikasinin nimetlerini toplamaya hazirlaniyor. En buyuk rakipleri olan Uzakdogu ulkelerinin rekabet avantajlarinin hizla kaybolmaya baslamasi ve ic piyasa talebinde de canlanma isaretlerinin alinmasiyla tekstil sektorunun yeni bir donemme girmesi bekleniyor. Fakat sektordeki toparlanmanin hiz kazanmasinin biraz zaman alacagina da dikkat cekiliyor
BANKACILIK :Reel faizlerin cok hizli bir sekilde dusmesi nedeniyle onceki yillarda muazzam faiz gelirleri elde eden ve cok yuksek karar aciklayan bankalar icin bundan sonraki donemin cok zor gecmesi bekleniyor. Uzmanlar, kredi kredi piyasasinda kar marjlarinin dusmesinin, eski karli gunlerin geride birakilmasina en buyuk neden olacagi dusuncesindeler. Buna karsilik sektor icerisinde ozellikle bazi sirketlerin karliligini devam ettirmesi bekleniyor. Bunlarin basinda elbetteki Is Bankasi geliyor. Is Bankasi`nin ilk ceyrekte cok yuksek miktarda istirak satisi gerceklestirmesiyle saglannan gerilim ilk ceyrek bilancosuna yansiyacagi dusunuluyor. GSM-1800 ve Petrol Ofisi ihalelerini kazanan gruplarin lideri olmasi da sirketin zaten gucluolan istirak yapisini daha da saglamlastiriyor. Her ne kadar hem GSM hem de Petrol Ofisi icin cok buyuk yatirimlar yapilmasi gerekliligi nedeniyle sirketin karliligini bir sure azaltacagi dusunuluyorsa da ilk ceyrekte bu yatirimlarin bilancoya yansimayacagi ve sirketin istirak satis karliligiyla iyi bir rakam aciklayacagi dusunuluyor. (PARA-BORSA MARKET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.